Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Tα 622’ του Εμιλιάνο Μαρτίνες - Δέκα μήνες μετά το Μουντιάλ, όλοι μιλούν (ξανά) για τον «Ντίμπου»

Tα 622’ του Εμιλιάνο Μαρτίνες – Δέκα μήνες μετά το Μουντιάλ, όλοι μιλούν (ξανά) για τον «Ντίμπου»

Από το βράδυ του τελικού του Μουντιάλ, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες αρνείται να δεχθεί γκολ φορώντας τα εθνικά γάντια. Και πέρασαν και όλας δέκα μήνες.

Εκείνο το βράδυ τρέλας και τελικού του Μουντιάλ τα έκανε όλα μια… σαλάτα, ίσα για να επιβεβαιώσει πως μπορείς να βγάλεις ένα παιδί από την Μαρ Ντελ Πλάτα, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις την Μαρ Ντελ Πλάτα μέσα από το παιδί.

Πρώτα κράτησε όρθια την Αργεντινή στο φινάλε της παράτασης παριστάνοντας τον τερματοφύλακα του χάντμπολ και «ψαρεύοντας» στο τετ α τετ της ζωής του τον Κολό Μαουνί. Μια από τις σημαντικότερες επεμβάσεις τερματοφύλακα στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων.

Έπειτα έπιασε το πέναλτι του Κινγκσλέι Κομάν στην ρουλέτα που έστησε πανηγύρι στο Μπουένος Άιρες, επιβεβαιώνοντας την «έκτη αίσθηση» που χαρακτηρίζει ως τώρα την καριέρα του.

Και όταν δικαίως αναδείχθηκε ο κορυφαίος πορτιέρο της διοργάνωσης; Εκεί ξέφυγε τελείως ξεκινώντας ένα «σίριαλ» με πανηγυρισμούς από τη Ντόχα ως την πατρίδα του, που τον έκαναν δακτυλοδεικτούμενο αλλά και κανονικό «εχθρό» του Κιλιάν Εμπαπέ…

Τρελός με «δίπλωμα» ο Εμιλιάνο Μαρτίνες; Ναι, και ο ήλιος βγαίνει από την… Ανατολή.

Μόνο που ο 31χρονος τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, δεν είναι απλά ένας εκρηκτικός τύπος που σε βάζει στον πειρασμό να σκεφτείς τι θα είχε συμβεί αν η μοίρα δεν τον έστελνε πλάι στον Λιονέλ Μέσι, αλλά στον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Είναι και ο ίδιος που κρατά εδώ και δέκα μήνες την εστία της εθνικής Αργεντινής απαραβίαστη. Από τον τελικό στη Ντόχα (18/12) και το χατ τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ.

Ακριβώς 622΄ αγωνιστικά λεπτά, και επτά αναμετρήσεις όπου η παρέα του Λιονέλ Μέσι μετρά ισάριθμες νίκες με επιμέρους σκορ 18-0. Σερί που δεν έχτισε άλλος κανείς φορώντας τα γάντια με το εθνόσημο των «Γκαούτσος»…

Και η Αργεντινή δεν είναι μόνο Μαραντόνα, Μέσι, Μπατιστούτα, Αρντίλες και Ντι Μαρία. Η Αργεντινή έχει τεράστια παράδοση στους τερματοφύλακες: Ο Ουμπάλντο «Ελ Πάτο» Φιλιόλ που σήκωσε το τρόπαιο του 1978 πλάι στον Κέμπες και τον Πασαρέλα. Ο «Ταρζάν», Αμαντέο Καρίσο της μεγάλης Ρίβερ Πλέιτ. Ο ήρωας του 1990, Σέρχιο Γκοϊγκοτσέα που κρατούσε το προηγούμενο ρεκόρ απαραβίαστης εστίας. Και άλλοι πολλοί έχουν γράψει τη δική τους ιστορία…

Και μόνο το γεγονός ότι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες τους άφησε πίσω του σε αυτή την «ειδική διαδρομή» επιβεβαιώνει όχι μόνο την ικανότητα, αλλά και την επιρροή του. Ένας τύπος από εκείνους που στέλνει πιτσιρικάδες στο γήπεδο όχι για να παραστήσουν τον Μέσι, αλλά τον πορτιέρο.

Για την ιστορία; Το μεγαλύτερο σερί δίχως παθητικό με το εθνόσημο, το έφτιαξε με τα χέρια του ο θρυλικός Ντίνο Τζοφ. Από το 1972 ως το 1974 δεν δέχτηκε γκολ με την Ιταλία σε μια ακολουθία 1142′.

Αν θα μπορούσε να…; Σε πρώτη φάση ο Μαρτίνες θα πρέπει να κάνει μεθαύριο τη δουλειά στη Λίμα, όπου περιμένει το Περού. Αργότερα και πριν κλείσει το παράθυρο του 2023 η Αργεντινή έχει δύο μεγάλα ντέρμπι για τα προκριματικά του Μουντιάλ, πρώτα με την Ουρουγουάη και έπειτα με τη Βραζιλία. Έχει δρόμο μπροστά…

Έχει όμως και το προνόμιο, να τον συζητά ξανά το ποδόσφαιρο όχι για όσα κάνει έξω από το γήπεδο, αλλά μέσα σε αυτό. Το ρεπορτάζ λέει ότι το καλοκαίρι ο Έρικ Τεν Χαχ, τον είχε πρώτο-πρώτο στη λίστα του για τον αντικαταστάτη του Νταβίντ Ντε Χέα στο Ολντ Τράφορντ. Ο οργανισμός Μάντσεστερ Γιουναίτεντ όμως τον έβαλε σε διαδικασία να το… ξανασκεφτεί. Κάτι σε που να μπλέξουμε τώρα με δαύτον που όταν ανοίγει το στόμα του λέει πως «μου αρέσει να προκαλώ χάος».

Τερματοφύλακας όμως δεν είναι μόνος αυτός που «λέει». Είναι και αυτός που «κάνει». Και ο Μαρτίνες εδώ και μια τριετία με την Αργεντινή κάνει όσα δεν κατάφερε άλλος κανείς προκάτοχος του…

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024