Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
63 θάνατοι ασθενών με Covid-19 και ένας θάνατος από γρίπη

63 θάνατοι ασθενών με Covid-19 και ένας θάνατος από γρίπη

Τα εβδομαδιαία στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ για την COVID-19. Σε έξαρση η εποχική γρίπη.

Λίγο πριν την έλευση του χειμώνα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας έφτασε τους 63 με διάμεση ηλικία τα 83 έτη, οι εισαγωγές ασθενών τις 903, ενώ 49 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.837.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 9%

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 9% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε επίσης μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συχνότερες παραλλαγές και η επιτήρηση του ιικού φορτίου

Η συχνότερη παραλλαγή παραμένει η XBB.1.5 [Κράκεν] (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 [Eris] (23%) και την ΧΒΒ.1.16 [Αρκτούρος] με 20%.

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 96 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 [Pirola]. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 3 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε καθαρά αυξητική τάση στα Ιωάννινα (+60%), ενώ οριακά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (+13%) και στην Αλεξανδρούπολη (+12%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-34%), ενώ οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-17%), στη Λάρισα (-12%) και στην Αττική (-27%). Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (-2%), στην Ξάνθη (+8%) και στο Ηράκλειο (+9%).

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επίσης, νοσηλεύτηκαν 3 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 2 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Εξάρσεις και υφέσεις

Εδώ και πάνω από έναν μήνα τα κρούσματα Covid-19 είναι αυξημένα και έχουμε περίπου χίλιες εισαγωγές και πενήντα νεκρούς κάθε εβδομάδα, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Κάποιες φορές θα κάνει ο ιός εξάρσεις και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια έξαρση σχετική, θα πρέπει λίγο να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Τώρα, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, είμαστε σε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε περίπου χίλιες εισαγωγές την εβδομάδα και δυστυχώς πενήντα νεκρούς περίπου κάθε εβδομάδα.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024