Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στην Αθήνα για την άφιξη ευρωπαίων νεοναζί - «Πόλεμο» με αντιφασίστες φοβάται η Αστυνομία

Συναγερμός στην Αθήνα για την άφιξη ευρωπαίων νεοναζί – «Πόλεμο» με αντιφασίστες φοβάται η Αστυνομία

Παρά την γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων σε όλη την Αττική η Αστυνομία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα με επίκεντρο το Νέο Ηράκλειο για την αποφυγή επεισοδίων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων στο Νέο Ηράκλειο παρά την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων αύριο Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο, ακροδεξιοί κύκλοι ετοίμαζαν συγκέντρωση με τη συμμετοχή νεοναζιστικών και φασιστικών ομάδων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα προγραμματίζονταν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στην ίδια περιοχή.

Η Αστυνομία μπροστά στον κίνδυνο επεισοδίων με απόφασή της από την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε κάθε δημόσια συνάθροιση την 1η Νοεμβρίου σε όλη την Αττική.

Αντιφασιστική διαδήλωση

Παρ’ όλα αυτά δεκάδες είναι τα καλέσματα από φορείς, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρος για αντιφασιστική διαδήλωση αύριο το απόγευμα στο Νέο Ηράκλειο κατά της πανευρωπαϊκής συνάντησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι ακραίες νεοναζιστικές ομάδες έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση και έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραβρεθούν στην συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό με την Αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει πιθανά επεισόδια.

Δρακόντεια μέτρα

Από νωρίς αύριο στην ευρύτερη περιοχή θα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ θα ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε συγκέντρωση και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε πορεία που θα μπορούσε να φέρει σε επαφή αντίπαλες ομάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αποτρέπουν σε μεγάλη ακτίνα την προσέγγιση του μνημείου των δύο δολοφονημένων μελών της Χρυσής Αυγής.

Έλεγχοι στα σύνορα

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες και κυρίως σήμερα και αύριο λαμβάνονται ειδικά μέτρα στα σύνορα της χώρας και στις πύλες εισόδου, όπως αεροδρόμια και λιμάνια προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ακραίων ομάδων στη χώρα μας.

Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Europol έχουν λίστα με ονόματα μελών ακροδεξιών οργανώσεων που θα χτυπήσει κόκκινο αν εντοπιστούν κατά τον έλεγχο εισόδου στη χώρα.

Πάντως υπάρχουν αναφορές ότι ήδη έχουν έρθει μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από το εξωτερικό και διαμένουν σε διάφορα καταλύματα των βορείων προαστίων.

Κλειστός Ηλεκτρικός και Προαστιακός

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη 1 Νοεμβρίου από τις 2 το μεσημέρι οι σταθμοί Ηράκλειο της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) αλλά και του Προαστιακού με εντολή της Αστυνομίας.

Οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση και θα επαναλειτουργήσουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Οικονόμου: Έχουμε λάβει τα δέοντα και ενδεδειγμένα μέτρα

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι  «είχαμε ενδείξεις και πληροφορίες ότι θα είχαμε και συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που οδήγησαν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να εκδώσουν την απαγόρευση οποιονδήποτε τέτοιων εκδηλώσεων, απαγόρευση η οποία είναι ήδη γνωστή στους πάντες και την οποία θα υποστηρίξουμε με τα δέοντα και ενδεδειγμένα μέτρα».

Παράλληλα τόνισε ότι «η επέτειος της δολοφονίας δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής και η δεκαετής επέτειος έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό αφορμή για ανταλλαγή απειλών, εκδηλώσεων, αντιεξουσιαστών, μπαχαλάκηδων και ακροδεξιών. Η Αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να περάσει αυτή η ένταση χωρίς ευρύτερα προβλήματα, έχοντας λάβει τα μέτρα μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής, από την 06:00’ ώρα της 1-11-2023 έως την 06:00’ της 2-11-2023, στο Νομό Αττικής (εξαιρούνται τα νησιά του Αργοσαρωνικού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και «αντισυναθροίσεων» από ομάδες αντίπαλων θέσεων.

Επιπλέον, επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές εξαγγελίας πραγματοποίησης συναθροίσεων, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται τόσο η διεξαγωγή ανάλογων συναθροίσεων, όσο και η ταυτόχρονη παρουσία σε κλίμα πόλωσης συγκεντρωμένων ομάδων».

 Στη σχετική απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρονται τα εξής: 

«Αποφασίζουμε την απαγόρευση πραγματοποίησης σχετικών με το θέμα δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από την 06:00 ώρα της 01/11/2023 έως και την 06:00 της 02/11/2023 ώρα στην περιοχή του Νομού Αττικής (πλην νήσων Αργοσαρωνικού), επειδή από τη διεξαγωγή τους, με δεδομένη την πόλωση μεταξύ των δύο (2) χώρων (εθνικιστικού και αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού), α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής τόσο στη περιοχή των συναθροίσεων όσο και στην υπόλοιπη περιοχή του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται η ταυτόχρονη παρουσία τους ή και η πραγματοποίηση ανάλογων συναθροίσεων».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024