Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Ο δανειολήπτης θα μαθαίνει μέσω πλατφόρμας όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο δάνειό του

Δέσμη μέτρων για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τάξη, να υπάρχει διαφάνεια αλλά και κανόνες και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι πλέον ο δανειολήπτης θα μαθαίνει με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω πλατφόρμας όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο δάνειό του.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συνδέσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Και ανέφερε ότι μέσω του συστήματος οι καταναλωτές εξασφαλίζουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες.

Επεσήμανε ότι σύντομα θα νομοθετηθούν οι πρωτοβουλίες για σύνδεση των ταμειακών με τα POS, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καθώς και για ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Μεσίτες πιστώσεων»

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στο Mega για τους μεσίτες πιστώσεων για τα κόκκινα δάνεια εκτός τράπεζας.

«Μέσα στο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει και μια πρόβλεψη για την επέκταση λειτουργίας των λεγόμενων εταιρειών παροχής πιστώσεων. Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες με έδρα υποχρεωτικά την Ελλάδα, που θα εποπτεύονται πάρα πολύ στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν την δυνατότητα να παρέχουν πιστώσεις σε πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις. Δεν είναι funds, είναι ανώνυμες που εδρεύουν στην Ελλάδα που έχουν κύριο σκοπό να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πιστώσεων στην ουσία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους βοηθούν να αναχρηματοδοτήσουν επίσης τα δάνεια», είπε αρχικά.

«Ήδη από το 2014 υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά μόνο για καταναλωτικά δάνεια. Εμείς με τον νόμο που φέρνουμε δίνουμε τη δυνατότητα σε τέτοιες επιχειρήσεις να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάνεια, με αυστηρές προϋποθέσεις, δίνοντας λύση σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ζητούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης. Είναι ανταγωνιστικό επιτόκιο του τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά. Είναι ευέλικτες οι εταιρείες για να παράσχουν πιστώσεις σε κάποιες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είχαν προβλήματα πληρωμών στο παρελθόν και μπήκαν στον Τειρεσία», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.

«Στενός κορσές» στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δάνειων

  • Υποχρέωση αναλυτικής ενημέρωσης
  • Απαγόρευση παρενόχλησης
  • Πρόστιμα έως 500.000€ και ανάκληση άδειας
  • Το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
  • Κούρεμα έως 28%
  • Σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια
  • Αυτόματη αποδοχή των αιτήσεων των ευάλωτων
  • Δάνεια από μη τραπεζικούς οργανισμούς
  • Καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά από μεσίτες πιστώσεων

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024