Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Λιονέλ Μέσι του μπάσκετ

Ο Λιονέλ Μέσι του μπάσκετ

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο θυμίζει απόλυτα αυτή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου

Οι φίλοι των Μπάκς πετάνε στα ουράνια, καθώς η σχέση ζωής που έχουν δημιουργήσει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ξεχωριστή και αποτελεί ξεχωριστό φαινόμενο που σπάνια βλέπεις στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Ένας τεράστιος πρωταθλητής να παραμένει στην ομάδα που ανδρώθηκε για μια ζωή και χωρίς αυτή να είναι ένας σύλλογος με βαριά ιστορία και πολλούς τίτλους όπως για παράδειγμα είναι οι Μπόστον Σέλτικς και οι Λος Αντζελες Λέικερς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι οι Μπακς πρόλαβαν τη λήξη της προθεσμίας (23/10) κι ολοκλήρωσαν το deal που θα τους έχει μαζί μέχρι το 2028 έναντι ακόμη $186.000.000 που θα προστεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του Greek Freak αλλά όσα και αν παίρνει (που βάση του νόμου της αγοράς τα αξίζει πέρα για πέρα) η πίστη και η αφοσίωση του Γιάννη στα «ελάφια» είναι παροιμιώδης.

Θυμίζει λίγο την ιστορία του Λιονέλ Μέσι που αμούστακο παιδί ακόμα, στα 16 του άρχισε να παίζει στην 3η ομάδα της Μπαρτσελόνα και ενώ από τα 13 κιόλας ήταν μέλος της φημισμένης Λα Μασία των τμημάτων υποδομής των Καταλανών.

Ένα παιδί που ζούσε μέσα στη φτώχια στο Ροσάριο της Αργεντινής και ονειρευόταν να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι οι Μπακς πρόλαβαν τη λήξη της προθεσμίας (23/10) κι ολοκλήρωσαν το deal

Τα μέλη της οικογένειας του είχαν ζήσει για καιρό στη Λας Έρας στην επαρχία της Μεντόσα, μια συνοικία η οποία βρισκόταν στα νότια της πόλης, περίπου εκατό μέτρα από το Gauchito Gil, ένα δρόμο φτωχών κατοικιών ενός ορόφου συνήθως. Ο Λιονέλ έζησε για περίπου δεκατέσσερα χρόνια σε ένα χαμόσπιτο ενός ορόφου πριν αρχίσει να ζει το όνειρο.

Και από τα 13 του που πήγε στη Βαρκελώνη έφυγε από εκεί (για την Παρι Σεν Ζερμέν) στα 34 του μετά από 21 χρόνια !   Μέσα σε αυτά είχε γίνει από ένα ταλαντούχο παιδί που θα δοκιμαζόταν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου βρίσκοντας τη νιρβάνα του στην ομάδα της Καταλονίας.

Στις 27 Ιουνίου του 2013 ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν μόλις 19 ετών (18 ετών και 6 μηνών για την ακρίβεια) όταν ταξίδεψε ψαρωμένος στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στο ντράφτ, ένα από τα χειρότερα μεν στην ιστορία του ΝΒΑ που έμελλε όμως να γεννήσει τον μύθο του Greek Freak

Ο συγχωρεμένος διάσημος κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέηβιντ Στέρν, δυσκολεύτηκε να διαβάσει το επίθετο του Γιάννη, αλλά και την τελευταία του ομάδα !  Όμως τα κατάφερε:

«Στο Νούμερο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ για το 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς επιλέγουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την Αθήνα της Ελλάδας, όπου η τελευταία ομάδα του ήταν ο Φιλαθλητικός» ανακοίνωσε ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, στο επιβλητικό «Barclays Center» του Μπρούκλιν και εκείνη τη στιγμή ο Γιάννης και ο αδερφός του Θανάσης Αντετοκούνμπο που κρατούσε την ελληνική σημαία ήταν οι πιο ευτυχισμένοι Έλληνες στον κόσμο.

