Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλάζιες «φουρτούνες» μετά τον β' γύρο - Οι 3 +1 λόγοι που έφεραν την ανατροπή σε δήμους και περιφέρειες

Γαλάζιες «φουρτούνες» μετά τον β’ γύρο – Οι 3 +1 λόγοι που έφεραν την ανατροπή σε δήμους και περιφέρειες

Στην κυβέρνηση αναζητούν τους λόγους αυτών των κακών αποτελεσμάτων

Η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγη ώρα μετά τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοκητικώνε εκλογών όπου παραδέχθηκε ότι «δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη ΝΔ», φαίνεται πως αποτυπώνει το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Οι ανατροπές στους δύο μεγάλους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις εντυπωσιακές νίκες των κ.κ Χάρη Δούκα και Στέλιου Αγγελούδη αντίστοιχα,  η επικράτηση των «ανταρτών» σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και η ήττα του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία προκάλεσαν «παγωμάρα» στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς είδαν αρκετούς υποψηφίους που είχαν στηρίξει να χάνουν πανηγυρικά.

Η δεύτερη κάλπη ωστόσο, έφερε ανατροπές με την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα αποτελέσματα

Στην κυβέρνηση αναζητούν τους λόγους αυτών των κακών αποτελεσμάτων. Φαίνεται πως κάποιοι από τους υποψηφίους που έδιναν τη μάχη στο δεύτερο γύρο και παρά το γεγονός ότι βρισκόντουσαν πίσω αρκετές ποσοστιαίες μονάδες από τον πρώτο είχαν υποτιμηθεί από το «γαλάζιο» επιτελείο καθώς θεωρούσαν – λανθασμένα όπως αποδείχθηκε – ότι δεν μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή.

Η δεύτερη κάλπη ωστόσο, έφερε ανατροπές με την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα αποτελέσματα και τα λάβουν τα πολιτικά μηνύματα των ψηφοφόρων οι οποίοι εκφράστηκαν είτε με την ψήφο τους, είτε μέσω της τεράστιας αποχής που καταγράφηκε.

Οι πρώτες ρωγμές

Φαίνεται πως ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα όπου καταγράφηκαν οι πρώτες ρωγμές στην κυβέρνηση λόγω των κακών αποτελεσμάτων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοκητικών εκλογών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαίως να πανηγυρίζουν και να σημειώνουν ότι επί της ουσίας , πρόκειται για την πρώτη ήττα Μητσοτάκη.

Οι λόγοι που έφεραν τις ανατροπές σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες «κλειδιά» είναι αρκετοί.

Τα «δυνατά ονόματα» που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν στον δεύτερο γύρο τους ψηφοφόρους τους και πολύ περισσότερο να αντλήσουν ψήφους από άλλες «δεξαμενές».

Παρά τις τεράστιες διαφορές που είχαν καταγραφεί στον πρώτο γύρο σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν ανατροπές που προκάλεσαν έναν πρώτο «πολιτικό σεισμό» ακόμη και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ένας από λόγους που έχασαν όσοι στηρίχθηκαν από τη ΝΔ είναι ότι οι συνυποψήφιοί τους είχαν υποτιμηθεί ενώ η αντιπολίτευση αποδίδει αυτή την εξέλιξη σε «αλαζονικές συμπεριφορές» και σε μία σιγουριά που υπήρχε η οποία αποδείχθηκε πλασματική.

Σίγουρα, στα χθεσινά αποτελέσματα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποχή που ήταν τεράστια, με τους ψηφοφόρους να στέλνουν εμμέσως μηνύματα αποδοκιμασίες σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Σε κάποιες περιοχές δε, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και οι καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας όπου ηττήθηκε ο Κώστας Αγοραστός.

Ο Χάρης Δούκας ήταν από τους μεγάλους νικητές των χθεσινών εκλογών

Αλλαγή σκυτάλης στην Αθήνα

Χαρακτηριστικά ήταν τα αποτελέσματα στον δήμο της Αθήνας, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε τη μάχη στον δεύτερο γύρο από τον Χάρη Δούκα ο οποίος είχε εμφανιστεί λίγες εβδομάδες πριν την «κούρσα» των αυτοδιοικητικών ενώ την προηγούμενη Κυριακή η πρώην δήμαρχος παρ΄ ολίγον να είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Μπακογιάννης από 41,35% και 57.800 ψήφους που έλαβε στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο  τον ψήφισαν μόνο 50.403.

Στον αντίποδα, ο Χάρης Δούκας από το… φτωχό 14,19% και τις 19.842 ψήφους της πρώτης Κυριακής, κατάφερε να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει άλλους συνδυασμούς.

Ως εκ τούτου, χθες, έλαβε 64.055 ψήφους φτάνοντας στη νίκη με το εμφατικό 55,96%.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης είχε καταγραφεί το απόλυτο ντέρμπι στον πρώτο γύρο μεταξύ Κωνσταντίνου Ζέρβα και Στυλιανού Αγγελούδη οι οποίοι είχαν λάβει 27,33% και 25,74% αντίστοιχα.

Στον δεύτερο γύρο όμως, ο κ. Αγγελούδης κατάφερε να συσπειρώσει ψηφοφόρους από άλλες δεξαμενές και να επιτύχει μία εντυπωσιακή νίκη φτάνοντας το 67,33%.

Συντριβή Αγοραστού

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Κώστας Αγοραστός στον πρώτο γύρο έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό καθώς είχε συγκεντρώσει 41,37%. έναντι 34,11% του Δημήτρη Κουρέτα.

Στον δεύτερο γύρο ο κ. Αγοραστός καταποντίστηκε καθώς από τις 155.704 ψήφους που είχε πάρει την πρώτη Κυριακή, έπεσε στις 105.140.

Υπενθυμίζεται ότι στις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, η ΝΔ έχασε τις τέσσερις από τους λεγόμενους «αντάρτες», στην περιφέρεια Θεσσαλίας ηττήθηκε από τον υποψήφιο που υποστηριζόταν από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόνο στην περιφέρεια Πελοποννήσου, κατάφερε να εκλεγεί ο «εκλεκτός» της με τον Δημήτρη Πτωχό να επικρατεί του «αντάρτη» Πέτρου Τατούλη.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση όμως όπου επικράτησε ο γαλάζιος υποψήφιος, έχασε χιλιάδες ψήφους στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Πτωχός έλαβε την πρώτη Κυριακή 143.309 ψήφους ενώ χθες, δεν ξεπέρασε τις 109.401 επικρατώντας τελικά με ποσοστό 52,77%.

Sports in

Η εξήγηση του Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ για το επεισόδιο μετά το Φενέρ-Μονακό

Ο Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ αναφέρθηκε στο επεισόδιο που έλαβε χώρα μετά τη λήξη του Game 4 ανάμεσα στη Φενέρ και τη Μονακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024