Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητρόπουλος (ΕΣΠΕΝ): Στα 900 εκατ. ευρώ τα φέσια από τον ενεργειακό τουρισμό

Μητρόπουλος (ΕΣΠΕΝ): Στα 900 εκατ. ευρώ τα φέσια από τον ενεργειακό τουρισμό

Το 60% των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές που αλλάζουν συνέχεια παρόχους

Στα 900 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος που αφήνουν καταναλωτές μετακινούμενοι από πάροχο σε πάροχο.

Το κόλπο αυτό έχει χαρακτηριστεί και ως ενεργειακός τουρισμός.

Ενεργειακός τουρισμός

Στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και Γενικός Διευθυντής στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Eνέργειας, κ. Γιάννης Μητρόπουλος ο οποίος συμμετείχε στο 6ο Athens Investment Forum
Στη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ, υπογράμμισε το προβληματικό φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ανέρχεται στο 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και συγκεκριμένα στα 900 εκ. ευρώ, καθώς υπάρχει κενό στο πλαίσιο ρύθμισής τους.

Μέτρα

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να εξορθολογιστεί η αγορά μετά το πέρας της διάρκειας ισχύος των έκτακτων μέτρων, σημειώνοντας πως «ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές. Ο απολογισμός δείχνει», συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος «ότι στη διάρκεια των έκτακτων μέτρων ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε καθώς οι μετακινήσεις καταναλωτών περιορίστηκαν μόνο σε όσους ήταν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι στην τιμή».

Ο δεσπόζων προμηθευτής

Κατά τον κ. Μητρόπουλο «απόδειξη είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ το οκτάμηνο του 2023 ο δεσπόζων προμηθευτής απώλεσε μόνο 6.000 πελάτες από τα 5,6 εκ. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δεσπόζων προμηθευτής 16 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει το 74,8% σε αριθμό μετρητών με τον αμέσως επόμενο να είναι μόλις στο 4%»

Κανονικότητα

Ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ επισήμανε δε, ότι «η επάνοδος στην κανονικότητα θα συμβεί όταν οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και να ανταγωνίζονται εντελώς ελεύθερα, προσφέροντας διαφορετικά τιμολόγια και υπηρεσίες, συνδυαστικά προϊόντα χωρίς περιορισμούς αλλά και ενεργειακές υπηρεσίες όπως ακριβώς συμβαίνει σε πιο ώριμες αγορές. Αυτό πρέπει να γίνεται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, το οποίο θα ελέγχει ο ρυθμιστής».

Τέλος, αναφέρθηκε στο επιτυχημένο μέτρο των επιδοτήσεων που ανακούφισε τους καταναλωτές ενέργειας και υποστήριξε τη λειτουργία της αγοράς εν γένει κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024