Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: «Η Χίος όπως όλα τα νησιά απολαμβάνουν τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου»

Δένδιας: «Η Χίος όπως όλα τα νησιά απολαμβάνουν τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου»

Όλα έχουν «υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Άμυνας

Μήνυμα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία έστειλε σήμερα Σάββατο από τη Χίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

«Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα νησιά μας επικάθονται πάνω στην Ασιατική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν ισχύει, η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια».

«Η δεδομένη στήριξη της Χίου αφορά πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα»

Επίσης ο κ. Δένδιας μετέφερε μήνυμα στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή η στήριξη δεν αφορά μόνο στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού αλλά «πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα».

«Η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, διαβεβαιώνοντας την «απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την ελληνική κυβέρνηση».

Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία παρατήρησε ότι «και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτή τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.

Τέλος, επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ στο λιμάνι της Χίου, όπου ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη, πλωτάρχη Ροδάμανθο Βασκάκη, για την αποστολή της.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χίου Παναγιώτης Μηταράκης (ΝΔ) και Σταύρος Μιχαηλίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024