Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφές: Οι 10 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο

Καφές: Οι 10 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο

Μετά την ανάγνωση της λίστας μπορεί να μην θέλετε να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές τις σπάνιες ποικιλίες

Για τους περισσότερους Έλληνες δεν υπάρχει ζωή χωρίς καφέ, και αυτό μας οδηγεί σε απόγνωση όταν ανακοινώνονται αυξήσεις στην τιμή του δημοφιλούς ροφήματος. Όποτε ο καφές ανεβαίνει κατά 0,10 ευρώ οι απλοί καταναλωτές αντιδρούν έντονα.

Αλλά στο εμπόριο αυτής της απαραίτητης συνήθειας υπάρχουν καφέδες που στοιχίζουν σημαντικά έως πολύ μεγάλα ποσά και απευθύνονται σε εύπορους καφεπότες.

Αν, λοιπόν, σας φαίνεται ακριβός ο καπουτσίνο ή ο Ελληνικός, ή ακόμη και η φραπεδιά, ξανασκεφτείτε το, καθώς πρόκειται να ξεναγηθούμε στους πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο, όπως τους κατέγραψαν οι ιστοσελίδες Wealthygorilla. Money Inc, Finance Online & Javalush.

Από φυτείες στον Παναμά, τη Χαβάη και την Ταϊλάνδη, θα εκπλαγείτε από το πώς παράγονται μερικοί από αυτούς τους μοναδικούς καφέδες. Και αφού μάθετε για τις ιδιαιτερότητες συλλογής κάποιων κόκκων ίσως να μην θέλετε να πιείτε κάποια από αυτά τα ροφήματα.

Σημείωση, επειδή τα αποτελέσματα αναφέρονται από αμερικανικούς ιστότοπους, χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης την λίβρα, η οποία είναι 0,454 κιλά

Αυτοί είναι οι 10 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο:

  1. Hawaiian Kona – $35/λίβρα

Το Hawaiian Kona είναι ο πρώτος, ο οικονομικότερος, από τους δέκα πιο ακριβούς καφέδες λίστας μας. Για να χαρακτηριστεί ως «Kona Coffee», πρέπει να προέρχεται απευθείας από τις περιοχές Kona στη Χαβάη. Οι περιοχές Kona δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια κόκκων καφέ. Είναι ηλιόλουστες τις περισσότερες ώρες της ημέρας με λίγο άνεμο και μικρή βροχόπτωση τα απογεύματα, και το έδαφος είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα από τα ηφαιστειακά εδάφη.

Είναι γνωστό ότι ο χαβανέζικος Kona έχει γεύση που μόνο μοναδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι κόκκοι θεωρούνται πολύ σπάνιοι και σε έλλειψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί έχουν καταφύγει στην ανάμειξη καθαρού Kona με φθηνότερους κόκκους για να δημιουργήσουν ένα πιο προσιτό μείγμα. Περίπου το 10% των περισσότερων πακέτων είναι 100% καθαρό Kona.

Εάν θέλετε να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία Kona, φροντίστε να προσέχετε τα πακέτα με την ένδειξη «100% Kona Coffee».

  1. Los Planes –$ 40 /λίβρα

Το Los Planes είναι μια οικογενειακή φυτεία καφέ στο Ελ Σαλβαδόρ. Είναι ο πρώτος καφές στη λίστα μας που κέρδισε βραβεία, όπως η δεύτερη θέση στο κύπελλο αριστείας του 2006 και η έκτη θέση στην ίδια διοργάνωση το 2011.

Αυτός ο βραβευμένος καφές έρχεται σε μια ποικιλία γεύσεων, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο, όπως μανταρίνι με καραμέλα και γεύση καστανής ζάχαρης.

Η τιμή είναι τσουχτερή στα $40 ανά λίβρα, ωστόσο, η Los Planes κατάφερε να δημιουργήσει μια βάση πιστών πελατών που αγαπά την ποικιλία των γεύσεων και τη δροσιστική γεύση. Ο καφές Los Planes είναι ο ένατος πιο ακριβός καφές στον κόσμο.

