Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: H «γιορτή του φωτός» έφερε ασφυξία στις πόλεις

Ινδία: H «γιορτή του φωτός» έφερε ασφυξία στις πόλεις

Ακραία επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά τα πυροτεχνήματα.

Το Ντιβάλι είναι επισήμως η ινδική γιορτή του φωτός, κάποιες φορές όμως είναι και η γιορτή της αιθαλομίχλης.

Δύο ακόμα ινδικές πόλεις μετά το Νέο Δελχί συμπεριελήφθησαν σήμερα το πρωί μεταξύ των 10 πόλεων με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, μία ημέρα μετά τα πυροτεχνήματα που άναψαν για το Ντιβάλι.

Η πρωτεύουσα Νέο Δελχί ως συνήθως βρίσκεται στην κορυφή. Ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) διαμορφώθηκε στο 420, γεγονός που τοποθετεί την πόλη στην κατηγορία «επικίνδυνη», σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο IQAir.

Στον κατάλογο των 10 πιο μολυσμένων πόλεων περιλαμβάνεται επίσης η οικονομική πρωτεύουσα Μουμπάι, στην έκτη θέση με AQI 157, και η Καλκούτα στην ανατολική Ινδία στην έβδομη θέση με 154.

Η ποιότητα του αέρα στην Ινδία επιδεινώνεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τον χειμώνα, όταν ψυχρές αέριες μάζες παγιδεύουν ρύπους από οχήματα, βιομηχανίες, εργοτάξια και –κυρίως- την καύση υπολειμμάτων από τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

Κορίτσι με ινδουιστική φορεσιά ανάβει πυροτέχνημα στο Νέο Δελχί (Reuters)

Μέχρι το 620

Όταν ο δείκτης AQI βρίσκεται στο επίπεδο του 400-500, η ρύπανση επηρεάζει τους υγιείς ανθρώπους και είναι επικίνδυνη για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ το επίπεδο 150-200 δημιουργεί δυσφορία σε όσους πάσχουν από άσθμα, πνευμονικά και καρδιακά προβλήματα. Το επίπεδο του 0-50 θεωρείται καλό.

Ήδη από χθες βράδυ το Νέο Δελχί άρχισε να βυθίζεται σε βαρύ νέφος, με τον δείκτη AQI να διαμορφώνεται στα ανησυχητικά επίπεδα του 680 λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Πολύχρωμα φανάρια σε ινδουιστικό ναό του Γκαντιναχάρ (Reuters)

Κάθε χρόνο οι αρχές επιβάλλουν απαγορεύσεις για πυροτεχνήματα στην πρωτεύουσα, όμως οι αποφάσεις σπάνια τηρούνται.

Ο βουλευτής Σάκετ Γκοχάλε ανήρτησε επιστολή στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) με την οποία ζήτησε από την τοπική αστυνομία πληροφορίες για τον αριθμό των περιστατικών χρήσης πυροτεχνημάτων και τις ενέργειες των αρχών.

Οι αρχές στο Νέο Δελχί ανέβαλαν την προηγούμενη απόφαση για περιορισμό της χρήσης οχημάτων ύστερα από σύντομη βροχόπτωση την Παρασκευή που έδωσε μια μικρή ανάσα ύστερα από μία εβδομάδα τοξικού αέρα.

Η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την απαγόρευση στις οικοδομικές εργασίες και να κρατήσει τα σχολεία κλειστά για την προστασία των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024