Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Νέες αναλύσεις για το χτύπημα του νοσοκομείου αλ Αχλί

Γάζα: Νέες αναλύσεις για το χτύπημα του νοσοκομείου αλ Αχλί

Τον υπαίτιο για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί αναζητούν οι μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο

Τον υπεύθυνο για το πολύνεκρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα αναζητεί η διεθνής κοινότητα. Οι μεν Ισραηλινές Ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστηρίξει ότι ευθύνεται η πτώση αναχαιτισμένου πυραύλου της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ οι αρχές της Γάζας επιμένουν ότι προήλθε από Ισραηλινό βομβαρδισμό.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αποπειραθεί να αναλύσουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν από το μοιραίο βράδυ και έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Για παράδειγμα οπτική ανάλυση της Wall Street Journal αποδεικνύει ότι η έκρηξη προήλθε απο αναχαιτισμένο πύραυλο βασισμένη σε τέσσερις κάμερες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή πρόσκρουσης, ενώ το Channel 4 αμφισβητεί ότι ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ, βασιζόμενο στην ηχητική ανάλυση της έκρηξης.

Η ανάλυση της Wall Street Journal

Σύμφωνα με οπτική ανάλυση της Wall Street Journal, η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι προκλήθηκε από ένα πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Γάζα και παρεξέκλινε της πορείας του.

Λίγα λεπτά πριν τις 19:00 τέσσερις κάμερες έδειξαν την στιγμή πριν και μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο. Η Journal επιβεβαίωσε την ώρα που τραβήχτηκαν τα βίντεο, ενώ προχώρησε στην χαρτογράφηση των τοποθεσιών που βρίσκονται οι κάμερες.

Σύμφωνα με το βίντεο αυτό, στα πλάνα που τραβήχτηκαν από αυτές τις τέσσερις κάμερες μπορεί να δει κανείς την αποτυχημένη έκρηξη του πυραύλου και το πλήγμα στο νοσοκομείο. Στις 18:59 η κάμερα 2 δείχνει ένα μπαράζ μικρής εμβέλειας πυραύλων να εκτοξεύονται από την Δυτική Γάζα προς το βορειοανατολικό Ισραήλ.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η κάμερα 1 δείχνει τον έναν εξ αυτών να παρεκκλίνει της πορείας του και να εκρήγνυται στον αέρα, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα από την κάμερα 4 καταγράφεται μια μεγάλη έκρηξη στην ίδια περιοχή.

Πώς αναλύει το «χτύπημα» το Channel 4

Το βρετανικό κανάλι 4 έδωσε στην δημοσιότητα την δική του οπτική ανάλυση, επικαλούμενο αναλύσεις ερευνητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι εξετάζοντας τα δεδομένα θέτουν υπό αμφισβήτηση ορισμένες πτυχές της εξιστόρησης του Ισραήλ για τον υπαίτιο της έκρηξης στο νοσοκομείο.

Η οπτική ανάλυση του καναλιού ξεκινά με την ηχητική ανάλυση της πραγματοποιειθήσας έκρηξης, σύμφωνα με την οποία, αλλάζει η κατεύθυνση από την οποία προήλθε ο πύραυλος.

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θεωρίες για το χτύπημα του νοσοκομείου

Η κόκκινη γραμμή αναπαριστά τον ισχυρισμό του Ισραήλ για την κατεύθυνση του πυραύλου, ενώ οι μπλε γραμμές αναπαριστούν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι ερευνητές βάσει της ηχητικής ανάλυσης

Στην συνέχεια, το βίντεο επικαλείται την ανάλυση του Forensic Architecture το οποίο αναφέρει ότι η τρισδιάστατη ανάλυση των ακτινικών θραυσμάτων δεν ταιριάζει με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι μια λανθασμένη πυροδότηση παλαιστινιακής ρουκέτας με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά θα μπορούσε να έχει πλήξει το ιατρικό συγκρότημα.

Το εξειδικευμένο κέντρο ανάλυσης τέτοιων περιστατικών, υποστηρίζει επίσης το είδος του κρατήρα που βρέθηκε μοιάζει με αυτά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα βλήμα πυροβολικού, ενώ υπενθυμίσει ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις ισραηλινών επιθέσεων σε δομές υγείας από την αρχή των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Διάλογο των μαχητών της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ακούγονται μαχητές της Χαμάς να συνομιλούν μεταξύ τους σχετικά με την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου στο νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί που έλεγξαν το συγκεκριμένο ηχητικό, μίλησαν στο Channel 4, και εξήγησαν ότι ο παραπάνω διάλογος μεταξύ των μαχητών είναι μία συρραφή συνομιλιών από άλλα διαφορετικά γεγονότα, τα οποία υπέστησαν επεξεργασία.

Ο διάλογος

  • Μέλος Χαμάς #1: Σας λέω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει.
  • Μέλος Χαμάς #2: Και γι ‘αυτό λέμε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Μέλος Χαμάς #1: Τι;
  • Μέλος Χαμάς #2: Λένε ότι ανήκει στην Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Μέλος Χαμάς #1: Είναι από εμάς;
  • Μέλος Χαμάς #2: Μοιάζει!
  • Μέλος Χαμάς #1: Ποιος το λέει αυτό;
  • Μέλος Χαμάς #2: Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο είναι τοπικά θραύσματα και όχι σαν ισραηλινά θραύσματα. Μέλος Χαμάς #1: Τι λέτε (Όνομα);
  • Μέλος Χαμάς #2: Αλλά ο Θεός να ευλογεί, δεν θα μπορούσε να βρει άλλο μέρος για να εκραγεί;
  • Μέλος Χαμάς #1: Τον εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.
  • Μέλος Χαμάς #2: Τι;
  • Μέλος Χαμάς #1: Εκτοξεύθηκε προερχόμενο από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο Al-Ma’amadani, και αστόχησε και έπεσε πάνω τους.
  • Μέλος Χαμάς #2: Υπάρχει ένα νεκροταφείο πίσω από αυτό;
  • Μέλος Χαμάς #1: Ναι, ο Al-Ma’amadani είναι ακριβώς στο συγκρότημα.
  • Μέλος Χαμάς #2: Πού είναι όταν μπαίνετε στο συγκρότημα;
  • Μέλος Χαμάς #1: Μπαίνεις πρώτα στο συγκρότημα και δεν πηγαίνεις προς την πόλη και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του νοσοκομείου Al-Ma’amadani.
  • Μέλος Χαμάς #2: Ναι, το ξέρω.

Sports in

Το επετειακό σήμα του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια (vid)

«Κόκκινο για το πάθος μας. Λευκό για την αγνή μας αγάπη. Χρυσό για την θρυλική μας ιστορία και δόξα»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024