Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών – Τι ετοιμάζεται
Δεν γίνεται να βγάζουν οι επαγγελματίες λιγότερα από όσα οι υπάλληλοι με... κατώτατο μισθό
Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων ετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Περίπου στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο που θα αλλάζει εντελώς το υπάρχων σκηνικό του φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
Δεν γίνεται να βγάζουν οι επαγγελματίες λιγότερα από όσα οι υπάλληλοι με… κατώτατο μισθό
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους επαγγελματίες, καθώς, σχεδόν τέσσερις στους πέντε φαίνεται να δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζει ένας υπάλληλος που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Κάτι που προφανώς δεν γίνεται να ισχύει και είναι αυτό που θέλει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη, ένας στους δύο επαγγελματίες δηλώνει ζημίες στις φορολογικές δηλώσεις του, δηλαδή δεν λαμβάνει προσωπικό εισόδημα.

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε φαίνεται να δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζει ένας υπάλληλος
Πώς αποκρύπτουν έσοδα
Ένα ακόμη παράγοντας αποφυγής της φορολόγησης είναι η ένταξη εξόδων άσχετων με την εργασία τους ως επαγγελματικές δαπάνες. Άρα, αυξάνοντας τα έξοδα της επιχείρησης γλιτώνουν ενδεχόμενη φορολόγηση.
Στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν να λύσουν τον τρόπο φορολόγησης, καθώς, εκτιμούν, ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στους συντελεστές ή την κλίμακα φορολόγησης.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου στόχος δεν είναι να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και τα… εισοδήματα πείνας.
«Δεν πάμε να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στους επαγγελματίες. Αντιθέτως, θα τους μειώσουμε για όλους αν περιοριστεί η φοροαποφυγή. Όσοι δηλώνουν παραπάνω από τους υπαλλήλους τους δεν θα έχουν πρόβλημα από τις αλλαγές αυτές», υποστηρίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με βάση το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ από το 2024 δεν θα εκπίπτουν δαπάνες που δεν δηλώνονται στο MyDATA, όπως, και τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει η εφορία για τις εισπράξεις του φορολογούμενου.
- Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά στην Εύβοια
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο που δίνει στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
- Έδωσε το σύνθημα ο Λαουτάρο: «Άλλο ένα βήμα, η Αργεντινή έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη» (pics)
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442