Ο Γιάννης έκανε τον σταυρό του και ανέβηκε στην σκηνή, όπου έγινε η παρουσίασή του και ο Θανάσης άρχισε να ανεμίζει την ελληνική σημαία.

Η 15η θέση του 19χρονου Ελληνονιγηριανού άσου ήταν η καλύτερη που έχει πάρει ποτέ Έλληνας στα «ντραφτ» του ΝΒΑ και θα άλλαζε για πάντα προς το καλύτερο την μοίρα και τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο που τόσα είχε περάσει σε ένα υπόγειο στα Σεπόλια όπου στριμωχνόταν μια επταμελής οικογένεια. Εχοντας όμως πολύ αγάπη και όντας ενωμένη από τη μαμά Βερόνικα και το μπαμπά Τσάρλς.

«Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα, αλλά δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι υπέροχο!» ήταν τα πρώτα σχόλιά του στα αγγλικά. Ενώ όταν ρωτήθηκε εάν βλέπει πολύ ΝΒΑ απάντησε με ειλικρίνεια:

«Όχι πάρα πολύ, αλλά είδα τους τελικούς και τον ΛεΜπρον Τζέιμς και τον Κέβιν Ντουράντ με τον οποίο με παρομοιάζουν, αλλά εγώ δεν κοιτάω τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μου και πώς θα βελτιωθώ. Ελπίζω να βελτιωθώ, θα δουλέψω σκληρά και όταν είμαι έτοιμος να παίξω στο ΝΒΑ».

Οι Ατλάντα Χόουκς τον ειχαν προσεγγίσει και υποδεχτεί (το ντράφτ γινόταν στην πόλη τους) και ήταν σίγουροι ότι θα τον αποκτήσουν. Όμως οι Μπάκς έκαναν την κορυφαία επιλογή (όπως αποδείχθηκε) στην ιστορία τους και την οφείλουν στον τότε τζένεραλ μάνατζέρ τους, Τζον Χάμοντ όπως και στον συνεργάτη του, Τζεφ Γουόλτμαν, που ήταν ο πρώτος που τον ενημέρωσε ότι κάπου στις χαμηλές κατηγορίες της Ελλάδας υπάρχει ένα ψηλόλιγνο πιτσιρίκι με τρομερό potential.

Ο Γιάννης έκλεισε μια δεκαετία ήδη στους Μπάκς τους οποίους μάλιστα οδήγησε και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος  μετά από 50 χρόνια αλλά όταν ένιωσε ότι οι φιλοδοξίες της ομάδας αρχίζουν να μη συμβαδίζουν με τις δικές του έριξε τη βόμβα.

«Έχω κάθε διάθεση να μείνω μέχρι το τέλος της καριέρας μου εδώ αρκεί η ομάδα να είναι χτισμένη για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Τα χρήματα δεν είναι το παν για μένα και θέλω και άλλους τίτλους» είπε ο Γιάννης και αμέσως χτύπησε…συναγερμός στους Μπάκς.

Η απόκτηση του Ντέιμιαν Λίλαρντ μέσω ανταλλαγής ήταν η κίνηση ματ που ενεργοποίησε και πάλι τον ενθουσιασμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο που δεν σκέφτηκε πολύ και υπέγραψε τριετή επέκταση αξίας 186.000.000 δολαρίων, που θα τον έχει στους Μπακς μέχρι το 2028, όπου και θα έχει κλείσει 15 χρόνια στην ομάδα και βλέπουμε.

«ΜΙΛΓΟΥΟΚΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!! Πάμε να το πάρουμε!!!! #BucksInSix #Extended”, έγραψε στους λογαριασμούς του στα social Media σε post συνοδευόμενο από μία φωτογραφία του από το 2021 με το τρόπαιο του Πρωταθλητή ΝΒΑ και του “MVP των Τελικών”.

Ο 29χρονος δις “MVP της Χρονιάς” (2019, 2020) διανύει την 11η χρονιά στους Μπακς (22,6π., 9,6ρ., 4,7ασ., 1,1κλ., 1,3κοψ., 3λ. σε 32′ & 719 παιχνίδια).

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024