Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Χιλιάδες εργάτες από την Παλαιστίνη κρατούνται παράνομα από την έναρξη του πολέμου

Γάζα: Χιλιάδες εργάτες από την Παλαιστίνη κρατούνται παράνομα από την έναρξη του πολέμου

Οι Παλαιστίνιοι των οποίων οι άδειες εργασίας στο Ισραήλ ανακλήθηκαν πιστεύεται ότι κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης, αλλά το Ισραήλ μέχρι δεν έχει δώσει πληροφορίες.

Πάντοτε, όποτε ξέσπασε πόλεμος μεταξύ δύο κρατών οι πολίτες του εμπλεκόμενου κράτους συλλαμβάνονταν και κατέληγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συνέβη σε γιαπωνέζους και αμερικανούς ιαπωνικής καταγωγής στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, αλλά και σε Γερμανούς των ΗΠΑ ή της Λατινικής Αμερικής που απελάθηκαν στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα συνελήφθησαν και ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ.

Είναι μια διαρκές μελανό σημείο όλων των πολέμων

Χιλιάδες εργαζόμενοι από τη Γάζα, οι οποίοι εργάζονταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, έχουν εξαφανιστεί από τότε εν μέσω μιας εκστρατείας μαζικών συλλήψεων.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εσωτερικής κράτησης

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικάτα πιστεύουν ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους κρατούνται παράνομα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την ανάκληση των αδειών εργασίας τους στο Ισραήλ. Οι αρχές του Ισραήλ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που κρατούν.

Ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται στον Ουαλίντ, Παλαιστίνιο εργάτη που γεννήθηκε στη Γάζα, ζούσε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για περισσότερα από 25 χρόνια. Στις 8 Οκτωβρίου, συνελήφθη καθώς κατευθυνόταν για τη δουλειά του και κρατήθηκε σε μια εγκατάσταση στην περιοχή Αλμόν, γνωστή και ως Ανατότ, που είναι χτισμένη στα ερείπια της παλαιστινιακής πόλης Ανάτα, την οποία το Ισραήλ κρατά παράνομα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η εγκατάσταση, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεταξύ εκείνων που επαναχρησιμοποιούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση για να κρατάει εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυθαίρετη κράτηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Για πάρα πολλά χρόνια οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν την πιο προβληματική αντιμετώπιση. Κακοποίηση, εξευτελισμός, περίεργοι θάνατοι και σχεδόν πάντα με δεμένα μάτια, είδικά στις μεταφορές τους.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε έναν χώρο περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, όπου εκατοντάδες εργάτες μοιράζονταν μια χημική τουαλέτα. Όταν ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Ερυθρό Σταυρό, δέχτηκε βρισιές και ξυλοδαρμό από στρατιώτες.

Τον έσωσε το γεγονός πως γεννήθηκε στην Δυτική όχθη

Ο Ουαλίντ αφέθηκε ελεύθερος αφού Ισραηλινοί αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι, αν και γεννήθηκε στη Γάζα, είναι κάτοικος της Δυτικής Όχθης. Η μαρτυρία του είναι από τις λίγες μαρτυρίες που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τα κέντρα κράτησης όπου οι εργαζόμενοι στη Γάζα κρατούνται σε απομόνωση και χωρίς νομική εκπροσώπηση από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ουαλίντ, του οποίου το πραγματικό όνομα και τα προσωπικά στοιχεία αποκρύπτονται για την αποφυγή αντιποίνων, περιέγραψε ότι κρατήθηκε σε ένα «κλουβί» χωρίς στέγη, κάτω από τον ήλιο και χωρίς φαγητό, νερό ή πρόσβαση στην τουαλέτα για τρεις ημέρες. Αυτά προκύπτουν από την γραπτή μαρτυρία που δόθηκε από τον ίδιο στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked με έδρα το Ισραήλ και την οποία είδε το Al Jazeera.

Στο βίντεο που ακολουθεί, συλληφθέντες και κρατούμενοι υφίστανται πλειάδα εξευτελισμών στα χέρια των στρατιωτών.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε έναν χώρο περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, όπου εκατοντάδες εργάτες μοιράζονταν μια χημική τουαλέτα. Όταν ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Ερυθρό Σταυρό, δέχτηκε βρισιές και ξυλοδαρμό από στρατιώτες.

Ο Ουαλίντ αφέθηκε ελεύθερος αφού Ισραηλινοί αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι, αν και γεννήθηκε στη Γάζα, είναι κάτοικος της Δυτικής Όχθης. Η μαρτυρία του είναι από τις λίγες μαρτυρίες που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τα κέντρα κράτησης όπου οι εργαζόμενοι στη Γάζα κρατούνται σε απομόνωση και χωρίς νομική εκπροσώπηση από τις 7 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες αγνοούνται.

Είναι βαθιά εντυπωσιακό πως η μεγαλύτερη πίεση για την απελευθέρωση των εργατών προέρχεται από ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024