Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Θα εντοπίζει καλύτερες πηγές ενισχύοντας την αξιοπιστία της Wikipedia

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα εντοπίζει καλύτερες πηγές ενισχύοντας την αξιοπιστία της Wikipedia

Θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο για τους συντάκτες που ελέγχουν την ακρίβεια των λημμάτων της.

Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρόνο στους συντάκτες που ελέγχουν την ακρίβεια των λημμάτων της Wikipedia και έτσι να ενισχύσουν την αξιοπιστία της.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Nature Machine Intelligence, υποδηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των ανακριβών ή ελλιπών καταλόγων παραπομπών στα λήμματα της Wikipedia, βελτιώνοντας την ποιότητά τους.

Το SIDE εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει καλές αναφορές χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα προτεινόμενα άρθρα της Wikipedia

Ο Fabio Petroni στην εταιρεία Samaya AI με έδρα το Λονδίνο και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα σύστημα με νευρωνικά δίκτυα που ονομάζεται SIDE, το οποίο αναλύει κατά πόσον οι αναφορές της Wikipedia υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς με τους οποίους συνδέονται και προτείνει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

«Μπορεί να φαίνεται ειρωνικό να χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει με τις παραπομπές, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα στα γλωσσικά μοντέλα AI από τα chatbots», λέει ο Noah Giansiracusa, ο οποίος μελετά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Bentley στο Waltham της Μασαχουσέτης.

Το δίκτυο SIDE

Το SIDE εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει καλές αναφορές χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα προτεινόμενα άρθρα της Wikipedia, τα οποία προωθούνται στον ιστότοπο και λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από τους συντάκτες και τους συντονιστές.

Στη συνέχεια, είναι σε θέση να εντοπίζει ισχυρισμούς μέσα σε σελίδες που έχουν κακής ποιότητας αναφορές μέσω του συστήματος επαλήθευσης. Μπορεί επίσης να σαρώσει το Διαδίκτυο για αξιόπιστες πηγές και να κατατάξει επιλογές για την αντικατάσταση κακών παραπομπών.

«Η AI θα μπορέσει να εξοικονομήσει χρόνο σε όσους ελέγχουν την ακρίβεια των λημμάτων, αλλά μόνο αν αναπτυχθεί σωστά»

Για να δοκιμάσουν το σύστημα, ο Petroni και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν το SIDE για να προτείνουν αναφορές για προτεινόμενα άρθρα της Wikipedia που δεν είχε δει προηγουμένως. Στο 50% σχεδόν των περιπτώσεων, η κορυφαία επιλογή του SIDE για αναφορά ήταν ήδη αναφερόμενη στο άρθρο. Για τις υπόλοιπες, βρήκε εναλλακτικές αναφορές.

Όταν τα αποτελέσματα του SIDE παρουσιάστηκαν σε μια ομάδα χρηστών της Wikipedia, το 21% προτίμησε τις παραπομπές που βρήκε η τεχνητή νοημοσύνη, το 10% προτίμησε τις υπάρχουσες παραπομπές και το 39% δεν είχε κάποια προτίμηση.

Το εργαλείο θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο για τους συντάκτες και τους συντονιστές που ελέγχουν την ακρίβεια των λημμάτων της Βικιπαίδειας, αλλά μόνο αν αναπτυχθεί σωστά, λέει η Aleksandra Urman, επιστήμονας υπολογιστικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

«Το σύστημα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην επισήμανση αυτών των δυνητικά μη κατάλληλων αναφορών», λέει. «Αλλά και πάλι, το ερώτημα είναι πραγματικά τι θα έβρισκε πιο χρήσιμο η κοινότητα της Wikipedia».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024