Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική Κρίση: Τα ρεκόρ θερμοκρασιών ανησυχούν τους επιστήμονες που περιμένουν μια «φιλόδοξη δράση»

Κλιματική Κρίση: Τα ρεκόρ θερμοκρασιών ανησυχούν τους επιστήμονες που περιμένουν μια «φιλόδοξη δράση»

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές με τους επιστήμονες να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου.

Το 2023 ο κόσμος θα είναι πιο ζεστός από κάθε άλλο έτος που έχει καταγραφεί, δηλώνουν επιστήμονες, πριν από μια σύνοδο κορυφής – ορόσημο για το κλίμα.

«Μπορούμε να πούμε με σχεδόν βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, βρίσκεται 1,43 °C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus. «Η αίσθηση του επείγοντος για μια φιλόδοξη δράση για το κλίμα ενόψει του Cop28 δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», συμπληρώνει.

Ρεκόρ ζέστης

Οι επιστήμονες του Copernicus διαπίστωσαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως με θερμοκρασίες 1,7 °C πάνω από αυτές που πιστεύεται ότι ήταν κατά τη διάρκεια του μέσου Οκτωβρίου στα τέλη του 1800, δηλαδή την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καίγοντας ορυκτά καύσιμα και καταστρέφοντας τη φύση οι άνθρωποι έχουν διοχετεύσει στην ατμόσφαιρα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα και έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,2 °C από τη βιομηχανική επανάσταση. Η ανωμαλία της παγκόσμιας θερμοκρασίας για τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες που υπάρχουν δεδομένα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

«Οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους»

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το έτος ρεκόρ ζέστης σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Μέσα σε αυτό το έτος, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους, ανθρώπους που έχασαν τα προς το ζην, εκτοπίστηκαν κ.λπ. Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφωνία του Παρισιού είναι μια συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη τήρηση των στόχων της τα παραβιάζει σε τεράστια κλίμακα», σημειώνει εκπέμποντας SOS.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, πριν από οκτώ χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη [κατά 1,5 °C]. Όμως, οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν στη υπερθέρμανσή του κατά περίπου 2,4 °C.

Ο Akshay Deoras, ερευνητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Ο καυτός Οκτώβριος του 2023 είναι άλλο ένα ατυχές παράδειγμα που δείχνει πώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό πλήττουν τον πλανήτη πραγματικά σκληρά», σημειώνει με τα «καμπανάκια» για αλλαγή ρότας να ηχούν προειδοποιητικά.

H θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε κατά 1,2 °C

Το ρεκόρ ζέστης τον περασμένο μήνα άφησε άναυδους τους επιστήμονες σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian. Εκτιμούν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες οφείλονται σε ένα ισχυρό μείγμα ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, στην επιστροφή του καιρικού μοντέλου Ελ Νίνιο και σε μια χούφτα άλλων παραγόντων, όπως η μείωση της ρύπανσης από θείο και μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.

Είναι πιθανό το 2024 να είναι ακόμη πιο θερμό

Aπό το Copernicus δηλώνουν ότι οι συνθήκες Ελ Νίνιο συνέχισαν να αναπτύσσονται και είναι διάχυτος ο προβληματισμός. «Είναι τρομακτικό να βλέπουμε ότι η παγκόσμια θερμοκρασία από τον Ιούνιο του 2023 είναι πολύ θερμότερη από εκείνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν το Ελ Νίνιο ήταν πολύ ισχυρότερο», δήλωσε ο Deoras. «Ο πλανήτης μας συνεχίζει να περνάει από ατυχή ορόσημα στην μετεωρολογική του ιστορία και δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε νέα ρεκόρ τους επόμενους μήνες», συμπληρώνει.

Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι το σημερινό Ελ Νίνιο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου συνήθως εκδηλώνονται το επόμενο έτος από τη δημιουργία του, οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό το 2024 να είναι ακόμη πιο θερμό.

Το νερό, πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση.

Το Copernicus διαπίστωσε ότι η μέση παγκόσμια μέση θερμοκρασία μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Ξεπέρασε κατά 0,1 °C τον μέσο όρο του 10μήνου του 2016 [αποτελεί μέχρι τώρα ρεκόρ για το θερμότερο έτος].

Ο Richard Allan, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε: «Μόνο με ταχείες και μαζικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε όλους τους τομείς, μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια  θερμότητας που σπάνε ρεκόρ και, το σημαντικότερο, να περιορίσουμε την αυξανόμενη σοβαρότητα των ακραίων φαινομένων υγρασίας, ζέστης και ξηρασίας που συνοδεύουν έναν ταχέως θερμαινόμενο κόσμο».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024