Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εργαζόμενοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατακρίνουν σε υπόμνημα την πολιτική του Μπάιντεν υπέρ του Ισραήλ

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατακρίνουν σε υπόμνημα την πολιτική του Μπάιντεν υπέρ του Ισραήλ

Σε εσωτερικό τους -ευαίσθητο όχι απόρρητο- υπόμνημα εργαζόμενοι του υπ. Εξωτερικών με ειδιίκευση στα ζητήματα Μ. Ανατολής κρίνουν πως οι ενέργειες του Ισραήλ, δεν αντανακλούν τις αμερικάνικες αξίες.

Υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησαν δριμεία κριτική ενάντια στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σε ένα υπόμνημα διαφωνίας που δημοσίευσε το Politico και αναδημοσίευσαν δεκάδες μέσα, κάποια με δικό τους συμπληρωματικό ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική κριτική των ΗΠΑ στο Ισραήλ πρέπει να συμβαδίσει με την δημόσια.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διαβλέπουν πως η προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα δημιουργήσουν αντιδράσεις στην Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφωνούν, με τον υπ Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επιδίδεται σε συνεχείς συναντήσεις.

Η στάση των ΗΠΑ στην ιδιωτική και την δημόσια κριτική «συμβάλλει στην περιφερειακή δημόσια αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας προκατειλημμένος και ανέντιμος παράγοντας»

Φωτιά άναψε λοιπόν στο αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμφωνούν με την προσέγγιση που διέρρευσε.

Τα σημεία διαφοροποίησης μεταξύ υπαλλήλων State Department και ηγεσίας

Το υπόμνημα έχει δύο βασικά σημεία διαφοροποίησης: Ζητά αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ προς την πίεση για κατάπαυση του πυρός, μάλλον το ακόμα πιο σημαντικό να εξισορροπήσουν τα ιδιωτικά και δημόσια μηνύματά τους προς το Ισραήλ.

Κυρίως με το υπόμνημα αυτό καλείται η ηγεσία να ασκήσει δημόσια κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές τακτικές και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Το χάσμα μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων μηνυμάτων της Αμερικής «συμβάλλει στην περιφερειακή δημόσια αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας προκατειλημμένος και ανέντιμος παράγοντας, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση δεν προωθεί και στη χειρότερη βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παγκοσμίως», αναφέρεται στο έγγραφο.

Κάτι το οποίο έχει μεγάλη λογική, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, στηρίζοντάς τες, κινδυνεύουν να χάσουν την λαϊκή συμπάθεια.

«Πρέπει να επικρίνουμε δημοσίως τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από το Ισραήλ, όπως η αποτυχία να περιορίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», αναφέρει επίσης το μήνυμα.

Η ατιμωρησία αλλά και η έλλειψη σαφούς διατύπωσης καταδίκης

«Όταν το Ισραήλ υποστηρίζει τη βία των εποίκων και τις παράνομες κατασχέσεις γης ή χρησιμοποιεί υπερβολική χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων, πρέπει να επικοινωνήσουμε δημοσίως ότι αυτό αντιβαίνει στις αμερικανικές αξίες μας, ώστε το Ισραήλ να μην ενεργεί ατιμώρητο».

Το υπόμνημα φέρει ένδειξη «ευαίσθητου αλλά μη διαβαθμισμένου». Σύμφωνα με το Politico δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι το υπέγραψαν ή αν και πότε υποβλήθηκε στο κανάλι διαφωνιών του υπουργείου, όπου οι υπάλληλοι μπορούν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους για την πολιτική. Δεν είναι επίσης σαφές αν το έγγραφο αναθεωρήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο.

Πηγές πλην του Politico υιοθετούν τον ισχυρισμό πως το υπόμνημα συντάχθηκε από δύο μεσαίου επιπέδου στελέχη με εμπειρία στη Μέση Ανατολή, φέρεται επίσης να αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα και την υποχρέωση του Ισραήλ να επιδιώξει την απονομή δικαιοσύνης κατά της μαχητικής ομάδας Χαμάς, ενώ θεωρεί απαράδεκτο τον επακόλουθο υψηλό αριθμό παλαιστινιακών θυμάτων – κυρίως αμάχων και πολλών παιδιών.

Σύμφωνα με υποσημείωση, η «ανοχή» των ΗΠΑ σε έναν τόσο υψηλό αριθμό θανάτων αμάχων «δημιουργεί αμφιβολίες για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την οποία υπερασπιζόμαστε εδώ και καιρό», αναφέρεται στο έγγραφο. Υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταστήσουν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς υπεύθυνες για τις ενέργειές τους.

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024