Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί τα social media

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί τα social media

Η Χαμάς διαδίδει τις θέσεις της μέσω βίντεο και υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων

Στον απόηχο της επίθεσης σε νοσοκομείο της Γάζας και την ώρα που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται, η Χαμάς αποφάσισε να κάνει χρήση του Telegram για την μεταφορά των δικών της μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το Gaza Now είναι από τα κανάλια στο Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς και έχει 1,4 εκατομμύρια συνδρομητές.

Σε ποιον αποδίδει η Χαμάς την ευθύνη του χτυπήματος

Αν και ο ισραηλινός στρατός έχει αποδώσει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli στην Γάζα, σε ρουκέτες μίας παλαιστινιακής οργάνωσης που εξεράγησαν κατά λάθος, η Χαμάς έγραψε στο επίσημο κανάλι της  στο Telegram ότι η «σφαγή» προήλθε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι η χώρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της έφταιγαν για τη «γενοκτονία».

Ακόμη, η οργάνωση προέτρεψε τους υποστηρικτές της, μέσω μιας αραβικής ανάρτησης στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, να «αναλάβουν άμεση δράση, να δείξουν οργή. … Μην περιμένετε το αύριο».

Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα social media για την διάδοση των μηνυμάτων της

Το κανάλι της Χαμάς στο Telegram

Η εκστρατεία της Χαμάς στα social media

Από τότε που οι δυνάμεις της ένοπλης οργάνωσης, εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, η Χαμάς έχει αναπτύξει μια πρωτοφανή και πολυδιάστατη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει τη δική της εκδοχή για τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Με τα περισσότερα social media να έχουν απαγορεύσει στην οργάνωση να τα χρησιμοποιεί, η ίδια κάνει χρήση του Telegram αναρτώντας φρικιαστικά βίντεο με σκοπό να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των υποστηρικτών της, να υποκινήσει την αντι-ισραηλινή οργή στις γειτονικές χώρες, να υπερασπιστεί τη βιαιότητα των μαχητών της και να προκαλέσει συμπάθεια για τη δυσχερή θέση της Γάζας.

Ο αριθμός των ακολούθων αυτών των καναλιών έχει τριπλασιαστεί μετά την επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Διάδοση μηνυμάτων και ανάδειξης της δύναμης της Χαμάς

Μία ακόμα χρήση των καναλιών που διαθέτει η Χαμάς είναι η δημοσίευση βιντεοσκοπημένων μονολόγων από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες. Στο κανάλι έχουν δημοσιευτεί ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο από τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς που ζει εξόριστος στο Κατάρ, ενώ ένα άλλο κανάλι δημοσίευσε μηνύματα για τη συγκέντρωση χρημάτων που ζητούσαν δωρεές σε κρυπτονόμισμα.

Ορισμένα από τα βίντεο παρουσιάζουν τη μαχητική δύναμη της Χαμάς ως αδίστακτη και επινοητική, και είναι μονταρισμένα ώστε να περιλαμβάνουν δραματικά soundtracks, κινούμενα σχέδια τίτλων, σκηνές αργής κίνησης και άλλες επαγγελματικές πινελιές. Ένα βίντεο δείχνει ένα μοντάζ εκπαίδευσης σε στυλ ταινίας δράσης, ενώ ένα άλλο χρησιμοποιεί υλικό που καταγράφηκε από υποβρύχιες κάμερες και ιπτάμενα drones για να δείξει πώς οι μαχητές αναδιαμόρφωσαν αγωγούς σε πυραύλους.

Μετά την ενέδρα, ωστόσο, τα κανάλια έχουν στραφεί στη δημοσίευση δηλώσεων ταχείας αντίδρασης και βίντεο υψηλής παραγωγής όλες τις ώρες – μια ροή μηνυμάτων και προπαγάνδας σε καιρό πολέμου που οι υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν περιγράψει ως ψυχολογικό πόλεμο.

Πώς διαχειρίζονται τα social media

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως η συνεχιζόμενη 24ωρη δημοσίευση βίντεο και μηνυμάτων από την ομάδα κατά τη διάρκεια των μαζικών διακοπών ρεύματος και διαδικτύου στη Γάζα οδήγησε ορισμένους ερευνητές να υποπτευθούν ότι εξαρτάται εν μέρει από διεθνείς εργαζόμενους, ίσως στο γειτονικό Λίβανο ή το Κατάρ.

Πέραν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Χαμάς στελεχώνει ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων και διευθύνει ομάδες μέσων ενημέρωσης όπως το Al-Aqsa TV, ένα δίκτυο ψυχαγωγίας και προπαγάνδας με έδρα τη Γάζα που διατίθεται μέσω δορυφόρου και διαδικτύου.

Εικόνα από δορυφόρο δείχνει πως ήταν το νοσοκομείο πριν την έκρηξη

Πώς οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τα βίντεο της Χαμάς

Βέβαια, όλα τα βίντεο που έχει συλλέξει και αναρτήσει η Χαμάς στις ομάδες της στο διαδίκτυο έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ προκειμένου να εκθέσει τη βαρβαρότητα της ομάδας.

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα φρικιαστικό βίντεο, συγκεντρώνοντας υλικό από τις κάμερες σώματος και τους λογαριασμούς της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνει τους μαχητές της να δολοφονούν πολίτες, να εισβάλλουν σε σπίτια και να αιχμαλωτίζουν ομήρους.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Η Χαμάς «πάντα θεωρούσε το βίντεο ως ένα από τα πιο δυνατά της όπλα», δήλωσε ερευνητής του Middle East Media Research Institute, μιας ομάδας με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τα μηνύματα της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «Πάντα ήθελαν να διασφαλίσουν την συμμετοχή εκπαιδευτικών και ανθρώπων που βρίσκονται στα μέσα ενημέρωσης σε αυτό που αποκαλούν «αφύπνιση των μαζών». Τώρα, με τη συμμετοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το έχουν.»

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024