Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποταμίευση: Ήρθε η στιγμή για περικοπή των δαπανών

Αποταμίευση: Ήρθε η στιγμή για περικοπή των δαπανών

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια οδηγούν σε νέες αποφάσεις

Οι τιμές παραμένουν υψηλές για πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, ακόμη και αν ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί. Ως εκ τούτου, η λογική της αποταμίευσης είναι μια επικερδής δραστηριότητα, σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε πιο πριν, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Από τότε που η FED αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό δύο δεκαετιών, κάθε δολάριο που ξοδεύεται σήμερα είναι μια χαμένη ευκαιρία να κερδίσει κάποιος μέχρι 5% ή και περισσότερο από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, καταθέσεων και ομόλογα.

Τα υψηλά επιτόκια καθιστούν επίσης σημαντικά πιο δαπανηρό για τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν, με το ετήσιο επιτόκιο ορισμένων πιστωτικών καρτών να ξεπερνούν το 30%.

Ο πειρασμός να ξοδέψετε περισσότερα γύρω κατά την περίοδο των γιορτών είναι αναπόφευκτος, αλλά υπάρχουν τρόποι για να να το καταπολεμήσετε, όπως αναφέρουν οι οικονομικοί σύμβουλοι. Ο κυριότερος από αυτούς είναι να λάβετε τις οικονομικές σας αποφάσεις τώρα και όχι, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, πολύ μετά τη ζημιά που θα έχει γίνει.

Αλλαγή στις συνήθειες

Μια νέα περίοδος ή μια καθοριστική ημερομηνία στο ημερολόγιο μπορεί να δώσει το έναυσμα στις νέες οικονομικές συνήθειες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό στην 1η Ιανουαρίου, δήλωσε η Katy Milkman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wharton School της Πενσυλβάνια, η οποία έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδέα της νέας αρχής για να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

«Αν κάποιος αποφασίζει μεταξύ του να περιμένει την Πρωτοχρονιά ή να ξεκινήσει αμέσως να να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, είναι προτιμότερο να ξεκινήσει αμέσως», δήλωσε η Milkman.

Παρά τα οφέλη που θα είχε η πραγματοποίηση λιγότερων δαπανών φέτος, οι Αμερικάνοι αναμένεται να ξοδέψουν ακόμη περισσότερο. Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου προβλέπει ότι οι δαπάνες των φετινών γιορτών θα αυξηθούν μεταξύ 3% και 4% σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσουν τα 966,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περιορισμός δαπανών

Πώς όμως, θα μπορούσε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, πριν από την Black Friday, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις δαπάνες των διακοπών σας τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να έχετε μια πραγματική βάση για το κόστος.

Ο Matt Fizell, ιδιοκτήτης της Harmony Wealth, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών στο Ουισκόνσιν, συνιστά να εκτυπώσετε τις καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών και να καταγράψετε κάθε δαπάνη με το χέρι. Σημειώστε τα επαναλαμβανόμενα έξοδα ή τις αμοιβές που μπορεί να έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών για να να δείτε τι μπορεί να απαληφθεί φέτος.

Επίσης, θα πρέπει να δείτε τις υψηλές δαπάνες που ήταν ευχάριστες. «Ίσως ξοδέψατε 2.000 δολάρια για να πάτε στο Λονδίνο και αυτό ήταν μια πραγματικά καλή δαπάνη», σημειώνει ο Fizell.

Οι διακοπές

Οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν το ποσό που θα ξοδέψουν, δήλωσε η Abigail Sussman, μια καθηγήτρια στη Σχολή Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία μελετά τις οικονομικές αποφάσεις.

Δημιουργούμε νοητούς προϋπολογισμούς με βάση τα τυπικά μας έξοδα και συχνά δεν υπολογίζουμε τις απροσδόκητες και αναπόφευκτες δαπάνες που προκύπτουν, διαπίστωσε η πρόσφατη έρευνά της με άλλους συγγραφείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να ξοδέψουμε για πράγματα που συνήθως δεν αγοράζουμε.

Η Sussman προτείνει να προγραμματίσετε όλο το φάσμα των δαπανών των διακοπών με τη μία και όχι κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Συνδυάστε τα έξοδά σας για δώρα, γεύματα, πάρτι και ταξίδια, και εξετάστε αυτό το ποσό, αναφέρει. Επίσης, βοηθάει να ψωνίζετε όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα μαζί, καθώς το να τα κάνετε ξεχωριστά καθιστά ευκολότερη την υπερκατανάλωση.

Τα δώρα

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τους φίλους και την οικογένειά σας αναφορικά με τα συναισθήματά σας για τις δαπάνες των γιορτών φέτος, παρά το πόσο άβολα μπορεί να νιώθετε στην αρχή, λένε οι οικονομικοί σύμβουλοι. Σκεφτείτε να ορίσετε ένα άνω όριο στο κόστος των δώρων ή φροντίστε να απαλλαγείτε εντελώς από τα δώρα.

Θα πρέπει να ορίσετε ένα άνω όριο κόστους δώρων (ή ακόμα καλύτερα) φροντίστε να απαλλαγείτε εντελώς από αυτή την υποχρέωση.

«Είναι πολύ ωραίο πράγμα να κάνετε αυτές τις ανοιχτές συζητήσεις με την οικογένεια», δήλωσε η Lauren Mathews Fairey, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός χρηματοοικονομίας στην WealthWave, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προσθέτοντας πως «πιθανότατα το σκέφτονται κι αυτοί και απλά δεν το γνωρίζετε».

Όταν ολοκλήρωσε την άδεια μητρότητας πέρυσι, η Delaney Ripple, 29 ετών, άφησε τη δουλειά της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει περισσότερο χρόνο με την κόρη της και να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Από τότε, η Ripple και ο σύζυγός της συζητούν για τους τρόπους  που μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αντί για φυσικά δώρα, η Ripple και ο σύζυγός της σκέφτονται να προσφέρουν κουπόνια για δωρεάν τεχνολογική υποστήριξη στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους.

«Απλά προσπαθούμε να επικεντρώσουμε τον χρόνο, την ενέργειά μας και αυτό που δίνουμε στους άλλους σε πράγματα που είναι ανεκτίμητα», δήλωσε η Ripple.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024