Ισραήλ: Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σκηνοθέτησε τον θάνατό του
Πρόκειται για τον αδελφό του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ
Ισραηλινοί κατάσκοποι πιστεύουν ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2014, είναι ζωντανός.
Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που μίλησαν στην Telegraph, για τον Μοχάμεντ Σινουάρ, που ζούσε για χρόνια στα τούνελ κάτω από τη Γάζα και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο αδελφός του, Γιαχία Σινουάρ, είναι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης για το Ισραήλ.
Η Χαμάς κήρυξε τον Μοχάμεντ Σινουάρ νεκρό το 2014
Η Χαμάς κήρυξε τον Μοχάμεντ Σινουάρ νεκρό το 2014, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του με αίμα γύρω του.
Από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, αλλά λέγεται ότι η φιγούρα του φάνηκε σε συνέντευξη στο Al Jazeera Arabic τον περασμένο Μάιο.
Γιατί έγινε η επίθεση της Χαμάς;
Υπάρχει ακόμη διάχυτο ένα σοβαρό και σχετικά αναπάντητο ερώτημα. Γιατί έκανε η Χαμάς τη φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; Δεν γνώριζε πως το Ισραήλ θα ανταπέδιδε με άγρια βία την επίθεση; Δεν σκέφτηκε τις συνέπειες για τον παλαιστινιακό πληθυσμό; Είναι δυνατόν ένας πολιτικός οργανισμός, και ιδιαίτερα μια οργάνωση σαν τη Χαμάς, να είναι τόσο αφελής; Μπορούμε να δεχθούμε πως δεν νοιάζονται καθόλου για τη ζωή των συμπατριωτών τους; Στο όνομα δηλαδή κάποιου σκοπού, ή του θρησκευτικού φανατισμού, να αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή; Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη;
Αυτό που είναι απόλυτα σίγουρο είναι πως το Ισραήλ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα ενεθάρρυνε τη Χαμάς, καθώς και άλλες συγγενείς οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, παρακλάδια της Φατάχ κ.ά.), να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ που θα φαινόταν αδύναμο και ευάλωτο. Από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο πως οποιαδήποτε επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη στενή γεωγραφικά και πυκνοκατοικημένη ζώνη της Γάζας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα όπως η κατάσταση είναι διαμορφωμένη εκεί. Με τις όποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με επιμέλεια κρυμμένες μέσα ή πίσω από φαινομενικά αθώους πολιτικούς στόχους. Με καθιερωμένη τακτική τη χρήση αμάχων σαν ζωντανών ασπίδων κατά των στρατιωτικών της μηχανισμών, η Χαμάς κρύβεται πίσω από αθώους πολίτες για να αποφύγει επιθέσεις εναντίον τους.
Δημιουργούνται έτσι περίεργες καταστάσεις. Τα υπόγεια κάτω από νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά ή παιδικούς σταθμούς κρύβουν πολλές και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ο οποιοσδήποτε εχθρός που σέβεται τη στρατιωτική του ιδιότητα είναι υποχρεωμένος να χτυπήσει. Το Ισραήλ λοιπόν, σε περίπτωση εισβολής, είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει – και να αντικρούσει με κάθε τρόπο – την όποια κατακραυγή θα ακολουθούσε τις επιθετικές του κινήσεις. Δεν υπάρχει κι άλλη λύση. Ή θα υποχωρήσει, και θα δεχθεί συνεχόμενες επιθέσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη, ή θα αντεπιτεθεί χτυπώντας στόχους της Χαμάς ανάμεσα σε μη μάχιμους πολίτες και θα υποστεί άγριες επικριτικές επιθέσεις για γενοκτονία και απανθρωπιά.
Φαίνεται πως μάλλον αυτός ήταν τελικά ο στόχος της επίθεσης της Χαμάς. Να δημιουργήσει για το Ισραήλ μια περίπου αδιέξοδη κατάσταση υποχρεώνοντάς το σε κινήσεις που κινητοποιούν εναντίον του μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης.
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival
- Σοκάρουν οι εικόνες από το τραγικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στον Κονιακό Φωκίδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442