Δένδιας: «Η Χίος όπως όλα τα νησιά απολαμβάνουν τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου»
Όλα έχουν «υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Άμυνας
Μήνυμα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία έστειλε σήμερα Σάββατο από τη Χίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.
«Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα νησιά μας επικάθονται πάνω στην Ασιατική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν ισχύει, η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια».
«Η δεδομένη στήριξη της Χίου αφορά πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα»
Επίσης ο κ. Δένδιας μετέφερε μήνυμα στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή η στήριξη δεν αφορά μόνο στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού αλλά «πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα».
«Η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, διαβεβαιώνοντας την «απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την ελληνική κυβέρνηση».
Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία παρατήρησε ότι «και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτή τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.
Τέλος, επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ στο λιμάνι της Χίου, όπου ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη, πλωτάρχη Ροδάμανθο Βασκάκη, για την αποστολή της.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χίου Παναγιώτης Μηταράκης (ΝΔ) και Σταύρος Μιχαηλίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γιώργος Λιβάνης: Ποιο πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του
- Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για εμπρησμούς – Πυροσβέστης και πρώην κοινοτάρχης ανάμεσά τους
- Η κριτική σκέψη δεν αρκεί στην εποχή της AI – Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μάθησης αλλά και δημοκρατίας
- Μητσοτάκης: Στήνει αφήγημα δικαίωσης μετά την έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου – Πυρά στην αντιπολίτευση
- Μαύρος καπνός σκεπάζει τη Μόσχα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία – 8 νεκροί
- Γαλλικά ΜΜΕ: «Ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί την περίπτωση Φρανσίσκο»
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- «Θέλημα Θεού; Προφητεία;» – Μέσι και Λουίς ντε λα Φουέντε για το viral κλικ με τον Γιαμάλ – «Μοιραία μαζί»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442