Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμοι ζητάνε την διατήρηση των νομικών τους προσώπων

Δήμοι ζητάνε την διατήρηση των νομικών τους προσώπων

Την εξαίρεση νομικών προσώπων ζητούν δήμοι της χώρας από τις Αρχές προκείμενου να διατηρήσουν την λειτουργία τους.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχουν τη δυνατότητα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων να υποβάλλουν αίτηση προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να…γλιτώσουν τις ΝΠΔΔ και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους από την κατάργηση, που προβλέπει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου.

Ήδη, οι πρώτες αιτήσεις έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας να διατηρηθεί η λειτουργία των φορέων τους, στην περίπτωση, βέβαια, που η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την εξαίρεση τους. Την ίδια ώρα, στα θέματα που μπαίνουν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι η διατήρηση ή μη των κοινωφελών επιχειρήσεων των εκάστοτε ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, προβλέπεται η κατάργηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 των περίπου 500 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περί τους 13.000 εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας και των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών από τις 30 Ιουνίου 2024. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των νομικών προσώπων, αυτές θα μεταφερθούν στους οικείους δήμους, όπως και το προσωπικό τους, που διατηρεί τη σχέση εργασίας που είχε. Αξίζει να σημειωθεί, πως υπήρχαν δήμοι στη χώρα που εδώ και χρόνια είχαν στην πράξη «καταργήσει» τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Τι έχουν κάνει ως τώρα Δήμοι της χώρας

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Παναγιώτου, θα ζητηθεί η διατήρηση του Μουσείου Τσιτσάνη ως αυτοτελούς νομικού προσώπου και σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίοςμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, εξετάστηκε το θέμα που αφορά στην εξαίρεση της κατάργησης της ΔΗ.Κ.Ε.Ν. από το νέο νομοσχέδιο 5056/2023. Ο κ. Κορωναίος εξέθεσε τους λόγους, για τους οποίους κρίνεται απαραίτητο να παραμείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Νισύρου, υπό το παρών καθεστώς της αυτοδυναμίας της. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΗ.Κ.Ε.Ν., όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, επιτελεί σημαντικό έργο για τη Νίσυρο ενώ έχει και την αποκλειστική και εξ’ ολοκλήρου διαχείριση στο θέμα της ένταξης της Νισύρου στο δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Όπως επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σύρος, οι δημοτικές αυτές επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικο -οικονομικά κριτήρια και μεγαλύτερη ευελιξία στην πραγματοποίηση έργων. «Η δική μας δημοτική επιχείρηση, η οποία είναι μια υγιής εταιρεία, έχει εκτός των άλλων υπό την εποπτεία της τη λειτουργία των δύο Μουσείων – του Λαογραφικού αλλά και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο. Εάν περάσουν οι αρμοδιότητές της στον δήμο, με τη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τους περισσότερους ΟΤΑ, θα δυσκολέψει πολύ η λειτουργία και το έργο τους».

* Της Εύης Σαλτού από το ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024