Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος πλημμύρας: Επί ποδός 24 δήμοι για τον Κηφισό και όχι μόνο

Κίνδυνος πλημμύρας: Επί ποδός 24 δήμοι για τον Κηφισό και όχι μόνο

Θα προχωρήσουν σε δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και σε Ποδονίφτη και Εσχατιά

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δήμοι της Περιφέρειας Αττικής που συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού ποταμού καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

Σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και οι συγκεκριμένοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων που ελλοχεύει εντός της χειμερινής περιόδου.

«Θα συνεχίσουμε τις αυτοψίες στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας», δήλωσε ο Κικίλιας.

«Το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων μάς υποχρεώνει να προχωρήσουμε – με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης – σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάσει του Νόμου 4662. Αφορά σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Ετσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού. Ξεκαθαρίζω ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει» δήλωσε σχετικά χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Οπως έγινε γνωστό μέσα από δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας αφορά τους δήμους Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας, Μοσχάτου, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Πειραιά για τον Κηφισό, ενώ για το υδατόρεμα Ποδονίφτη τους δήμους Αμαρουσίου, Βριλησίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνος και Αθηναίων και, τέλος, για το υδατόρεμα Εσχατιάς τους δήμους Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγίων Αναργύρων.

Πολλά σημεία στον Κηφισό είναι φραγμένα από φερτά υλικά, σκουπίδια, μπάζα και πεταμένα έπιπλα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο κατοικημένες περιοχές δεξιά και αριστερά του ποταμού

Αυτοψία Κικίλια

Είχε προηγηθεί, στις 11 Οκτωβρίου, αυτοψία του Βασίλη Κικίλια στην κοίτη του ποταμού Κηφισού προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση και να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρχαν φερτά υλικά στα ρέματα, καθώς και ποια μέτρα πρόληψης θα χρειαστεί να ληφθούν, με τη χειμερινή περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές αυτές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας. Μία από αυτές είναι ο Κηφισός. Ακολουθεί η Μάνδρα. Αλλά και εκτός Αττικής, ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε – θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική – να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο» είχε δηλώσει εκείνη τη μέρα ο υπουργός, έχοντας εντοπίσει πολλά σημεία στον Κηφισό φραγμένα από φερτά υλικά, σκουπίδια, μπάζα και πεταμένα έπιπλα που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο κατοικημένες περιοχές δεξιά και αριστερά του Κηφισού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Την ίδια ημέρα, ο ίδιος είχε επίσης κάνει αναφορά στο ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό εγκρίθηκαν τρία χρόνια μετά. «Δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, υπάρχει χειμώνας μπροστά και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες» σημείωνε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργήσει αυτοψία – συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου – από τις 8 το πρωί στη Μάνδρα.

Παράλληλα, η ΕΜΥ εξέδωσε χθες Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο προβλέπει πρόσκαιρη επιδείνωση στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν πρόσκαιρα και η Θεσσαλία αλλά και περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024