Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος αν δεν εξαπλωθεί

ΕΚΤ: Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος αν δεν εξαπλωθεί

Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος εφόσον παραμένει περιορισμένος.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν εμπλεκόταν το Ιράν, η κατάσταση θα μπορούσε ν’ αλλάξει γρήγορα

Η οικονομολόγος Ιζαμπέλ Σνάμπελ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ralph Orlowski), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει ότι η ανάλυση του σώματος δεν δείχνει κανένα σημαντικό αντίκτυπο από τη σύγκρουση.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας σε αυτό το σημείο δείχνει ότι καθώς τελικά το Ισραήλ είναι μικρό (σε οικονομικό μέγεθος), όσο η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη, ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας θα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένος», είπε η Σνάμπελ.

«Αν, φυσικά, διευρυνόταν η σύγκρουση – ιδίως αν εμπλεκόταν το Ιράν – η κατάσταση θα μπορούσε ν’ αλλάξει γρήγορα», πρόσθεσε.

Δεν αποκλείει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αναφερόμενη επίσης στον πληθωρισμό, επισήμανε ότι ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχό του ενδέχεται ν’ απαιτήσει νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Μετά από μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, οι προσδοκίες είναι εύθραυστες και οι ανανεωμένοι κραδασμοί από την πλευρά της προσφοράς μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν, απειλώντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», προειδοποίησε στη διάρκεια ομιλίας της χθες Πέμπτη στο Σέντ Λούις και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».

Οι επισημάνσεις της κυρίας Σνάμπελ γίνονται μια εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι αγορές και οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει πλέον στο 4% μέχρι το 2024, με τον πληθωρισμό να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης μειώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο.

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024