  1. Fazenda Santa Ines – $50 /λίβρα

Στη συνέχεια, έχουμε την ποικιλία Fazenda Santa Ines, έναν βραζιλιάνικο κόκκο καφέ που κοστίζει περίπου $50 ανά λίβρα.

Καλλιεργείται κοντά στους πρόποδες της οροσειράς Mantiquera στη Βραζιλία και είναι γνωστός για τη φρουτώδη και γλυκιά γεύση του.

Με περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας στην καλλιέργεια του καφέ πίσω της, η Fazenda Santa Ines έχει καταφέρει να κερδίσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά εύκολο να δικαιολογήσει την τιμή των $50 ανά λίβρα.

Κατέλαβε την όγδοη θέση στον διαγωνισμό Κυπέλλου Αριστείας του 2009 και οι κριτικοί λένε ότι είναι αποδίδει εξαιρετικό φλιτζάνι και εξαιρετική αξία.

  1. Jamaica Blue – $50/λίbρα

Ο Jamaican Blue, με τιμή $50 ανά λίβρα, καλλιεργείται στα Μπλε βουνά της Τζαμάικα σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων. Η περιοχή στην οποία αναπτύσσονται οι κόκκοι του καφέ δέχεται μια καλή ποσότητα βροχόπτωσης όλο το χρόνο και έχει γονιμότατο έδαφος, επιτρέποντας στους κόκκους να ανθίσουν.

Συχνά περιγράφεται ως καφές ήπιας γεύσης και δεν έχει άμεση πίκρα ή δυσάρεστες γεύσεις.

Ο Jamaican Blue κατάφερε να βρει ένα δεκτικό κοινό στην Ιαπωνία και έχει γίνει μαζικά δημοφιλής στην ιαπωνική κουλτούρα. Τώρα, οι Ιάπωνες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της ποικιλίας.

Οι λόγοι για αυτό δεν είναι 100% σαφείς, ωστόσο, πιθανότατα οφείλεται στην ήπια γεύση, η οποία είναι δημοφιλής σε άτομα που δεν αντέχουν τον πικρό καφέ.

  1. Molokai – $51 /λίβρα

Ένας άλλος καφές που καλλιεργείται σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι η καλύτερη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για την καλλιέργεια καφέ, την Χαβάη, ο Molokai είναι μακράν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα καφέ Χαβάης στην αγορά.

Καλλιεργείται, παράγεται και καβουρδίζεται στην κομητεία Kualapu’u, Maui, η οποία έχει μερικές από τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας καφέ στον κόσμο, οι οποίες σε συνδυασμό με χρόνια δεξιοτεχνίας και ραφιναρίσματος, επιτρέπουν στον Molokai να πωλείται περίπου $51 ανά λίβρα.

  1. Santa Helena – $79/λίβρα

Ο πέμπτος πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι η ποικιλία Santa Helena, με τιμή περίπου 79 δολάρια ανά λίβρα.

Καλλιεργείται στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 1.200 μίλια από τη δυτική ακτή της Αφρικής, στο νησί της Αγίας Ελένης στο οποίο εξόρισαν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη οι Βρετανοί μετά το Βατερλό.

Η γεωγραφική θέση παίζει μεγάλο ρόλο στις συνθήκες καλλιέργειας του καφέ, οι οποίες είναι μοναδικές παγκοσμίως.

Λόγω της γεύσης του, έχει δημιουργήσει μια σημαντική βάση θαυμαστών, επομένως η εταιρεία μπορεί να χρεώσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για την απόλαυση που προσφέρει.

  1. Kopi Luwak – $160/λίβρα

Ο καφές Kopi Luwak είναι ίσως ο πιο αναγνωρισμένος και γνωστός καφές στη λίστα και θα σας κοστίσει περίπου $160 ανά λίβρα.

Αυτό που κάνει αυτόν τον ακριβό καφέ ενδιαφέρον, και διαφορετικό από τους υπόλοιπους, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι παραγωγοί αποκτούν πραγματικά τους κόκκους καφέ.

