Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Το Κίεβο θα αντεπιτεθεί αν η Ρωσία αρχίσει τους βομβαρδισμούς τον χειμώνα

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα αντεπιτεθεί αν η Ρωσία αρχίσει τους βομβαρδισμούς τον χειμώνα

Οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν πως κατανοεί ότι η Ουκρανία είναι καλύτερα εξοπλισμένη τώρα για να απαντήσει στα ρωσικά πλήγματα, δήωσε ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί στη Ρωσία τον χειμώνα και δεν θα βρεθεί μόνο σε θέση άμυνας, εάν η Μόσχα διεξάγει αεροπορική εκστρατεία με στόχο να παραλύσει το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να βομβαρδίσει βασικές ενεργειακές υποδομές για να πλήξει το ηθικό του πληθυσμού. Εκατομμύρια Ουκρανοί αντιμετώπισαν σαρωτικές διακοπές ρεύματος τον περασμένο χειμώνα, καθώς η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

«Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που θα πλήξουν τις ενεργειακές υποδομές. Φέτος δεν θα αμυνθούμε μόνο, αλλά θα απαντήσουμε επίσης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Ρώσοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε ρωσικές δυτικές περιοχές

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενεργειακές υποδομές «νόμιμο στόχο», πραγματοποίησε συστηματικά τον περασμένο χειμώνα επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία και εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ από εκατοντάδες μίλια μακριά, με την Ουκρανία να μην είναι σε θέση – σε μεγάλο βαθμό – να απαντήσει.

«Ο εχθρός κατανοεί ότι η Ουκρανία είναι καλύτερα εξοπλισμένη τώρα»

Το Κίεβο, αν και δεν διαθέτει ακόμη παρόμοια οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, έχει αναβαθμίσει από τότε σημαντικά τις δυνατότητες κρούσης, παράγοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αποκτώντας δυτικά όπλα, όπως οι πύραυλοι κρουζ «Storm Shadow» και μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι που είναι γνωστοί ως «ATACMS».

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές τους τελευταίους μήνες στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης την Ουκρανία ότι τον τελευταίο μήνα επιτέθηκε σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε ρωσικές δυτικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο δήλωσε ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS που της προμήθευσαν οι ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε δύο αεροδρόμια σε περιοχές που κατέχονται από την Ρωσία.

Στις δηλώσεις του, ο Ζελένσκι αναφέρει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν πως κατανοεί ότι η Ουκρανία είναι καλύτερα εξοπλισμένη τώρα για να απαντήσει στα ρωσικά πλήγματα:

«Ο εχθρός το αντιλαμβάνεται καλά αυτό. Αρχικά απομάκρυναν τον στόλο τους από την Κριμαία, τώρα μεταφέρουν την αεροπορία τους πιο μακριά από τα σύνορά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024