Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Δαχτυλίδι της φωτιάς»: Η μαγευτική έκλειψη ηλίου - Η τελευταία μέχρι το 2046

«Δαχτυλίδι της φωτιάς»: Η μαγευτική έκλειψη ηλίου – Η τελευταία μέχρι το 2046

Ποιοι θα μπορούν να δουν την εντυπωσιακή έκλειψη Ηλίου.

Μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό αύριο στις 14 Οκτωβρίου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα και μια σπάνια ευκαιρία για τους επιστήμονες.

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε δαχτυλίδι της φωτιάς, επειδή το λαμπερό φως του ήλιου σχηματίζει ένα λαμπερό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι.

Όσοι βρίσκονται στη διαδρομή της δακτυλιοειδούς έκλειψης θα βιώσουν διάφορες φάσεις του γεγονότος. Πρώτον, καθώς το φεγγάρι αρχίζει να περνά μπροστά από τον ήλιο, θα δημιουργήσει μια μερική έκλειψη σε σχήμα ημισελήνου.

Η δημιουργία του δαχτυλιδιού της φωτιάς

Μία ώρα και 20 λεπτά μετά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η σελήνη θα κινηθεί ακριβώς μπροστά από τον ήλιο, δημιουργώντας το δαχτυλίδι της φωτιάς. Ανάλογα με τη θέση κάποιου κατά μήκος της διαδρομής, η φάση αυτή θα διαρκέσει από ένα έως πέντε λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης, ο ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός, αν και όχι τόσο σκοτεινός όσο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου, όταν όλο το φως του ήλιου αποκλείεται. Τα ζώα μπορεί να συμπεριφέρονται όπως το σούρουπο και ο αέρας μπορεί να είναι πιο δροσερός, σύμφωνα με τη NASA.

Το φεγγάρι θα συνεχίσει το ταξίδι του απέναντι από τον ήλιο για άλλη μια ώρα και 20 λεπτά, δημιουργώντας άλλη μια μερική έκλειψη, πριν το φεγγάρι απομακρυνθεί από το οπτικό πεδίο.

Τα γυαλιά που χρειάζεστε όσοι έχετε την τύχη να δείτε την έκλειψη

 Ξανά το 2046

Ενώ μια ολική ηλιακή έκλειψη αναμένεται τον Απρίλιο του 2024, η έκλειψη αυτού του Σαββατοκύριακου είναι εξαιρετικά σπάνια, με την επόμενη να μην αναμένεται πριν από το 2046.

«Η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη που θα παρατηρηθεί σε αυτό το τμήμα της χώρας θα γίνει στην πραγματικότητα το 2046. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναδούμε αυτό το φαινόμενο, οπότε ενθαρρύνουμε πραγματικά τους ανθρώπους να βγουν εκεί έξω και να παρατηρήσουν με ασφάλεια», δήλωσε η αξιωματούχος της NASA, Κέλυ Κόρεκ.

Για να παρακολουθήσετε αυτό το εξαιρετικό γεγονός, θα χρειαστείτε κάποια βασική προετοιμασία και διαθέσιμο εξοπλισμό. Αν έχετε την τύχη να βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου η έκλειψη είναι ορατή, μπορείτε να ενταχθείτε στις τάξεις των παρατηρητών του ουρανού που θαυμάζουν αυτό το κοσμικό θαύμα.

Που θα είναι ορατή

Η έκλειψη του «δαχτυλιδιού της φωτιάς» θα μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Η NASA σχεδιάζει να μεταδώσει το γεγονός σε ζωντανή μετάδοση από τοποθεσίες όπως το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, το Κίρμπιβιλ του Τέξας και το Γουάιτ Σαντς του Νέου Μεξικού.

Για την καλύτερη εμπειρία θέασης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό ανιχνευτή έκλειψης που παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις καλύτερες τοποθεσίες παρακολούθησης του γεγονότος.

Δυστυχώς για τους Έλληνες η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την χώρα μας.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024