Καλλιεργούμενο στην Ινδονησία, το Kopi Luwak παράγεται ταΐζοντας με τα φρούτα καφέ σε ασιατικές μοσχογαλές (civet), τα οποία είναι μικρά σαρκοφάγα θηλαστικά, και στη συνέχεια περιμένουν να μαζέψουν τους κόκκους καφέ από τα κόπρανα τους.

Αυτά τα μοναδικά ζωάκια ζυμώνουν τους καρπούς του καφέ κατά τη διαδικασία της πέψης τους, απελευθερώνοντας ορισμένα ένζυμα που δίνουν στους κόκκους τη μοναδική τους γεύση.

Λόγω αυτής της μοναδικής διαδικασίας, ο Kopi Luwak προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στην Ινδονησία κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν τον τοπικό καφέ.

Το Kopi Luwak ονομάζεται επίσης καφές civet, προς τιμήν του θηλαστικού.

  1. Hacienda La Esmeralda – $350/λίβρα

Στην τρίτη θέση στη λίστα με τους πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο είναι ο Hacienda La Esmeralda.

Σε πρόσφατη δημοπρασία, η Hacienda La Esmeralda πουλήθηκε στα 350 δολάρια ανά λίβρα καταφέρνοντας να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς καφέ στον κόσμο. αποκτώντας μια παγκόσμια πελατειακή βάση και επομένως τη δυνατότητα να χρεώνει ανάλογα.

Ο καφές καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Baru στον Παναμά, κάτω από τη σκιά δέντρων γκουάβα και πωλείται μόνο μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών.

  1. Finca El Injerto – $500+/λίβρα

Ο δεύτερος πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι ο Finca El Injerto.

Το γιατί αυτός ο καφές κοστίζει τόσο πολύ, οφείλεται στους μικρούς πλούσιους κόκκους από τους οποίους φτιάχνεται, που είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο καφές έχει τόσο υψηλή τιμή, καθώς η Finca El Injerto έχει κερδίσει το κύπελλο αριστείας επτά φορές, καθώς και τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό τις φορές που δεν κέρδισε.

Το Finca El Injerto έχει επίσης μια μοναδική διαδικασία πλύσης, η οποία βελτιώνει την ποιότητα των κόκκων.

Οι γνώστες και οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο έχουν αγαπήσει αυτή τη μάρκα και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το βαρύ τίμημα των 500 δολ.

  1. Black Ivory Coffee – $1.000 +/λίβρα

Ο Black Ivory Coffee είναι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο.

Ξεκινά από περίπου $1.000 ανά λίβρα, αλλά είναι γνωστό ότι φτάνει να πωλείται έως και $1.500.

Η εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Ταϊλάνδη, όπως και ο καφές Kopi Luwak που αναφέραμε προηγουμένως, έχουν αναπτύξει μια μοναδική διαδικασία παραγωγής που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πίστευαν.

Οι Black Ivory Coffee φτιάχνουν τον καφέ τους ταΐζοντας καρπούς Arabica σε ελέφαντες στη φυτεία τους. Στη συνέχεια οι καρποί διασπώνται και χωνεύονται από τα συμπαθή ζώα.

Παρόμοια με το πεπτικό σύστημα της μοσχογαλής, όταν οι κόκκοι περνούν από το πεπτικό σύστημα των ελεφάντων, παίρνουν επίσης νέες γεύσεις από ένζυμα, ενώ διασπούν τις ανεπιθύμητες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της πικρής γεύσης. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι το Black Ivory Coffee είναι σε θέση να παράγει ένα απαλό, μοναδικό φλιτζάνι καφέ με υπέροχη γεύση.

Λόγω του ότι μόνο λίγοι καρποί επιβιώνουν από τη διαδικασία παραγωγής, επειδή είτε έχουν μασηθεί υπερβολικά, είτε χάνονται μετά την απέκκριση είτε έχουν κατακερματιστεί. Η τιμή του Black Ivory Coffee αντανακλά τη σπανιότητα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024