Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ

Παγιδευμένο δέμα εξερράγη σε αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν σιίτες, σε εμπορικό κέντρο στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Παρασκευή το βράδυ την ευθύνη για βομβιστική επίθεση (φωτογραφία, επάνω, από το X) με τέσσερις νεκρούς την προηγουμένη σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

«Μαχητές του ΙΚ κατάφεραν να περάσουν δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά μέσα σε αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν σιίτες», ανέφερε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμάχων

Η έκρηξη έγινε στη Νταστ-ι-Μπαρτσί, συνοικία όπου ζουν κυρίως μέλη της κοινότητας των Χαζάρων, που είναι σιίτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Καμπούλ, τον Χαλίντ Ζαντράν.

Ο κ. Ζαντράν έδωσε νεότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες. Διενεργείται έρευνα, πρόσθεσε.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έβαλε στο στόχαστρο αίθουσα γυμναστηρίου στο εσωτερικό εμπορικού κέντρου, εξήγησε χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο προπονητής.

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν εκτεταμένες ζημιές σε πολυώροφο κτίριο.

Οι de facto αρχές των αφγανών Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, όμως τα δυο τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Εντάσεις με το Πακιστάν

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, την ευθύνη γι’ αυτές ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν στόχο κυρίως μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων – σιίτες, σούφι, σιχ… –, αλλοδαπούς ή ξένα συμφέροντα, καθώς και τους ίδιους τους Ταλιμπάν.

Η παρουσία μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν προκαλεί εξάλλου εντάσεις με το γειτονικό Πακιστάν, όπου οι αρχές καταγγέλλουν πως τζιχαντιστές περνούν τα σύνορα για να πλήξουν στόχους στην πακιστανική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024