Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μυστικό της μακροχρόνιας αγάπης ίσως να είναι ο «χωριστός» ύπνος

Το μυστικό της μακροχρόνιας αγάπης ίσως να είναι ο «χωριστός» ύπνος

Το ροχαλητό και τα διαφορετικά ωράρια είναι δυο από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο «εθελοντικός νυχτερινός χωρισμός» μπορεί να είναι το αξίωμα της αγάπης.

Το να πέφτουμε σε μακάριο ύπνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας. Το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι ανθυγιεινές συνήθειες είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από περιστασιακές ή χρόνιες διαταραχές ύπνου.

Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η συναισθηματική μας κατάσταση μεταβάλλεται

Η προκύπτουσα έλλειψη ξεκούρασης επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το μεταβολικό, το μυϊκό και το νευρικό σύστημα. Εδώ και δεκαετίες, ο κανόνας στις δυτικές κοινωνίες είναι τα ζευγάρια να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, το οποίο έχει γίνει κατά συνέπεια σύμβολο της δέσμευσης του ζευγαριού στη σχέση και της επιθυμίας για από κοινού εξοικείωση. Όταν λοιπόν μιλάμε για ασυμβατότητα με τον σύντροφο που κοιμάται, η σχέση μας αποδυναμώνεται.

Διαζύγιο ύπνου

Τι συμβαίνει όταν, μακριά από το άγχος ή άλλα προσωπικά προβλήματα, η αιτία για την κακή ποιότητα του ύπνου είναι ο σύντροφός μας;  «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια αυτού που ονομάζω «εθελοντικό νυχτερινό χωρισμό», που σημαίνει ότι τα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια για να εξασφαλίσουν έναν καλό ύπνο και απόλυτη ξεκούραση που είναι τόσο αναγκαία στην καθημερινή μας ζωή. Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο χωριστός ύπνος θα κατέστρεφε τη σχέση, αλλά πρέπει να αναζητούμε άλλες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δείχνουμε ο ένας στον άλλον αγάπη και τρυφερότητα.

»Και θα έπρεπε να κάνουμε σεξ όταν και οι δύο σύντροφοι μπορούν να βρεθούν μαζί εκτός των συνηθισμένων ωρών ύπνου και όταν δεν είναι ήδη κουρασμένοι από μια έντονη μέρα. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά λόγω ροχαλητού, πρέπει πάντα να αποκλείουμε ότι ο ένας (ή και οι δύο) δεν πάσχει από υπνική άπνοια. Η πάθηση είναι αντιμετωπίσιμη, και μόλις υποβληθούν σε θεραπεία, τα ζευγάρια μπορούν να συνεχίσουν να κοιμούνται μαζί», λέει η Nuria Roure, ψυχολόγος με ειδίκευση στις διαταραχές του ύπνου.

»Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η συναισθηματική μας κατάσταση μεταβάλλεται. Δηλαδή, είμαστε πιο ευέξαπτοι, πιο ανήσυχοι, έχουμε περισσότερες εναλλαγές στη διάθεσή μας και είμαστε λιγότερο συμπονετικοί ή ανεκτικοί, και τείνουμε να ξεσπάμε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους: στα παιδιά μας και στους συντρόφους μας. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί καβγάδες, διαμάχες, ακόμη και διαζύγια οφείλονται στο ότι δεν έχουμε αρκετό και ποιοτικό ύπνο.

»Ας σκεφτούμε λοιπόν: Τι μπορεί να χαλάσει τη σχέση; Το να μην ξεκουράζονται με το να κοιμούνται μαζί, με τις αρνητικές συνέπειες την επόμενη μέρα, ή το να κοιμούνται χωριστά τη νύχτα αφού έχουν συναισθηματικές-σεξουαλικές σχέσεις και να απολαμβάνουν μια καλή σχέση ως ζευγάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας;» αναρωτιέται η ψυχολόγος. «Το να κοιμάστε ως ζευγάρι είναι όμορφο. Σε μια μικροαφύπνιση, γυρίζετε και βλέπετε τον σύντροφό σας, αγκαλιάζεστε και ξανακοιμάστε, οι δυο σας μαζί. Αν αυτό είναι το σενάριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η πραγματικότητα δεν είναι τόσο όμορφη, και τότε είναι καλύτερα να κοιμάστε χωριστά», λέει η Roure.

Σκανδιναβική μέθοδος

Υπάρχουν επίσης υπέρμαχοι της σκανδιναβικής μεθόδου, η οποία έγκειται στο να μοιράζεστε ένα στρώμα, αλλά με δύο διαφορετικά παπλώματα. «Το να κοιμόμαστε στο κρεβάτι με ένα άλλο άτομο δεν μας μεταμορφώνει μαγικά σε κάποιο είδος δικέφαλου τέρατος. Παραμένουμε ακόμα δύο άτομα. Είναι απελευθερωτικό να θυμόμαστε αυτό το γεγονός. Είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι όλοι χρησιμοποιούν ένα και μοναδικό πάπλωμα, επειδή αυτό βλέπουμε ανέκαθεν», λένε οι δημιουργοί του Scandinavia Standard, ενός ιστότοπου που εξηγεί τα οφέλη του σκανδιναβικού τρόπου ζωής και στηρίζει την ιδέα κάθε μέλος του ζευγαριού να έχει το δικό του πάπλωμα.

*Με πληροφορίες από Elpais | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Trainwreck | Universal Pictures

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024