Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε συναγερμό γονείς και καθηγητές σε Λύκειο των ΗΠΑ: Γέμισαν τα κινητά με γυμνές φωτογραφίες μαθητριών

Σε συναγερμό γονείς και καθηγητές σε Λύκειο των ΗΠΑ: Γέμισαν τα κινητά με γυμνές φωτογραφίες μαθητριών

Ανήσυχοι γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα σε μικρή αμερικανική κοινωνία προσπαθούν να διαχειριστούν μια εντελώς καινούργια απειλή.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου κάποιες μαθήτριες της ενός γυμνασίου στο Westfield της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, πρόσεξαν ότι τα αγόρια συμπεριφέρονταν «περίεργα», ψιθυρίζοντας μεταξύ τους.

Όταν άρχισαν να ρωτάνε τι συμβαίνει έμαθαν την αλήθεια λίγες μέρες αργότερα. Ένας συμμαθητής τους, τους αποκάλυψε ότι τουλάχιστον ένας μαθητής είχε χρησιμοποιήσει έναν ιστότοπο με τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξει πορνογραφικές εικόνες χρησιμοποιώντας φωτογραφίες συμμαθητριών τους. Στη συνέχεια μοιράζονταν τις φωτογραφίες με άλλα αγόρια σε ομαδικές συνομιλίες.

Τα κορίτσια στο Westfield ανέφεραν την κατάσταση στους διευθυντές του σχολείου, οι οποίοι άρχισαν να ρωτάνε τα αγόρια για να αντλήσουν πληροφορίες.

Οι μαθητές είπαν ότι ένας ή περισσότεροι συμμαθητές χρησιμοποίησαν ένα διαδικτυακό εργαλείο που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν τις εικόνες και στη συνέχεια τις μοιράστηκαν με άλλους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν σάλο στο Westfield, μια εύπορη πόλη έξω από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Όταν τα κορίτσια στο γυμνάσιο ανακάλυψαν ότι τα αγόρια μοιράζονταν γυμνές φωτογραφίες τους σε ομαδικές συνομιλίες, σοκαρίστηκαν. Μερικοί γονείς του Westfield είπαν ότι οι κόρες τους έχουν νιώσει ταπεινωμένες και ανίσχυρες και ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα κορίτσια εάν οι εικόνες εμφανιστούν αργότερα.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα σοβαρό έγκλημα στο Νιου Τζέρσεϊ»

Η Dorota Mani είπε ότι η 14χρονη κόρη της, Francesca, ενημερώθηκε από το σχολείο ότι χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία της. «Είμαι τρομοκρατημένη με το πώς θα βγει στην επιφάνεια και πότε. Η κόρη μου έχει ένα λαμπρό μέλλον και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα την επηρεάσει επαγγελματικά, ακαδημαϊκά ή κοινωνικά», είπε η μητέρα, η οποία υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία.

Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ των γονέων δεν υπάρχει συναίνεση, ως προς τον τρόπο αντίδρασης. Σε ομάδα στο Facebook, κάποιοι ζήτησαν σκληρή τιμωρία για όποιον δημιούργησε τις εικόνες, ενώ άλλοι το θεώρησαν νεανικό παράπτωμα που πρέπει να συγχωρεθεί.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία του Westfield διεξάγει έρευνα και ένας γερουσιαστής της πολιτείας ζήτησε από τους εισαγγελείς της κομητείας να εξετάσουν την υπόθεση.

Είναι πολύ σοβαρό περιστατικό

Σε ένα ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τους γονείς, η Διευθύντρια του Γυμνασίου του Westfield, Mary Asfendis, είπε ότι πίστευε ότι οι εικόνες είχαν διαγραφεί και δεν κυκλοφορούσαν.

Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στα σχολεία στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό», έγραψε ο Asfendis. «Οι νέες τεχνολογίες κατέστησαν δυνατή την παραποίηση εικόνων και οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο και τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι ενέργειες σε άλλους». Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να διδάσκει στα παιδιά την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο.

Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στα σχολεία στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Τα smartphone και οι ενσωματωμένες κάμερές τους έχουν ήδη κάνει τη ζημιά της ψηφιακής παρενόχλησης βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας. Ενώ οι άνθρωποι ήταν σε θέση να επεξεργάζονται εικόνες με το Photoshop και παρόμοιο λογισμικό εδώ και χρόνια, οι νέοι κατασκευαστές εικόνων τενχητής νοημουσύνης διευκολύνουν την παραγωγή εξολοκλήρου κατασκευασμένων φωτογραφιών.

«Θα χρειαζόσασταν ένα ολόκληρο σύμπλεγμα υπολογιστών για να δημιουργήσετε εικόνες πριν από μερικά χρόνια. Τώρα χρειάζεσαι απλώς ένα iPhone», δήλωσε ο Ben Colman, διευθύνων σύμβουλος της Reality Defender, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες και κρατικούς φορείς για τον εντοπισμό ψεύτικων εικόνων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Απροετοίμαστος ο νομοθέτης

Οι πλαστές σεξουαλικές εικόνες πραγματικών ανθρώπων είναι τόσο νέες, που η ομοσπονδιακή νομοθεσία καθυστερεί, λένε νομικοί εμπειρογνώμονες. Μερικές πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η Καλιφόρνια, η Μινεσότα και η Νέα Υόρκη, έχουν απαγορεύσει τη διανομή πλαστών πορνό ή έχουν δώσει στα θύματα το δικαίωμα να μηνύσουν τους δημιουργούς του σε δικαστήρια.

Ο Jon Bramnick, ένας γερουσιαστής της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ του οποίου η περιφέρεια περιλαμβάνει το Westfield, εξετάζει εάν υπάρχουν υφιστάμενοι νόμοι της πολιτείας ή εκκρεμείς νόμοι που θα ποινικοποιούσαν τη δημιουργία και την κοινή χρήση τέτοιου υλικού. Εάν όχι, είπε ότι σκοπεύει να συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα το κάνει.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα σοβαρό έγκλημα στο Νιου Τζέρσεϊ», είπε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα της κομητείας Union να ερευνήσει την υπόθεση του Westfield High.

Οι νόμοι που καλύπτουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα μπορούσαν να ισχύουν σε αυτήν την περίπτωση, είπε η Natalie Elizaroff, δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας στο Σικάγο, επειδή απαγορεύουν ψηφιακές εικόνες, εικόνες υπολογιστή ή ακόμα και εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή ανηλίκων που εμπλέκονται σε σεξουαλική συμπεριφορά.

Η υπόθεση θα πρέπει να αναληφθεί από πολιτειακούς ή ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι το εικονιζόμενο άτομο είναι ανήλικο, το περιεχόμενο είναι ρητό και ότι κάποιος το δημιούργησε, το κατείχε ή το διένειμε, πρόσθεσε η Elizaroff.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024