Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχες πόρτα - πόρτα στην Πόλη της Γάζας

Μάχες πόρτα – πόρτα στην Πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισχωρήσει στην περιοχή αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς που ξετρυπώνουν από τις υπόγειες σήραγγες για να επιτεθούν

Μάχες πόρτα-πόρτα με μέλη της Χαμάς διεξάγουν οι ισραηλινοί στρατιώτες οι οποίοι έχουν προωθηθεί πλέον στην Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αντιμετωπίζουν αντίσταση από επιθέσεις μελών της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε ο Νετανιάχου μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα.

Ο αριθμός των παλαιστινίων νεκρών έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών στον αποκλεισμένο θύλακο αυξήθηκε χθές στους 9.000

Ο ταξίαρχος Ιντο Μιζράχι, επικεφαλής του μηχανικού των ισραηλινών δυνάμεων, ανέφερε ότι τα στρατεύματα βρίσκονταν σε ένα πρώτο στάδιο ανοίγματος οδών πρόσβασης στη Γάζα, αλλά αντιμετωπίζουν νάρκες και παγίδες.

«Η Χαμάς έχει μάθει και προετοιμάζεται καλά» είπε, διευκρινίζοντας ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές βγαίνουν από τις σήραγγες για να πυροβολήσουν τανκς και μετά εξαφανίζονταν πίσω στο δίκτυο. Την ίδια ώρα στον Βορρά, από τον Λίβανο η οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε ταυτόχρονα σε 19 διαφορετικές θέσεις του ισραηλινού στρατού.

Ο αριθμός των παλαιστινίων νεκρών έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών στον αποκλεισμένο θύλακο αυξήθηκε χθες στους 9.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Καθώς οι διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών δεν λαμβάνονται υπόψη, οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Αναγκαστική εκκένωση

«Το νερό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο» δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA. Πάνω από το 1/3 των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν, με πολλά να έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρθηκαν να παραλάβουν 1.000 τραυματισμένα παιδιά, ενώ η Τουρκία πρότεινε να δεχθεί ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες ότι η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε 23 νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στη Βόρεια Γάζα, και η αναγκαστική εκκένωση υπό αυτές τις συνθήκες θα θέσει εκατοντάδες ασθενείς σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, επανέλαβε επίσης την έκκληση για παύση για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ώστε να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί. Υπάρχουν 21.000 τραυματίες και στις δύο πλευρές και 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι στη Γάζα, υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα» δήλωσε ο Τέντρος. Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν χθες ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Τρομακτικές εικόνες

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη υποστηρίζουν το Ισραήλ, οι τρομακτικές εικόνες πτωμάτων στα ερείπια και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη Γάζα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλον τον κόσμο, ενώ χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε παύση των εχθροπραξιών, ώστε να απελευθερωθουν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Έπειτα από πλήρη αποκλεισμό της Γάζας για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, επετράπη την Τετάρτη η έξοδος από το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο σε κατόχους ξένων διαβατηρίων και σε μερικές δεκάδες τραυματίες.

Τα τελευταία πλήγματα του Ισραήλ περιλάμβαναν την πυκνοκατοικημένη περιοχή Τζαμπαλίγια, που δημιουργήθηκε ως καταυλισμός προσφύγων το 1948.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα δύο χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων, με 120 αγνοουμένους και τουλάχιστον 777 τραυματίες.

Το Ισραήλ, που κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από αμάχους, είπε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024