Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το νέο θέμα του Met Gala είναι οι «Ωραίες Κοιμωμένες» της μόδας

Το νέο θέμα του Met Gala είναι οι «Ωραίες Κοιμωμένες» της μόδας

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε πραγματικά πολύτιμα ενδύματα της συλλογής του μουσείου που είναι τόσο εύθραυστα, ώστε πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικά γυάλινα «φέρετρα».

Ίσως ήρθε η ώρα να βγάλετε τα παραμυθένια φορέματα. Το θέμα του επόμενου Met Gala αποκαλύφθηκε: «Ωραίες Κοιμωμένες: Αφύπνιση της μόδας».

Το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης αποκάλυψε την Τετάρτη το θέμα της ανοιξιάτικης έκθεσης του 2024, η οποία εγκαινιάζεται με την τεράστια δεξίωση που είναι γνωστή ως Met Gala. Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί: οι διάσημοι παρουσιαστές της εκδήλωσης της 6ης Μαΐου.

H έκθεση θα εξερευνήσει ζητήματα αναγέννησης και ανανέωσης

Οι «Ωραίες Κοιμωμένες» που αναφέρονται στον τίτλο της έκθεσης είναι στην πραγματικότητα ανεκτίμητα ενδύματα της συλλογής του μουσείου που είναι τόσο εύθραυστα, που πρέπει να φιλοξενηθούν σε ειδικά γυάλινα «φέρετρα», δήλωσαν οι επιμελητές. Τα ενδύματα θα εκτεθούν σε μια σειρά από αίθουσες που θα είναι οργανωμένες με θεματικές ενότητες σχετικά με τη φύση.

Το περσινό γκαλά τίμησε τον εκλιπόντα σχεδιαστή Karl Lagerfeld, ωστόσο άλλες χρονιές έχουν επιλεχθεί πιο γενικά θέματα όπως το πανκ

Photo: Doja Cat | REUTERS/Andrew Kelly

«Χρησιμοποιώντας τον φυσικό κόσμο ως ενιαία οπτική μεταφορά για την παροδικότητα της μόδας, η έκθεση θα εξερευνήσει ζητήματα αναγέννησης και ανανέωσης, δίνοντας νέα ζωή σε αυτά τα ιστορικά αντικείμενα διαμέσου δημιουργικών και καθηλωτικών παρεμβάσεων που έχουν σκοπό να μεταφέρουν τις μυρωδιές, τους ήχους, τις υφές και τις κινήσεις των ενδυμάτων που δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν απευθείας με το σώμα», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό που κάποτε υπήρξε ζωτικό μέρος της βιωματικής εμπειρίας ενός ατόμου είναι τώρα ένα ακίνητο «έργο τέχνης»

Το Met Gala, που διεξάγεται κατά παράδοση την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της ποπ κουλτούρας με σύγχρονους αστέρες όπως η Lady Gaga, η Kim Kardashian, ο Billy Porter και η Rihanna να δίνουν το παρών και να φορούν φινετσάτα ρούχα που αφορούν το θέμα της βραδιάς. Το περσινό γκαλά τίμησε τον εκλιπόντα σχεδιαστή Karl Lagerfeld, ωστόσο άλλες χρονιές έχουν επιλεχθεί πιο γενικά θέματα όπως το πανκ, η αμερικανική μόδα και το camp.

«Όταν ένα κομμάτι εισέρχεται στη συλλογή μας, η κατάσταση του αλλάζει ανεπιστρεπτί»

Ο επιμελητής Andrew Bolton, ο οποίος επιμελείται όλα τα εκθέματα του Met Gala, εξήγησε ότι η επικείμενη έκθεση θα περιλαμβάνει τόσο σπάνια ιστορικά ενδύματα όσο και αντίστοιχα σύγχρονα εκθέματα μόδας.

Photo: Rihanna | REUTERS | Andrew Kelly

«Όταν ένα κομμάτι εισέρχεται στη συλλογή μας, η κατάσταση του αλλάζει ανεπιστρεπτί», ανέφερε ο Bolton στη δήλωσή του. «Αυτό που κάποτε υπήρξε ζωτικό μέρος της βιωματικής εμπειρίας ενός ατόμου είναι τώρα ένα ακίνητο «έργο τέχνης» που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί ή να ακουστεί, να αγγιχτεί ή να μυριστεί. Η έκθεση προσπαθεί να αναζωογονήσει αυτά τα έργα τέχνης ξυπνώντας εκ νέου τις αισθητηριακές τους ικανότητες».

Θα εκτεθούν περίπου 250 ρούχα και αξεσουάρ που καλύπτουν τέσσερις αιώνες. Η έκθεση θα «ξεδιπλωθεί» σε μια σειρά δωματίων, καθένα από τα οποία θα παρουσιάζει ένα θέμα εμπνευσμένο από τον φυσικό κόσμο, «σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον που έχει σκοπό να εμπλέξει την αίσθηση της όρασης, της όσφρησης, της αφής και της ακοής του επισκέπτη».

Ενδεικτικά θα περιλαμβάνει έναν χώρο διακοσμημένο με το «εντομοειδές κέντημα» ενός ελισαβετιανού κορσέ, ή μια οροφή που προβάλλει «ένα χιτσκοκικό σμήνος μαύρων πουλιών» γύρω από ένα μαύρο τούλινο βραδινό φόρεμα από την εποχή προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

*Με πληροφορίες από Elpais | Κεντρική φωτογραφία θέματος:  REUTERS/Brendan Mcdermid

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024