H αμερικανική ήπειρος θα έχει… ρέντα τις επόμενες εβδομάδες αφού φιλοξενεί συνολικά τέσσερα γκραν πρι, απομένουν άλλα τρία – στο Μεξικό, τώρα στη Βραζιλία και μετά στις ΗΠΑ. Και μπορεί οι πιλότοι να ντύθηκαν καουμπόηδες στο προηγούμενο γκραν πρι στο Οστιν, αλλά όπως φαίνεται ο σερίφης ήταν παρών μοιράζοντας ποινές και αποκλεισμούς σε όσους παραβίαζαν τους κανόνες. Kαι έπεται και συνέχεια!
Συγκεκριμένα στην πίστα του Οστιν οι αγωνοδίκες ακύρωσαν το αποτέλεσμα του Λιούις Χάμιλτον (και το χαμόγελό του εξαιτίας της απώλειας δεύτερης θέσης) και του Σαρλ Λεκλέρ λόγω τεχνικών παραβιάσεων.
Υστερα από εξονυχιστικό έλεγχο τα μονοθέσια των πιλότων παραβίασαν τους κανονισμούς, που αφορούν το πάτωμα του μονοθεσίου τους και συγκεκριμένα το πάχος τους το οποίο ήταν μικρότερο των 9 χιλιοστών που προβλέπεται ως κατώτατο όριο. Η FIA φαίνεται ότι δεν αστειεύεται με όσους παραβιάζουν τους κανόνες, δείχνοντας το αλύγιστο πρόσωπό της σε οποιαδήποτε παρατυπία. Ο Χάμιλτον φαίνεται ότι, παρόλο που έχει κέφια με τις επιδόσεις του και καταφέρνει να πλησιάζει τις πρώτες θέσεις, οι ατυχίες φαίνεται ότι του χαλούν την διάθεση. Μια το ατύχημά του στο Κατάρ και το πρόστιμο των 50.000 δολαρίων επειδή το έκοψε με τα πόδια και μια την προηγούμενη Κυριακή που ανέβηκε για λίγο στο βάθρο των νικητών αλλά ξανά κατέβηκε μετά τις παρατυπίες στο μονοθέσιό του. Ισως αυτό το τριήμερο στο Μεξικό ο Χάμιλτον να ζητήσει να τον ξεματιάσουν.
Βαρύς ο πέλεκυς
Και όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχιλίζει το ποτήρι ήρθε με τη νέα απόφαση της FIA, όπου από τα επόμενα γκραν πρι ανεβάζει τα χρηματικά πρόστιμα στον… Θεό όπως αναφέρουν οι πιλότοι. Η FIA αποφάσισε να αυξήσει το χρηματικό πρόστιμο που μπορούν να επιβάλουν οι αγωνοδίκες στους πιλότους από τα 250.000 ευρώ στο 1 εκατ. ευρώ. Η μοναδική αιτιολογία ότι είχε να γίνει αναπροσαρμογή των προστίμων τα τελευταία 12 χρόνια! Η αντίδραση των πιλότων είναι εύλογη, αφού όπως αναφέρουν μερικοί δεν λαμβάνουν 20 – 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αλλά ο ετήσιος «μισθός» τους οριακά αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Κέβιν Μάγκνουσεν, που κατακεραυνώνει την απόφαση αυτή αναφέροντας: «Δεν ξέρω ποια παράβαση θα έχει πρόστιμο 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο Λεκλέρ ίσως να τους χαρίσει το ρολόι του. Εγώ πάντως θα το έβαζα στα πόδια και θα τους χαιρετούσα»!
Κυνηγούν βαθμούς
Αυτές τις ημέρες η Formula 1 βρίσκεται στο Μεξικό, για το εικοστό γκραν πρι της φετινής σεζόν. Ο Μαξ Φερστάπεν θα προσπαθήσει να κερδίσει έναν ακόμη αγώνα και να συνεχίσει να μεγαλώνει το ρεκόρ νικών του σε μια σεζόν, ενώ η άνοδος της McLaren φέρνει τον Λάντο Νόρις σε στιγμή καλής ψυχολογικής κατάστασης, επιθυμώντας να στριμώξει τον πρωταθλητή σε όποια στροφή μπορεί.
Καμία χαμένη ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη για το δίδυμο της Ferrrari, Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ που θέλουν να επιστρέψουν με την ιταλική ομάδα στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου ενώ η Mercedes κυνηγά όσους βαθμούς περισσότερους μπορεί ώστε να βγει αλώβητη από το φετινό πρωτάθλημα. Στη βαθμολογία των οδηγών ο Φερστάπεν ατενίζει μόνος του στην κορυφή με 466 βαθμούς και τον ακολουθεί ο ομόσταβλός του με 240 βαθμούς.
Και στους κατασκευαστές η Red Bull έχει 706 βαθμούς και την ακολουθεί η Mercedes με 344 βαθμούς, ωστόσο η μάχη της Mercedes με τη Ferrari για τη δεύτερη θέση συνεχίζεται με τη διαφορά τους να είναι 22 βαθμοί.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
LIVE: Καραμπάγκ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Παρακολουθήστε live στις 19:45 την αναμέτρηση Καραμπάγκ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης για την 7η αγωνιστική της League Phase του Champions League.
LIVE: Γαλατασαράι – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live στις 19:45 την αναμέτρηση Γαλατασαράι – Ατλέτικο Μαδρίτης για την 7η αγωνιστική της League Phase του Champions League.
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, ανακοίνωσε ότι κάθε μέλος της εθνικής ομάδας θα λάβει ως πριμ από 115.000ευρώ και από ένα οικόπεδο 1.500 τετραγωνικών μέτρων στο πανέμορφο τουριστικό θέρετρο Petite Côte.