Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Ρεκόρ προσφύγων αφίξεων στα Κανάρια Νησιά

Προσφυγικό: Ρεκόρ προσφύγων αφίξεων στα Κανάρια Νησιά

Ο αριθμός των αφίξεων μέσω της πιο θανατηφόρας μεταναστευτικής οδού στον κόσμο πλησιάζει τις 32.000 για να σπάσει το ρεκόρ 17 ετών

Σχεδόν 32.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά με βάρκα μέχρι στιγμής φέτος, στην πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο, σπάζοντας ένα ρεκόρ αφίξεων στο ισπανικό αρχιπέλαγος 17 ετών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, τέσσερα σκάφη που μετέφεραν συνολικά 739 άτομα έφτασαν στο El Hierro, το μικρότερο και πιο δυτικό των Καναρίων Νήσων, μαζί με τα πτώματα δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επικίνδυνη διαδρομή του Ατλαντικού από την Αφρική. Άλλα δύο άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό που έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά από την αρχή του έτους σε 31.933.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, 14.976 άνθρωποι έφτασαν στις Καναρίους Νήσους μόνο τον Οκτώβριο, αυξάνοντας την τεράστια πίεση στις υποδομές των νησιών.

Ο Fernando Clavijo, ο περιφερειακός πρόεδρος των Καναρίων Νήσων, είπε ότι το ορόσημο υπογράμμισε την κλίμακα της ανθρωπιστικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ανανέωσε τις εκκλήσεις του για περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση της Ισπανίας και την ΕΕ.

Προτεραιότητα η διαχείριση του μεταναστευτικού

«Οι αριθμοί δεν πρέπει να υπερισχύουν όλων των άλλων, αλλά σε αυτή την περίπτωση ορίζουν την ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη στις Καναρίους Νήσους», έγραψε στο X

«Τα στοιχεία του 2006 έχουν ξεπεραστεί, αλλά η ανταπόκριση από το κράτος και από την ΕΕ δεν είναι η ίδια. Η διαχείριση του μεταναστευτικού στα νότια σύνορα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο στην ισπανική όσο και στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Η Txema Santana, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στη μετανάστευση και πρώην σύμβουλος της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, είπε ότι ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν αυτό το Σαββατοκύριακο –και οι τέσσερις θάνατοι– ήταν ακόμη ένα σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν.

«Η μετάβαση στον Νοέμβριο με αυτή την ένταση [των αφίξεων] θα οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους και εξαφανίσεις ανθρώπων», είπε στο X.

Υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι οι αφίξεις

Οι φετινοί αριθμοί αφίξεων είναι ήδη υπερδιπλάσιοι από πέρυσι. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, 15.682 άτομα έφτασαν στα Κανάρια Νησιά με βάρκα από τη δυτική Αφρική, μείωση 30%, ή 6.634 άτομα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η μεταναστευτική οδός προς τα Κανάρια Νησιά, στα οποία είναι συχνά τα ναυάγια, είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρότερων ελέγχων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, οι περισσότερες αφίξεις προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, ιδίως τη Σενεγάλη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δημιουργούσε καταλύματα έκτακτης ανάγκης σε τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Μαδρίτη που θα στεγάσουν περίπου 3.000 άτομα που είχαν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα και είχαν φιλοξενηθεί σε ξενοδοχεία.

Ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, συναντήθηκε με τον αντίπαλό του στη Σενεγάλη, τον Σινίκι Κάμπα, για να συζητήσουν κοινές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων που μεταφέρουν ανθρώπους από τη δυτική αφρικανική χώρα στα Κανάρια Νησιά.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024