Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέος γύρος εμβολιασμού για COVID - 19 στα 352 εμβολιαστικά κέντρα

Νέος γύρος εμβολιασμού για COVID – 19 στα 352 εμβολιαστικά κέντρα

Μια επαναληπτική δόση αρκεί για προστασία των ευάλωτων από τον κοροναϊό, αν και οι ανοσοκατεσταλμένοι ενδέχεται να πρέπει να κάνουν και δεύτερη επικαιροποιημένη δόση

Νέος γύρος εμβολιασμού κατά του κοροναϊού ξεκίνησε σήμερα, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο συστήνεται για ευάλωτες ομάδες με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, είτε έχουν ανοσοκαταστολή είτε όχι.

Η πλατφόρμα και οι εμβολιασμοί ενηλίκων, βρεφών 6 μηνών και άνω και παιδιών μέχρι 4 ετών άνοιξε σήμερα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει και ο προγραμματισμός εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Με 20 εκατομμύρια ζωές να έχουν σωθεί από τον κοροναϊό εξαιτίας του εμβολιασμού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές συστάσεις και οδηγίες για την έναρξη των νέων εμβολιασμών κατά του κοροναϊού στα 352 εμβολιαστικά κέντρα.

Ο εμβολιασμός για την περίοδο 2023-2024 θα γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της COVID-19 (BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5) που έχει παραλάβει η χώρα μας, μέσω της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας.

Ήδη η χώρα έχει προμηθευτεί 1,6 εκατ. δόσεις, και θα παραλάβει όσες δόσεις χρειαστούν, όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τους πολίτες 12 ετών και άνω ξεκίνησε σήμερα, ενώ για τα παιδιά 5 έως 11 ετών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023.

Από σήμερα, οι πολίτες  έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ραντεβού για τους ίδιους ή για βρέφη και παιδιά τους ηλικίας 6 μηνών ως 4 ετών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή στο φαρμακείο

Ξεκινά πάλι ο εμβολιασμός του ευάλωτου πληθυσμού κατά του κοροναϊού

Προγραμματισμός εμβολιασμού

Ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορούν να προγραμματίσουν παιδιά και ενήλικες ηλικίας 6 μηνών και άνω σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση κατά της Covid-19, καθώς και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης ή αναμνηστικής δόσης συστήνεται να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο Pfizer XBB1.5.

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Το εμβόλιο δεν συστήνεται πλέον για όλο τον πληθυσμό της χώρας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προτείνει για τον φετινό χειμώνα 2023/24 τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης.

Συγκεκριμένα προτείνει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε:

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

– Άτομα με ανοσοκαταστολή

– Εγκύους και

– Επαγγελματίες υγείας

Το εμβόλιο χορηγείται σε ανοσοεπαρκή άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω, σε μία εφάπαξ δόση.

  • Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή ασθένεια από κοροναϊό, μέχρι τον εμβολιασμό για φέτος με το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μήνες
  • Μπορούν να εμβολιαστούν άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εφόσον το επιλέξουν
  • Η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού

Ειδικές ομάδες – οι δόσεις

Ασθενείς με χρόνια νοσήματα χωρίς ανοσοκαταστολή, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, ο βασικός εμβολιασμός για ηλικίες από 5 ετών και πάνω προβλέπει μία μόνο δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου.

Ανεμβολίαστα βρέφη 6 μηνών και πάνω και παιδιά μέχρι 4 ετών θα λάβουν 3 δόσεις του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου, ως βασικό εμβολιασμό. Η δεύτερη δόση συνιστάται να χορηγείται 3-8 εβδομάδες μετά την πρώτη, και η 3η δόση, τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Μερικώς εμβολιασμένα βρέφη 6 μηνών και πάνω και παιδιά μέχρι 4 ετών με εμβόλιο παλαιού τύπου, συμπληρώνεται ο αριθμός των δόσεων, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με 3 δόσεις εμβολίου παλαιού τύπου, χορηγείται 1 δόση επικαιροποιημένου εμβολίου, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη δόση

Άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή

Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται 3 δόσεις του μονοδύναμου επικαιροποιημένου εμβολίου XBB.1.5 της BionTech/Pfizer ως βασικός εμβολιασμός.

Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή  που έχουν προηγουμένως μερικώς εμβολιαστεί  με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου, αντίστοιχα, ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.

Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν εμβολιασμό με 3 ή περισσότερες δόσεις εμβολίου χορηγείται μία δόση του νέου επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις  επικαιροποιημένου εμβολίου ΧΒΒ.1.5 σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Εάν χορηγηθεί επιπλέον δόση, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό με επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο.

Συγχορήγηση αντιγριπικού εμβολίου

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο

Οδηγίες Χορήγησης

  1. Ενήλικες και έφηβοι από 12 ετών

Comirnaty Omicron XBB.1.5, 30 μικρογραμμάρια/δόση ενέσιμη διασπορά

  1. Παιδιά 5 έως 11 ετών

Comirnaty Omicron XBB.1.5, 10 μικρογραμμάρια/δόση ενέσιμη διασπορά

  1. Βρέφη και παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών

Comirnaty Omicron XBB.1.5, 3 μικρογραμμάρια/δόση πυκνό σκεύασμα για παρασκευή ενέσιμη διασποράς.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024