Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Οι κάτοικοι στην πολιτεία Αμαζόνα πνίγονται από τους καπνούς των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Οι κάτοικοι στην πολιτεία Αμαζόνα πνίγονται από τους καπνούς των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα δήλωσε πως «δεν υπάρχουν πυρκαγιές από φυσικά αίτια στον Αμαζόνιο»

Η πόλη Μανάους στη Βραζιλία πνίγεται από τους καπνούς των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε εδώ και ημέρες στην περιοχή, με σκοπό την αποψίλωση δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου.

Οι πυρκαγιές έχουν γεμίσει με καπνό από την Τετάρτη την πόλη των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Κάποιοι πολίτες κυκλοφορούν με μάσκες για να προστατευτούν.

«Εγκληματίες» όσοι βάζουν φωτιές για να αποψιλώσουν τα δάση

Η πόλη Μανάους έχει σκεπαστεί από τον πυκνό καπνό

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα καταφέρθηκε εναντίον των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπραζίλια λέγοντας πως «δεν υπάρχουν πυρκαγιές από φυσικά αίτια στον Αμαζόνιο».

Επίσης στράφηκε εναντίον των «εγκληματιών» οι οποίοι βάζουν φωτιές για να αποψιλώσουν δασικές εκτάσεις ώστε να μετατραπούν σε αγροτεμάχια.

Να σημειωθεί πως εξαιτίας του καπνού, η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα της Αμαζόνας συγκαταλέγεται στις πιο ανθυγιεινές στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εξειδικευμένου ιστότοπου World Air Quality Index.

Οι 3 παράγοντες

Από την αρχή της χρονιάς, όταν επανήλθε στην εξουσία ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όμως η κατάσταση έχει σήμερα «πολύ μεγάλη σοβαρότητα», τόνισε η υπουργός.

«Διασταυρώνονται τρεις παράγοντες: η μεγάλη ξηρασία λόγω (του φαινομένου) Ελ Νίνιο, η μεγάλη ποσότητα ξηρής οργανικής ύλης και οι πυρκαγιές που οφείλονται σε εμπρησμούς», πρόσθεσε η κυρία Σίλβα.

Πέρα από αυτές τις φωτιές, η περιοχή υφίσταται ξηρασία εξαιρετικής βαρύτητας, που έχουν μειώσει το επίπεδο των υδάτων σε κρίσιμα επίπεδα. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και τον εφοδιασμό με πόσιμο νερό. Οι καπνοί στη Μανάους συνεπάγονται «μεγάλους κινδύνους» υποστήριξε ο Μάρτσου Γκαρσία, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και κάλεσε τον πληθυσμό να αποφεύγει να εκτίθεται σε αυτούς.

«Αυτός ο καπνός μας κάνει κακό. Ο κόσμος δεν ξέρει πως όταν βάζουν φωτιά στα δάση, πεθαίνουν πολλά ζώα», είπε η 72χρονη Μαρία Λουίζα Χέις, που κυκλοφορεί με μάσκα για να μην «αναπνέει αυτόν τον τοξικό αέρα».

Αυτός ο Οκτώβριος συγκαταλέγεται στους χειρότερους ως προς τον αριθμό των εστιών φωτιάς που έχουν καταγραφεί στην Αμαζόνα τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα του εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE). Το ινστιτούτο κατέγραψε ως προχθές Πέμπτη 2.770 ενεργές εστίες από την αρχή του μήνα, αριθμό αυξημένο κατά 154% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2022. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στέλνει 2 ελικόπτερα και 149 επιπλέον μέλη προσωπικού που θα προστεθούν στους 140 πυροσβέστες οι οποίοι έδιναν ήδη μάχη με τις φλόγες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024