Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο Ισραήλ σήμερα (;) ο Μητσοτάκης - Όλα τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή  

Στο Ισραήλ σήμερα (;) ο Μητσοτάκης – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή  

Διπλωματικές διαβουλεύσεις για άμεση μετάβαση του πρωθυπουργού στο Ισραήλ - Άγνωστο το χρονικό και το γεωπολιτικό εύρος της ανάφλεξης-Τις συνέπειες από μια παρατεταμένη κρίση αναλύει η κυβέρνηση  

Κάθε σενάριο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συνεπώς για τους πιθανούς κινδύνους αναλύει η Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να προβάλει την Ελλάδα ως «δύναμη λύσης». Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.

Με προσεκτικές διατυπώσεις η Αθήνα θέλει να δηλώνει «παρούσα» στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενόσω το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται κάθε πιθανή διέξοδο από τις πολλαπλές συνέπειες που θα έχει η προοπτική μιας παρατεταμένης, ευρύτερης σύγκρουσης.

Διεργασίες για το ταξίδι

Προς το παρόν άλλωστε ασφαλής προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε για το χρονικό ούτε για το γεωπολιτικό εύρος της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από τη σαββατιάτικη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Αίγυπτου, εξελίσσονταν διπλωματικές διεργασίες για άμεση επίσκεψή του και στο Ισραήλ.

Έως αργά χθες το βράδυ, ενημερωμένες πηγές απέφευγαν να δώσουν οτιδήποτε ως κλειδωμένο, ωστόσο πληροφορίες έδειχναν ως εξαιρετικά πιθανό να γίνει το ταξίδι σήμερα, ανάλογα προφανώς με τις εξελίξεις.

Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε

Προέχει σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας. Εξάλλου για τέτοιους λόγους είχε αναβληθεί η μετάβαση του Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτη, με τον ίδιο να μην μιλά για ματαίωση, αντίθετα να διαμηνύει ότι θα βρεθεί στη χώρα το συντομότερο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν γίνει ούτε σήμερα η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και αξιωματούχους, πρόκειται για κάτι που δεν θα μετατεθεί για πολύ.

Υπ’ ατμόν για οικονομία, Προσφυγικό, τρομοκρατία

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει προβληματισμούς για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες» έλεγε ενδεικτικά προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Προσφυγικό με ροές από την πλευρά της Αιγύπτου προβληματίζει εντόνως την Αθήνα. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπτνάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη. Ήταν μια σύνοδος η οποία πάντως έληξε χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν αλλά μόνο με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Εξαρχής η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για επαυξημένη προσοχή στη φύλαξη των συνόρων. «Όποιος έρχεται στην Ελλάδα καταγράφεται. Έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στις καταγραφές, τις ταυτοποιήσεις με δακτυλικά αποτυπώματα, με έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της Europol, της Interpol δεν μένουνε ακατάγραφοι» είπε (ΕΡΤ) ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κίνημα επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη ενώ ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται υπ’ ατμόν και ο πρωθυπουργός ζητάει συντονισμό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας. «Εχουμε μεμονωμένα περιστατικά των “μοναχικών λύκων” που τρομάζουν, κυρίως από δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες (…) Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά κυρίως ανθρώπους που ήδη ζουν στην Ευρώπη και αποφασίζουν να κάνουν όλα αυτά τα αποτρόπαια» σημείωσε ο Καιρίδης.

«Ανείπωτος πόνος»

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνεισφορά σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή αλλά και την σταθερή θέση ότι ένα μέλλον ευημερίας στην περιοχή «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών». Είναι δύο από τα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο πρωθυπουργός και στη σύνοδο στο Κάιρο, όπου εξέφρασε ανησυχία για τους κινδύνους από μια περιφερειακή κλιμάκωση.

«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση» είπε μίλησε για ένα βασικό μήνυμα – κλειδί: «ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες». Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας «αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» και τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό αλλά «μια τρομοκρατική οργάνωση» που «προκαλεί ανείπωτο πόνο» σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. «Η συλλογική τιμωρία», σημείωσε, «απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους».

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024