Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Η αστυνομία συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι για emojis

Ισραήλ: Η αστυνομία συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι για emojis

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Μάισα Αμπντ Ελχάντι για «υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας» εξαιτίας μιας σειράς αναρτήσεων στα social media.

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι με την κατηγορία της «υποκίνησης της τρομοκρατίας», η οποία σχετίζεται με αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Αμπντ Ελχάντι για «υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας» για μια σειρά σχολίων που έκανε.

Τι περιλάμβαναν οι αναρτήσεις

Τα screenshot μιας ανάρτησης δείχνουν γελαστά emojis πάνω από την εικόνα μιας ηλικιωμένης Ισραηλινής αιχμάλωτης που μεταφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας, με τη λεζάντα «πηγαίνει στην περιπέτεια της ζωής της».

Σε άλλη ανάρτηση, σχολίασε την παραβίαση του τείχους του Ισραήλ που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας με τη λεζάντα: «Πάμε με το στυλ του Βερολίνου», μια αναφορά για τους Γερμανούς που γκρέμισαν το τείχος του Βερολίνου μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας και την επανένωση της χώρας το 1989.

Η Μάισα Αμπντ Ελχάντι συνελήφθη αρχικά την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού μέχρι τη δεύτερη σύλληψή της την Τρίτη.

Το πρωί της Τρίτης, το Ειρηνοδικείο της βόρειας πόλης Ναζαρέτ, όπου ζει ο Αμπντ Ελχάντι διέταξε την κράτηση του ηθοποιού για δύο ακόμη ημέρες.

Εκτός από τον αστυνομικό έλεγχο της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μορφών ακτιβισμού, ακροδεξιοί πολίτες, λειτουργώντας ως αυτόκλητοι τιμωροί καταγγέλλουν φοιτητές και εργαζόμενους που θεωρούνται «άπιστοι» προς το Ισραήλ

Η Αμπντ Ελχάντι, είναι Παλαιστίνια με ισραηλινή υπηκοότητα και τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στο στόχαστρο της ισραηλινής καταστολής σε όσους κατακρίνουν την αντίδραση του Ισραήλ και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της  «υποκίνησης τρομοκρατίας»

Σύμφωνα με το Middle East Eye, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της  «υποκίνησης τρομοκρατίας» για αναρτήσεις που έχουν σχέση με την επίθεση στο Ισραήλ, από την οποία έχουν σκοτωθεί περίπου 1.400 Ισραηλινοί, ενώ από την απάντηση του Ισραήλ με την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Η πλειονότητα των νεκρών και στις δύο πλευρές είναι άμαχοι, πολλοί από αυτούς παιδιά.

Εκτός από τον αστυνομικό έλεγχο της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μορφών ακτιβισμού, ακροδεξιοί πολίτες, λειτουργώντας ως αυτόκλητοι τιμωροί καταγγέλλουν φοιτητές και εργαζόμενους που θεωρούνται «άπιστοι» προς το Ισραήλ στις σχολές και τις εταιρείες τους, με αποτέλεσμα την αποβολή φοιτητών και την απόλυση εργαζομένων.

Εβραίοι Ισραηλινοί που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στη Γάζα ή την ανησυχία τους για τις ενέργειες του Ισραήλ έχουν επίσης στοχοποιηθεί.

Η αραβική μειονότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ. Τα μέλη της είναι κυρίως απόγονοι Παλαιστινίων που παρέμειναν στα πάτρια εδάφη μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Καταγγελίες για λογοκρισία σε αναρτήσεις που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχουν πολλά παράπονα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Aljazeera, στά τέλη της περασμένης εβδομάδας, ένας ακτιβιστής ονόματι Thomas Maddens παρατήρησε κάτι πολύ περίεργο. Ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο Tik Tok που αναφερόταν στην Παλαιστίνη και περιλάμβανε την λέξη «γενοκτονία» σταμάτησε ξαφνικά να δέχεται like ή προβολές, μετά από μία απότομη αύξηση.

Συγγραφείς, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και απλοί χρήστες από όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι αναρτήσεις που περιέχουν hashtags όπως «FreePalestine» και «IStandWithPalestine», καθώς και μηνύματα που εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αμάχους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις διαγράφοναι από τις πλατφόρμες.

Ορισμένοι χρήστες κατηγόρησαν επίσης το Instagram, το οποίο ανήκει στον όμιλο Meta, ότι αφαιρεί αυθαίρετα αναρτήσεις που απλώς αναφέρουν την λέξη Παλαιστίνη, προβάλλοντας ως αιτιολογία την παραβίαση των «κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας».

Άλλοι δήλωσαν ότι οι ιστορίες τους στο Instagram κρύφτηκαν επειδή μοιράστηκαν πληροφορίες για διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο Λος Άντζελες και στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024