Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μια ιστορία από την Πόλη

Μια ιστορία από την Πόλη

Το κοινό παρελθόν της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας σε πρωτάθλημα το 1931, η παρ’ ολίγον… ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και το μεγάλο ντέρμπι της ερχόμενης Δευτέρας

Ο αγώνας στις 8 του Μάρτη του 1931 «ενδιέφερε μόνο τους κωνσταντινουπολίτες οπαδούς των δυο ομάδων». Διεξήχθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και έληξε ισόπαλος με 1-1. Ο Τύπος της εποχής τον περιγράφει ως «ανιαρό» και με «ημιτελείς φάσεις».

Ηταν η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ο πρώτος επίσημος σε πρωτάθλημα. Από τότε έχει περάσει κοντά ολόκληρος αιώνας. Εχουν γίνει πολλά. Πάρα πολλά.

Η αίγλη του παραμένει μοναδική. Είναι το κλασικό ντέρμπι «Δικεφάλων». Ισότιμων διεκδικητών του τίτλου. Κάτι παραπάνω, εδώ και δεκαετίες, από μια απλή αναμέτρηση ομάδων από την Πόλη. Εκείνων που έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες και βρήκαν καταφύγιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παραλίγο βέβαια να υπήρχε και ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας του ΠΑΟΚ. Στις 6 Μαρτίου του 1927 το ματς το πήρε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών με 4-0. Στη συνέχεια, το κοινό της Θεσσαλονίκης τάχθηκε με το μέρος του ΠΑΟΚ και κρίθηκε πως δεν ήταν εφικτό να υπάρχουν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη συμπρωτεύουσα. Μία στην Αθήνα και μία 502 χιλιόμετρα μακριά της.

Εξελίχθηκαν σε δυο γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλα από μια ιστορία από την Πόλη έγιναν ένα από τα βασικά κεφάλαια της χώρας. Η κόντρα και η παράδοση συνεχίζονται. Την ερχόμενη Δευτέρα μια ακόμη σελίδα στο βιβλίο της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θα γραφτεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ματς κρίσιμο.

Και για τους δυο. Καλή είναι η Ευρώπη, αλλά η Σούπερ Λίγκα δεν μπορεί να περιμένει. Η είσοδος της ΑΕΚ στην OPAP Arena έδωσε τέλος στο εντυπωσιακό αήττητο σερί που είχε ο ΠΑΟΚ στους μεταξύ τους αγώνες, τόσο για το πρωτάθλημα όσο και για το Κύπελλο. Οι Θεσσαλονικείς είχαν μείνει αήττητοι σε 13 διαδοχικούς αγώνες και στις δύο έδρες (μετρούσαν έξι νίκες και επτά ισοπαλίες) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2022, όταν η ΑΕΚ τούς νίκησε με 2-0 στο νέο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Παρότι ο ΠΑΟΚ πήρε ρεβάνς στον δεύτερο γύρο νικώντας με το ίδιο σκορ στην Τούμπα, η Ενωση πήρε στη συνέχεια το πάνω χέρι και κατεβαίνει στο ντέρμπι της Δευτέρας έχοντας εκείνη ένα σερί τριών νικών χωρίς μάλιστα να δεχθεί γκολ!

Τις δύο τις πέτυχε στα πλέι οφ (1-0 στην Τούμπα, 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια) και την τρίτη στον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο (2-0). Παρά τις επιτυχίες που είχε ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα όταν τον υποδέχεται για το πρωτάθλημα. Σε 72 αγώνες έχει 48 νίκες, 15 ισοπαλίες και μόλις 9 ήττες.

Ολα πιθανά

Πέντε μήνες (και έξι μέρες) μετά τον τελικό του κυπέλλου στο «Πανθεσσαλικό» δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα πράγματα στις δυο ομάδες. Αλμέιδα και Λουτσέσκου παραμένουν στους πάγκους των δυο αντιπάλων. Τα αστέρια των δυο «δικεφάλων» είναι στη θέση τους (τα περισσότερα) και η ισοβαθμία στη δεύτερη θέση και στους 17 βαθμούς δείχνει ότι όλα είναι πιθανά.

Οσο κι αν η ΑΕΚ έχει το αβαντάζ της έδρας, ο ΠΑΟΚ ποντάρει πολλά ότι η «Ενωση» φέτος δεν είναι και τόσο… συνεπής ως γηπεδούχος. Θα είναι το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι. Για φέτος. Μπορεί να δούμε ως και έξι.

Τέσσερα στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο. Ενταση, πάθος, γκολ, μαρκαρίσματα πάντα στο μενού. Μπορεί και κόκκινη κάρτα. Πάνω από πενήντα έχουν βγει τα τελευταία 50 χρόνια στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Νέα Φιλαδέλφεια όμως ήταν πάντα διαφορετικά για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Η δύναμη της έδρας είχε και έχει τεράστια σημασία. Μόλις τρεις νίκες έχει καταφέρει στης Φιλαδέλφειας τα μέρη ο ΠΑΟΚ από τον Ιούνη του 1940 που πρωτόπαιξαν για το πρωτάθλημα.

Η «Ενωση» είναι πάντα μια άλλη ομάδα όταν παίζει στο σπίτι της. Είτε με Ελληνες είτε με (πολλούς, όπως όλοι) ξένους στη σύνθεσή της. Ενα ντέρμπι που αναμένεται να έχει τη σφραγίδα των δυο προπονητών.

Κι αν ο Λουτσέσκου είχε βρει τον τρόπο για να μπλοκάρει την ΑΕΚ, ο ερχομός του Αλμέιδα άλλαξε τα πάντα και αποδείχθηκε σε κρυπτονίτη του ρουμάνου κόουτς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αγώνας της Δευτέρας δεν θα είναι «ανιαρός» όπως εκείνος ο πρώτος, πριν από 92 χρόνια στη Λεωφόρο…

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024