Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μυστηριώδης στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ισραήλ - Γιατί δεν «λειτούργησε» εναντίον της Χαμάς

Η μυστηριώδης στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ισραήλ – Γιατί δεν «λειτούργησε» εναντίον της Χαμάς

Οι εκτιμήσεις Αμερικανών ειδικών για τη σκοπιμότητα της πρόσφατης αμερικανικής βάσης στην έρημο Νεγκέβ

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει στα συρτάρια της σχέδια για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς, ωστόσο, υπάρχει ήδη μυστική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την οποία μάλιστα… ενισχύουν.

Μόλις δύο μήνες πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσίευσε, τον Αύγουστο του 2023, μια «ενδιαφέρουσα» σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσωπικού στο Ισραήλ.

Επίσημα, η δημιουργία αμερικανικής βάσης στη μεσανατολική χώρα ήταν ζήτημα ταμπού. Αυτό όμως άλλαξε το 2017 όταν χαμογελαστοί Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματικοί έκοβαν κορδέλα για την πρώτη αμερικανική βάση στο Ισραήλ, με τη κωδική ονομασία «Site 512», στην καρδιά της ερήμου Νεγκέβ στο όρος Har Qeren, μόλις 20 μίλια από τη Γάζα. Η είδηση μάλιστα είχε παρουσιαστεί με τυμπανοκρουσίες από τα ισραηλινά μέσα (Times of Israel).

Μιλώντας στο The Intercept ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ντέιβιντ Βάιν εικάζει ότι «το απόρρητο [στις σχέσεις των δύο χωρών] εδράζεται στην υπόσχεση» ότι παραδοσιακά «οι αμερικανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να προσποιηθούν ότι δεν τάσσονται με το Ισραήλ στις ισραηλινο-παλαιστινιακές και ισραηλινο-αραβικές συγκρούσεις».

Ωστόσο, για τον ειδικό, η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια «πιθανότατα αντανακλά την εγκατάλειψη αυτής της προσποίησης και την επιθυμία να διακηρύξουν οι ΗΠΑ δημοσίως την υποστήριξή  για το Ισραήλ».

Σύμφωνα με το αμερικανικό The Intercept η σύμβαση του αμερικανικού υπουργείου ύψους σχεδόν 36 εκατ. δολαρίων αφορά την επέκταση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο  Site 512. Την είδηση αναπαράγουν τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ.

«Ο στρατός των ΗΠΑ προχωρά αθόρυβα με την κατασκευή στο Site 512, μια απόρρητη βάση που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, για να συμπεριλάβει αυτό που τα κυβερνητικά έγγραφα περιγράφουν ως «εγκατάσταση υποστήριξης προσωπικού»: ο στρατός μιλάει για δομές που μοιάζουν με στρατώνες για το προσωπικό» αναφέρει το Intercept.

Αποτυχία της βάσης

Τι εξυπηρετεί όμως αυτή η στρατιωτική βάση;

Πρόκειται για μια εγκατάσταση ραντάρ που παρακολουθεί τον ουρανό για πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Μερικές φορές κάτι μπορεί να αντιμετωπίζεται επίσημα ως μυστικό, όχι επειδή ελπίζουν [οι ΗΠΑ] ότι δεν θα το μάθει ποτέ ένας αντίπαλος, αλλά μάλλον [επειδή], για διπλωματικούς ή πολιτικούς λόγους, δεν θέλει να το αναγνωρίσει επίσημα», είπε στο The Intercept ο Paul Pillar, πρώην αξιωματούχος της CIA.

«Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η βάση θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει επιχειρήσεις αλλού στη Μέση Ανατολή, στις οποίες οποιαδήποτε παραδοχή ότι οργανώθηκαν από το Ισραήλ ή ότι αφορούσε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ, θα ήταν άβολη και πιθανό να προκαλέσει περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις διαφορετικά θα προκαλούσαν».

Ο Ισραηλινός στρατηγός Tzvika Haimovitch είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης το 2017. «Δημιουργήσαμε μια αμερικανική βάση στο κράτος του Ισραήλ, στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, για πρώτη φορά».

Βέβαια, αργότερα, ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε ότι επρόκειτο για αμερικανική βάση, επιμένοντας ότι ήταν απλώς μια «εγκατάσταση διαβίωσης» για τα μέλη του αμερικανικού στρατού που εργάζονταν σε μια ισραηλινή βάση.

O σκοπός της Βάσης

Σύμφωνα με τον Tzvika Haimovitch η εγκατάσταση μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Ισραήλ «μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την άμυνά μας, στην ανακάλυψη, την αναχαίτιση και την ετοιμότητα».

Όπως είχε σημειώσει, η νέα αεροπορική βάση, μαζί με άλλες πρόσφατες βελτιώσεις στο πρόγραμμα αεράμυνας του Ισραήλ, «θα βελτιώσει σημαντικά τις ικανότητές μας. Δεν θα μας φτάσει στο 100%, αλλά θα μας φέρει πολύ πιο κοντά στο να πετύχουμε σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Είπε ότι η σημασία της αεράμυνας έγινε σαφής κατά τον πόλεμο της Γάζας το 2014, όταν εκτοξεύτηκαν χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, καθώς και μέσω «αξιολογήσεων των απειλών που αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός έπεσε έξω. Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν εκτοξεύτηκαν χιλιάδες πύραυλοι της Χαμάς, η αμερικανική βάση δεν πήρε είδηση τίποτα!

Σύμφωνα με το Intercept η αμερικανική βάση επικεντρώνεται στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται πολύ πιο μακριά απ’ ότι η Γάζα, δηλαδή μεγαλύτερη από 700 μίλια. «Η τοποθεσία 512, δεν δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή για το Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές, αλλά τον κίνδυνο που ενέχουν οι ιρανικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας». Το Ιράν βρίσκεται πιο πάνω στις προτεραιότητες των ΗΠΑ έναντι της Χαμάς.

Σε μια προσπάθεια, οι ΗΠΑ να αναντιμετωπίσουν το Ιράν -το οποίο βοηθά τόσο τη Χαμάς όσο και τον αντίπαλο του Ισραήλ στο βορρά, τη Χεζμπολάχ, που και οι δύο θεωρούνται τρομοκρατικές ομάδες από τις ΗΠΑ- το Πεντάγωνο έχει επεκτείνει κατά πολύ την παρουσία του στην Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός στρατηγός είχε σημειώσει μάλιστα ότι η διαδικασία για το άνοιγμα της βάσης ξεκίνησε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και συνεχίστηκε υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δείχνοντας ότι «η σύνδεση μεταξύ των στρατών, των διοικητών, των [αεροπορικών] δυνάμεων είναι ισχυρότερη από όλες τις κυβερνήσεις».

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024