Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάρισα: Κλείνει και το στάδιο Αλκαζάρ - Το τρίτο μετά το ΟΑΚΑ και το Δημοτικό Γήπεδο των Σερρών

Λάρισα: Κλείνει και το στάδιο Αλκαζάρ – Το τρίτο μετά το ΟΑΚΑ και το Δημοτικό Γήπεδο των Σερρών

Μελέτη που εκπονήθηκε έδειξε ανεπάρκειες ως προς τα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικότητας - «Άστεγος» ο Πανσερραϊκός - Η έκθεση που οδήγησε στο «λουκέτο» του ΟΑΚΑ

Αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ στην Λάρισα λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας, όπως ενημερώνει το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε, από το δεύτερο στάδιο της μελέτης, διαπιστώθηκαν στατικές «ανεπάρκειες» στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ, το κλειστό κολυμβητήριο και στο στάδιο Αλκαζάρ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας επισημαίνονται:

«Στο πλαίσιο σύμβασης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με ανάδοχο Μελετητική Εταιρεία για εκπόνηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ, στο Κλειστό Κολυμβητήριο και στο Στάδιο Αλκαζάρ, μας κοινοποιήθηκαν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα συμπεράσματα του 2ου σταδίου της μελέτης, στα οποία διαπιστώθηκαν ανεπάρκειες, σύμφωνα με τα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα και των υποδείξεων από την Τεχνική Υπηρεσία της ΓΓΑ , με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα και στις τρεις εγκαταστάσεις κάθε δραστηριότητα (αθλητική και πολιτιστική κ.α)

-στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ
-στο Κλειστό Κολυμβητήριο
-στο Στάδιο Αλκαζάρ, πλην των υπαίθριων χώρων (γηπέδου ποδοσφαίρου και ανοιχτού Στίβου)

Η Υπηρεσία μας έχει ζητήσει από τις τεχνικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την αποστολή κλιμακίου προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα μερικής χρήσης των εγκαταστάσεων, όπως επίσης και την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης στατικών επεμβάσεων και την εφαρμογή αυτών, με στόχο την άμεση απόδοση τους, με ασφάλεια.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

«Λουκέτο» στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών

«Άστεγος» κινδυνεύει να μείνει ο Πανσερραϊκός, καθώς οι αρμόδιοι φορείς, μετά από σχετική έκθεση της πολεοδομίας, αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών.

Αιτία της απόφασης ήταν η στατική ανεπάρκεια που φαίνεται να παρουσιάζουν η μία κερκίδα (ανατολική) και το στέγαστρο πάνω από την εξέδρα των επισήμων.

Ο Πανσερραϊκός έχει δηλώσει ως εναλλακτική έδρα το γήπεδο της Τούμπας.

Η έκθεση που οδήγησε στο «λουκέτο» του ΟΑΚΑ

Η αισθητική του φτιαγμένου από γυαλί και μέταλλο στεγάστρου του ΟΑΚΑ, διά χειρός Σαντιάγκο Καλατράβα, ξεχώρισε αλλά και δίχασε. Το 2004, με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα καμάρωνε για το νέο στολίδι της. Δέκα χρόνια μετά, το 2014, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, εκφράστηκαν οι πρώτες επιφυλάξεις για την ασφάλεια της υπερκατασκευής, κάτι που ανέδειξε και ο ξένος Τύπος.

Σχεδόν 20 χρόνια από την παράδοση του ανανεωμένου Ολυμπιακού Σταδίου, τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρήγγειλε ο ΤΑΙΠΕΔ για τη στατική επάρκεια των εγκαταστάσεων της Καλογρέζας, επέβαλαν παύση λειτουργίας στην καρδιά του ελληνικού αθλητισμού μέχρι νεωτέρας.

«Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκείς συνδέσεις των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της 7ης έκδοσης της στατικής του μελέτης»

«ΤΑ ΝΕΑ» έφεραν στο φως την έκθεση-κόλαφο που έβαλε «λουκέτο» στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, με «παράπλευρες απώλειες» τους συλλόγους και τους αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται σε αυτά αλλά και το κύρος της χώρας. Βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου, ωστόσο, η άμεση απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση έδειχνε μονόδρομος.

«Δεν ανταποκρίνεται στο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας»

Οπως, λοιπόν, αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος που εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αναλυτικής διερεύνησης της πλαστικής αντοχής των διατομών των τόξων του σταδίου των 69.618 θέσεων, «προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας». Και διευκρινίζεται: «Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκείς συνδέσεις των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της 7ης έκδοσης της στατικής του μελέτης».

Οι ελεγκτές της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι από οπτική επιθεώρηση διαπιστώθηκαν αστοχίες συνδέσεων, μεταξύ των οποίων ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, «οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων». Βάσει των παραπάνω, οι επιθεωρητές της αναδόχου κοινοπραξίας έκριναν «αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Οσον αφορά στο γειτονικό ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή του επίσης «δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας, με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών, διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια».

Επιπλέον, εντοπίστηκε «ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων», καθώς και «σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση στο εσωτερικό της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων». Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες – οι οποίες και σε αυτήν την περίπτωση τονίζεται ότι «δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του» – οδήγησαν τους επιθεωρητές στην πρόταση για «αναγκαία επισκευή των προβληματικών σημείων» και «δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας», όπως ακριβώς και στην περίπτωση του κεντρικού σταδίου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024