Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ως χήροι και χήρες οι σύντροφοι ίδιου φύλου των πεσόντων στρατιωτών

Ισραήλ: Ως χήροι και χήρες οι σύντροφοι ίδιου φύλου των πεσόντων στρατιωτών

Οι σύντροφοι του ιδίου φύλου των πεσόντων στρατιωτών αναγνωρίζονται πλέον ως χήρες και χήροι των IDF.

Την απόφαση να αναγνωρίσει στους συντρόφους του ίδιου φύλου των πεσόντων στρατιωτών το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως χήρες και χήροι των IDF, πήρε το Ισραήλ, μετά την τροποποίηση του νόμου για τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών.

Προηγουμένως, ο νόμος όριζε συγκεκριμένα ως χήρα των IDF μια γυναίκα που ήταν παντρεμένη (νόμιμα ή μέσω γάμου κοινού δικαίου) με έναν άνδρα που σκοτώθηκε στη μάχη.

Ομοίως, ως χήρος οριζόταν συγκεκριμένα ο άνδρας που ήταν παντρεμένος (νόμιμα ή μέσω γάμου κοινού δικαίου) με γυναίκα που σκοτώθηκε στη μάχη.

Επίσης, το καθεστώς κοινού δικαίου τους παρέχει παρόμοια οφέλη και δικαιώματα με τα προνόμια που απολαμβάνουν τα νόμιμα παντρεμένα ζευγάρια.

Η αλλαγή πλαισίου

Οι σύντροφοι του ιδίου φύλου των πεσόντων στρατιωτών θα αναγνωρίζονται πλέον ως χήρες και χήροι των IDF μετά την τροποποίηση του νόμου για τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών τη Δευτέρα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι υπουργοί Άμυνας έπαιρναν την απόφαση να αναγνωρίσουν τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έκανε ο Yoav Gallant σε αυτόν τον πόλεμο, όμως η νέα τροπολογία που πέρασε από την Κνεσέτ τους αφαιρεί την επιλογή και τους υποχρεώνει νομικά να προβούν στην αναγνώριση αυτή.

«Υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης, το οποίο ήταν ένα από τα ισχυρότερα πράγματα που οδηγούσε τον Sagi όταν ήταν ζωντανός» σημείωσε ο σύντροφός του Omer Ohana.

Το συμβάν που οδήγησε στην αναθεώρηση

Η ανάγκη για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τους χήρους και χήρες των IDF ήρθε στο προσκήνιο μετά τον τραγικό θάνατο του εφέδρου Sagi Golan, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διασώσει ανθρώπους από το κιμπούτς Be’eri, κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Golan θα παντρευόταν τον αρραβωνιαστικό του, Omer Ohana, στις 13 του ίδιου μήνα, όμως το ισχύον πλαίσιο δεν θα αναγνώριζε τον Ohana ως χήρο.

Επίσης, του απαγόρευσαν να συμμετάσχει πλήρως σε μια τελετή shiva σύμφωνα με τον νόμο για τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών.

«Νιώθω σαν να ήταν μόλις χθες. Ο χρόνος δεν περνάει πραγματικά και οι μέρες μπερδεύονται μεταξύ τους» ανέφερε ο Ohana, μιλώντας για την απόφαση που πήρε η Κνεσέτ.

«Υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης, το οποίο ήταν ένα από τα ισχυρότερα πράγματα που οδηγούσε τον Sagi όταν ήταν ζωντανός» πρόσθεσε.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024