Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις λόγω κούρσας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις λόγω κούρσας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου

Γιατί ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου – Οι αντίθετοι άνεμοι που φυσούν στην ενεργειακή αγορά και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 36 ευρώ ανά MWh δεν διήρκησε πολύ.

Η αγορά βρήκε νέους λόγους για να πυροδοτήσει τις αυξήσεις κι ενώ σταδιακά η Ευρώπη και η Ελλάδα μπαίνουν στη χειμερινή περίοδο.

Το φυσικό αέριο παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου για τον μήνα Νοέμβριο την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ ανά MWh ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σημείο τριμήνου.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με αναλυτές οι αυξήσεις κατά 53% σε σχέση με την τιμή των 36 ευρώ ανά MWh στις αρχές του μήνα αποδίδεται αφενός στις ανησυχίες της αγοράς για μία γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αγορά του αργού πετρελαίου που ίσως συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο αλλά και στη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Balticonnector. Συνδέει τη Φιλανδία με την Εσθονία μεταφέροντας μικρές ποσότητες φυσικού αερίου και το κλείσιμο της στρόφιγγας ήλθε μετά τον εντοπισμό διαρροής του αγωγού. Οι υπόνοιες για σαμποτάζ ανέσυραν μνήμες του σαμποτάζ στον Nord Stream και η ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλείς οι ενεργειακές υποδομές κυρίευσε τους πάντες.

Παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πλήρεις στην Ευρώπη, εντούτοις οι αγορές αντιδρούν με αβεβαιότητα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η διαρροή στον αγωγό της Κάτω Βαλτικής συνέπεσαν πάνω κάτω χρονικά. Το πρώτο γεγονός το Σάββατο στις 7 του μηνός και το δεύτερο έλαβε χώρα την Τρίτη στις 10 Οκτωβρίου.

Οι τιμές ρεύματος

Παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πλήρεις στην Ευρώπη, εντούτοις οι αγορές αντιδρούν με αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε κάθε μικρό ή μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός ή σε οτιδήποτε έστω και ήσσονος συμβάν που αφορά τον εφοδιασμό.

Η νευρικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στο TTF.

Το φυσικό αέριο παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς η όποια μικρή ή μεγάλη αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις και παραγόντων της ελληνικής αγοράς ενέργειας θέλουν τις τιμές ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και κατ’ επέκταση και στους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ακολουθούν ανοδική τροχιά.

Άλλωστε και τα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF δείχνουν έναν χειμώνα με τσουχτερές τιμές. Για τον Δεκέμβριο κυμαίνονται πάνω από τα 57 ευρώ ανά MWh και τον Ιανουάριο πάνω από 58,5 ευρώ ανά MWh.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024