Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το ΠΑΣΟΚ πάει Ήπειρο; Το «οδοιπορικό», οι επαφές και η ατζέντα παιδείας 

Γιατί το ΠΑΣΟΚ πάει Ήπειρο; Το «οδοιπορικό», οι επαφές και η ατζέντα παιδείας 

Ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να καταγράψει τα ζητήματα που υπάρχουν και να αναδείξει λύσεις στις οποίες συναινούν εκείνοι που θα επηρεαστούν πρώτοι.

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να πέφτουν προγραμματικές ιδέες: μια τέτοια είναι το τριήμερο «Οδοιπορικό για την παιδεία» που ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, από την Άρτα και την Πρέβεζα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στα Γιάννενα, με κεντρική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχε αγκαλιάσει το εγχείρημα, και μια συνάντησή του με φοιτητές της περιοχής.

Από την Χαριλάου Τρικούπη το περιγράφουν ως μια «εξόρμηση ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαλόγου με αυτούς που συμμετέχουν καθημερινά στο πεδίο της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, μαθητές, φορείς)», με στόχο το κόμμα να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την παιδεία, το οποίο θα συμβάλει στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής ατζέντας του κόμματος.

Το μοντέλο του «Οδοιπορικού για την παιδεία» ξεκινάει στην Ήπειρο αυτές τις μέρες, όμως αναμένεται να συνεχίσει και σε υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας.

Έχει την μορφή καμπάνιας -με στοχευμένες θεματικές συναντήσεις και επισκέψεις-αυτοψίες σε δομές εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα

Στόχος, με βάση τα όσα λέει ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης, Στέφανος Παραστατίδης, είναι το ΠΑΣΟΚ να δώσει φωνή στους ίδιους τους πολίτες, με έναν τρόπο που δεν θυμίζει «τυπικές θεσμικές συναντήσεις» και έχει την μορφή καμπάνιας -με στοχευμένες θεματικές συναντήσεις και επισκέψεις-αυτοψίες σε δομές εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Με αυτόν τον τρόπο ο τομέας Παιδείας του κόμματος επιδιώκει να καταγράψει τα ζητήματα που υπάρχουν και να αναδείξει λύσεις στις οποίες συναινούν εκείνοι που θα επηρεαστούν πρώτοι. Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ θέλει να βρει και τον κινηματικό του χαρακτήρα -και η εκπαίδευση, η δημόσια παιδεία, προσφέρουν και μια ευκαιρία σε συμβολικό επίπεδο, καθώς η Δημοκρατική Παράταξη ήταν διαχρονικά υπεύθυνη για τις προοδευτικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Κλαδική συσπείρωση

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κλαδική συσπείρωση στον τομέα της παιδείας. Τα προηγούμενα χρόνια, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, ο αρμόδιος βουλευτής είχε ξεκινήσει την δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών που επέτρεψε στην Χαριλάου Τρικούπη να έχει άμεση επαφή με την εκπαιδευτική καθημερινότητα -διευκολύνοντας τις κεντρικές παρεμβάσεις και τις προγραμματικές προτάσεις των στελεχών της.

Πλέον αυτή η προσπάθεια ενισχύεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, ακολουθώντας την επικοινωνιακή αναβάθμιση που επιχειρεί το κόμμα για την διαδικτυακή του παρουσία, θα παρέχουν ενημέρωση για τις δράσεις του πρώτου αυτού τριημέρου.

Η επίσκεψη στην Ηπειρο ξεκινάει από την Αρτα και την Πρέβεζα, με επισκέψεις σε ΕΠΑΛ, στο ειδικό δημοτικό σχολείο Αρτας και στην Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεχίζεται στην Ηγουμενίτσα με επαφές με φορείς και επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο, ενώ κλείνει την Κυριακή στα Γιάννενα με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εκτός από την ομιλία του, ο Ανδρουλάκης συμμετέχει κι εκείνος στην επαφή με την βάση: στα Γιάννενα σκοπεύει να συζητήσει με φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη, θέτοντας το ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Το οποίο, λένε από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος ήταν ο πρώτος που το εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο, ως μέρος μιας ευρύτερης πλατφόρμας για την κοινωνική στέγαση.

Σε κάθε περίπτωση, η επαφή με την κοινωνική του βάση και τις παραγωγικές ηλικίες που αποτελούσαν τους βασικούς του πυρήνες είναι ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση για την Χαριλάου Τρικούπη. Και θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ολική επαναφορά της παράταξης όσο και στον παράλληλο πόλεμο που διεξάγεται για τα ηνία της Κεντροαριστεράς.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024