Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Παπανικολάου: Πώς έσωσε άτομο με αυτισμό σε κρίση

Δημήτρης Παπανικολάου: Πώς έσωσε άτομο με αυτισμό σε κρίση

«Αφού κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, του εξηγούμε τι πρόκειται να κάνουμε»

Ένα μάθημα ανθρωπιάς έδωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο έσωσε ένα μικρό παιδί που είχε πάθει κρίση επιληψίας στον δρόμο. Ο πρώην μπασκετμπολίστας σταμάτησε προκειμένου να τον βοηθήσει.

Μιλώντας στο «Πάμε Δανάη!» για το περιστατικό ανέφερε, ότι «Το σημαντικό δεν είναι να κάνουμε τους ήρωες, αλλά να υπάρχει μία ενημέρωση γενικότερη. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι κάποιον διαγνωσμένο, τους αδιάγνωστους πρέπει να φοβάσαι, αρκεί να μάθεις κάποια πράγματα. Χρειάζεται τρόπος, στον δρόμο είναι πολύ πιο δύσκολο το πεδίο, το θέμα δεν είναι μόνο να είναι ένας άνθρωπος ενημερωμένος, το θέμα είναι αν είναι και το ΕΚΑΒ ή η αστυνομία που θα πάει»

«Πολλά πράγματα θέλουν τρόπο, να μην είμαστε βίαιοι, να είμαστε ήρεμοι»

«Μετά την δημοσίευση άνθρωποι από τα ασθενοφόρα, απ΄ το ΕΚΑΒ ήρθαν σε επαφή μαζί μου απλά για να υπάρξει ένας συντονισμός. Εγώ πράγματι έχω τον αυτισμό στο σπίτι το έχω πει και για μένα και για την κόρη μου, δεν έχουμε τόσο βαριάς μορφής αυτισμό όσο συνάντησα και γι’ αυτό είναι ευρύ το φάσμα και περιλαμβάνει 180. 000 οικογένειες. Το σημαντικό είναι ότι πολλά πράγματα θέλουν τρόπο, να μην είμαστε βίαιοι, να είμαστε ήρεμοι», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου εξηγεί βήμα προς βήμα πως βοήθησε το  παιδί

«Παρατήρησα πως το άτομο δεν είχε τρακαρισμένο όχημα δίπλα του, δεν είχε αίμα πουθενά, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα πουθενά, δυστυχώς δεν σταματούσε κανένας. Μόνο δύο ενήλικες προσπαθούσαν να τον πάρουν αλλά με λάθος τρόπο. Επειδή ασχολούμαι με αυτό το θέμα, το κατάλαβα.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τι έγινε και θέλω να είμαι προσεκτικός με τις οικογένειες γιατί δεν είναι ακριβώς παιδί, είναι νεαρός. Οι νεαροί που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, αναπτύσσουν μεγάλες δυνάμεις και μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και για την οικογένειά τους. είναι λεπτά τα θέματα και δεν γνωρίζω παραπάνω λεπτομέρειες. Άφησα το τηλέφωνό μου στην οικογένεια και έφυγα.»

«Αφού κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, του εξηγούμε τι πρόκειται να κάνουμε»

«Πρέπει να είσαι ήρεμος. Υπάρχουν μη λεκτικά παιδιά και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Να μην τον ακουμπάμε, δεν λέμε “ήρεμα Γιωργάκη”, “ήρεμα Κωστάκη”. Αφήνουμε να πάρει τον χρόνο του, μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι που μπορεί να τον ενδιαφέρει, αν του αρέσει το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τι ομάδα είσαι κτλ. Αφού κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, του εξηγούμε τι πρόκειται να κάνουμε», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπανικολάου πρόσθεσε: «Τον ενημερώσαμε ότι θα τον ακουμπήσουμε και ότι θα πάμε στην άκρη για να είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να ενημερώσουμε προκαταβολικά τι θα συμβεί, να μην κάνουμε βίαιες κινήσεις. Αυτά είναι στη χαμηλή λειτουργικότητα και δεν πρέπει όλον τον αυτισμό να τον βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι».

Δείτε το βίντεο

Πώς συνέβη το περιστατικό

Σε ανάρτηση του, ο Δημήτρης Παπανικολάου περιέγραψε το περιστατικό που αντιμετώπισε. Άρχισε λέγοντας ότι την ώρα που ήταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, είδε ένα νεαρό στο έδαφος να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε, καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη.

Όπως τονίζει ο πρώην μπασκετμπολίστας, είχε καταλάβει ότι « πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση». Ζήτησε δε από τον κόσμο γύρω να απομακρυνθεί ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το μικρό παιδί.

«Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ ή η Αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπανικολάου και πρόσθεσε πως «θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν».

Στο τέλος της ανάρτησης παρέθεσε στίχο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, «κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κι όλας νεκροί», λέγοντας πως «κινδυνέψαμε, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024