Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Boeing: Μόνο ζημίες της έφεραν τα Air Force One

Boeing: Μόνο ζημίες της έφεραν τα Air Force One

Οι υπερβάσεις κόστους για τα νέα αεροσκάφη Air Force One συνεχίζουν να συσσωρεύονται με τεράστιες απώλειες για την Boeing

Ακόμη 482 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε η Boeing πως θα προστεθούν στη σύμβαση για την παραμετροποίηση δύο τζετ 747 για την επόμενη γενιά του προεδρικού αεροπλάνου των ΗΠΑ. Ήδη η εταιρεία χάσει τώρα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε καθένα από τα δύο τζετ.

«Θα χαρακτήριζα το project Air Force One μια πολύ μοναδική διαπραγμάτευση με πολλούς κινδύνους για την Boeing, που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε αναλάβει»

Η εταιρεία αναφέρει απώλειες στα αεροπλάνα εδώ και χρόνια, καθώς ο CEO Dave Calhoun παραδέχτηκε πέρυσι ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε υπογράψει τη σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την παραγωγή των τζετ για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος του προμηθευτή έχει εκτοξευθεί στα ύψη από τότε και η ημερομηνία παράδοσης αναβάλλεται συνεχώς. Η Boeing είχε απώλειες 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αεροπλάνα πέρυσι και 318 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

«Θα χαρακτήριζα το project Air Force One  μια πολύ μοναδική στιγμή, μια πολύ μοναδική διαπραγμάτευση με πολλούς κινδύνους για την Boeing, που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε αναλάβει», είπε ο Calhoun τον Απρίλιο του περασμένου έτους όταν συζητούσε τα 660 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις ζημίες που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή. «Αλλά είμαστε εδώ που είμαστε».

Η εταιρεία επισήμανε ότι η τελευταία απώλεια στο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μηχανολογικών αλλαγών, εργασιακής αστάθειας, καθώς και επίλυσης των διαπραγματεύσεων με έναν από τους προμηθευτές της.

Συχνά το υψηλότερο κόστος για αμυντικά συμβόλαια μπορεί να μετακυλίεται στους Αμερικανούς φορολογούμενους, αλλά υπό την πίεση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλούσε να ακυρώσει τη σύμβαση για τα αεροπλάνα, η Boeing συμφώνησε σε σύμβαση σταθερής τιμής για τα δύο νέα αεροσκάφη.

«Σε ένα περιβάλλον σταθερής τιμής, τυχόν απρογραμμάτιστα εμπόδια μπορεί να δημιουργήσουν μη ανακτήσιμο κόστος», είπε ο Calhoun στους επενδυτές την Τετάρτη. «Στο τέλος της ημέρας, έχουμε δύο αεροπλάνα να κατασκευάσουμε. Ξεπερνάμε αυτά τα εμπόδια και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε δύο εξαιρετικά αεροπλάνα για τον πελάτη μας».

Ένα απαιτητικό project

Τεχνικά το πρόγραμμα είναι γνωστό ως VC-25B, καθώς η περίφημη ονομασία «Air Force One» προορίζεται για όταν ο πρόεδρος βρίσκεται στην πραγματικότητα σε οποιοδήποτε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όχι όταν είναι στο έδαφος – πόσο μάλλον υπό κατασκευή.

Η τελευταία απώλεια στα αεριωθούμενα αεροσκάφη Air Force One είναι μόνο ένα κλάσμα των απωλειών που ανέφερε η προβληματική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η οποία έχει αναφέρει απώλειες σε όλα εκτός από δύο τρίμηνα από τις αρχές του 2019. Οι συνολικές απώλειες της εταιρείας ανέρχονται πλέον σε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσάραξη του Το 737 Max jet για 20 μήνες ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2019, μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που σκότωσαν 346 άτομα.

Την Τετάρτη ανέφερε άλλη μια βασική λειτουργική ζημιά ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 3,26 δολαρίων ανά μετοχή. Αν και αυτό είναι μειωμένο κατά 65% από την απώλεια που αναφέρθηκε το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, είναι χειρότερη από την πρόβλεψη για απώλεια 2,96 δολαρίων ανά μετοχή από αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv. Η εταιρεία είχε αναφέρει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζημιά σχεδόν κάθε τρίμηνο από τότε που άρχισαν τα προβλήματά της.

Ωστόσο, τα έσοδα ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ενώ η εταιρεία μείωσε τον αριθμό των 737 Jet Max που αναμένει να παραδώσει φέτος, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τον αριθμό των 787 τζετ που κατασκευάζει σε πέντε το μήνα και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αύξηση της παραγωγής σε 737 σε 38 το μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτή η καθοδήγηση, και η εταιρεία λέγοντας ότι εξακολουθεί να αναμένει να είναι θετική για τις ταμειακές ροές για το έτος, βοήθησε στην άνοδο των μετοχών της Boeing κατά 3% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024