Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασίλης Κικίλιας: Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, υπάγονται ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο

Βασίλης Κικίλιας: Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, υπάγονται ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου αφορούν αλλαγές στα στάδια της πρόληψης κινδύνου και της εκδήλωσης έκτακτης ανάγκης

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναδιάρθρωση των δομών του εθνικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και τον μηχανισμό εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών, παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή αφορούν την αναδιάρθρωση τόσο στο στάδιο της πρόληψης κινδύνου, όσο και κατά το στάδιο της εκδήλωσης έκτακτης ανάγκης.

Μέσω της γραμμής 112 θα ανακοινώνονται τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας

Ειδικότερα, καθιερώνεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, όπως προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, μερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία, πρόβλεψη τηλεργασίας, προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.λ.π.

Τα μέτρα αυτά θα κοινοποιούνται μέσω του 112 και θα είναι άμεσης εφαρμογής.

Ακόμη, το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την υπαγωγή φορέων όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιτροπή εκτίμησης κινδύνου

Παράλληλα, πρόκειται να συγκροτηθεί επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, η οποία θα παρακολουθεί όλα τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα και θα προτείνει την ενδεδειγμένη διαβάθμιση κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Επίσης θα λαμβάνει προληπτικά μέτρα προστασίας της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, όπως για παράδειγμα η αναστολή υποχρέωσης προς εργασία σε συνδυασμό με απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επιπλέον, επικαιροποιείται η σύνθεση των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας κάθε βαθμίδας, καθιερώνονται ειδικοί κανόνες στελέχωσης των αυτοτελών Διευθύνσεων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων και προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης και λήψης έκτακτων πρόσθετων μέτρων κατά το στάδιο της ειδικής πολιτικής κινητοποίησης.

Αεροδιακομιδές

Με την προσθήκη των αεροδιακομιδών στον εθνικό μηχανισμό εναέριας έρευνας και διάσωσης ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, με την παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών διάσωσης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται με εναέρια μέσα και αφορούν περιπτώσεις βαριά ασθενών, τραυματιών και εν γένει προσώπων που χρήζουν κατεπείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Η μεταφορά των ασθενών θα γίνεται είτε από τον τόπο του συμβάντος σε κατάλληλο υγειονομικό κέντρο, είτε από ένα υγειονομικό κέντρο σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό, με σκοπό την επείγουσα ή εξειδικευμένη θεραπεία τους, εφόσον η άμεση και ταχεία μεταφορά τους κρίνεται αναγκαία από την ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Τέλος, ορίζεται ότι ο εθνικός μηχανισμός θα λειτουργεί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα στελεχώνεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024