Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θερμότερος Οκτώβριος τα τελευταία 15 χρόνια

Ο θερμότερος Οκτώβριος τα τελευταία 15 χρόνια

Χάρτης με τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Γραφήματα και βίντεο.

Σε ακραία υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σχεδόν στο σύνολο της χώρας τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, και την Κρήτη, ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος από το 2010.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C).

Αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Οκτώβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός απουσίας αρνητικών τιμών θερμοκρασίας σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr, ακόμη και στους ορεινούς σε υψόμετρο άνω των 2000 μ.

Ο αριθμός των ημερών με αρνητικές τιμές θερμοκρασίας τον μήνα Οκτώβριο ενδεικτικά για 5 περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου από το 2008 έως σήμερα.

Για τα Νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ήταν ο 2ος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για την Κρήτη ο 3ος πιο θερμός. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 °C.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 27 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,9 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Λευκάδα παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (31 ημέρες) και ακολουθούν τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα με 29 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στην Ορεστιάδα με +4,9 °C και στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκε η Λήμνος με +3,9 °C.

Οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 51 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να τελειώσει το φθινόπωρο και τη θερμοκρασία να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένουμε από το Σάββατο καθώς θα έχουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα, θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ, ενώ θα σημειωθούν και αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά αλλά και στα κεντρικά και βόρεια, που δεν θα κρατήσουν όμως πολύ.

Η Αττική θα έχει αρκετό ήλιο με αραιές συννεφιές που θα πυκνώσουν προς το απόγευμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 27 βαθμών Κελσίου.

Ασθενείς τοπικές βροχές πιθανόν να εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην δυτική Κρήτη τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 με 27 βαθμούς σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη θα έχει επίσης αρκετή ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες, με λίγες συννεφιές που θα πυκνώσουν ελαφρώς προς το απόγευμα. Οι άνεμοι με τη μορφή θαλάσσιας αύρας στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 14 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024