Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερο σε εισαγωγές στη Ρεβυθούσα το ρωσικό LNG [γράφημα]

Δεύτερο σε εισαγωγές στη Ρεβυθούσα το ρωσικό LNG [γράφημα]

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τα φορτία του ρωσικού LNG

Μπορεί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν περιορίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του δικτύου των αγωγών ή η Gazprom να έχει διακόψει τις προμήθειες σε κράτη, όπως στα Βαλκάνια, ωστόσο το αέριο του ενεργειακού κολοσσού έχει βρει άλλες διεξόδους…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αναφορικά με την πορεία των εισαγωγών και της κατανάλωσης αερίου στη χώρα μας αλλά και των εξαγωγών μέσα από το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Ρωσικό LNG

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του εννιαμήνου του 2023 του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την εμφάνιση τους έκαναν δεξαμενόπλοια με ρωσικό LNG.

Μάλιστα το μερίδιο των ποσοτήτων που έφτασαν στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα ανήλθε στο 26% του συνόλου των εισαγωγών. Τα φορτία ισοδυναμούσαν με 6,27 TWh (Τεραβατώρες).

Το αμερικάνικο LNG διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του με 38,9%. Οι ποσότητες ήταν στις 9,36 TWh.

Οι ποσότητες του ρωσικού LNG απέσπασαν στο εννιάμηνο το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο της αγοράς, ενώ τα συγκεκριμένα φορτία βρήκαν προφανώς χώρο λόγω της μείωσης κατά 49,91% των αμερικανικών φορτίων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά και των λιγότερων κατά 24,82% εισαγωγών από την Αλγερία (ήταν στις 2,97 TWh). Αυξημένες κατά 50,45% ήταν οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως το ρωσικό LNG έχει αρχίσει και κερδίζει εδαφος στις αγορές μια και η προμήθεια του γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές.

Τα φορτία που έφτασαν στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προορίζονταν τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για εξαγωγές στις βαλκανικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επίσης σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ότι η Μόσχα με τις εξαγωγές φορτίων LNG έχει βρει μία νέα διέξοδο στις αγορές καθώς για τις ποσότητες αυτές δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Σιδηρόκαστρο

Την ίδια στιγμή, οι ποσότητες ρωσικού αερίου από το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και συγκεκριμένα από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο βαίνουν μειούμενες, αν και υψηλότερες σε σχέση με τα φορτία LNG.

Πιο συγκεκριμένα το εννιάμηνο του 2023 οι ποσότητες ρωσικού αερίου ήταν στις 16,18 TWh αν και λιγότερες κατά 30,7% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2022.

Το αζέρικο αέριο που έρχεται μέσω του αγωγού TAP ήταν στις 9,66 TWh και ήταν μειωμένο κατά 22,94% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024