Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ με το «μοντέλο Χάρη Δούκα»

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ με το «μοντέλο Χάρη Δούκα»

Πού ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη και τι «βλέπει» για την αποχή

«Τώρα έχεις επιλογή» λέει το σύνθημα του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών – μια φράση με πολλές αναγνώσεις, και σε επίπεδο αυτοδιοικητικό αλλά και σε επίπεδο κομματικό.

Απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο αντιμετώπισε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα ντιμπέιτ στην ΕΡΤ, ο Δούκας παίζει το χαρτί του αουτσάιντερ, προσφέροντας μια εναλλακτική σε όσους ενδεχομένως θεωρούν πως η επανεκλογή του νυν δημάρχου είναι μονόδρομος.

Στο στρατόπεδο του Δούκα επιμένουν στον αυτοδιοικητικό σκοπό που έχουν θέσει, χωρίς να βάζουν κεντρικό πολιτικό διακύβευμα – σε αυτό το πλαίσιo πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον Κώστα Ζαχαριάδη προχθές το πρωί, σε καλό κλίμα, όπου έγινε σαφές πως στόχος δεν είναι ένα «μέτωπο κατά της Δεξιάς», σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά η ανατροπή ενός σκηνικού που ευνοεί έναν – κατά την άποψη των αντιπάλων του – ανεπαρκή δήμαρχο.

«Η συμμετοχή είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία» υπογραμμίζει ο Χάρης Δούκας για τη μεγάλη αποχή του α’ γύρου

Ο Δούκας στηρίζεται στο πρόγραμμά του για την πόλη και στη σημερινή του τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Μπακογιάννη, συμφωνώντας σε τρία ζητήματα που έθεσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Κώστας Ζαχαριάδης: την ανάδειξη ενεργειακών κοινοτήτων, τη ρύθμιση του real estate και των Airbnb, καθώς και το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ.

Απέναντι στην αποχή και στο… ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους συμφώνησαν επίσης πως ο πρώτος στόχος για την Κυριακή είναι η μείωση του ποσοστού της αποχής, το οποίο στην Αθήνα ήταν μεγάλο – τα στοιχεία που ήδη έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία δείχνουν το πρόβλημα της αποχής που επικράτησε και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, που είδε πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους να μένουν σπίτι και να μην προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε, κατά την έξοδό του από το γραφείο του Δούκα, ο Κώστας Ζαχαριάδης, αφήνοντας και έμμεσες αιχμές προς την πλευρά του ΚΚΕ – σχολιάζοντας, χωρίς να ονομάσει τον Περισσό, πως είναι «αδιανόητο και πολιτικά απαράδεκτο» οι παρατάξεις «να νίπτουν τας χείρας τους» και να προτρέπουν σε λευκό και άκυρο.

«Η συμμετοχή είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία» δήλωσε από την πλευρά του ο Δούκας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους Αθηναίους που «θέλουν να αλλάξει η πόλη και να βελτιωθεί η ζωή τους» να δώσουν το «παρών» στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δούκας επιμένει πως το ψηφόδελτιό του δεν είναι κομματικό, αλλά σε αυτό συμμετέχουν επίσης δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που έχουν στόχο μόνο τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας.

Πού ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη

Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, έχει και μια ευρύτερη σημασία για το κόμμα που του παρείχε πρώτο επίσημη στήριξη – το ΠΑΣΟΚ βλέπει στο «μοντέλο Δούκα» ένα μέλλον που θα μπορούσε να βοηθήσει την επάνοδό του σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα σοβαρό πρόσωπο με πασοκικές αναφορές και τεχνοκρατικά διαπιστευτήρια, ακόμα και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει ανοιχτά στον δεύτερο γύρο, δείχνει μια πολιτική κατεύθυνση που ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και ως αλλαγή πολιτικού παραδείγματος για τον ευρύτερο χώρο – κι αυτό γιατί φέρνει το κόμμα στο επίκεντρο του κεντροαριστερού χώρου, με πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξούν να αποτυπωθεί και εκλογικά, πρώτα στην επόμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών και έπειτα στις εθνικές εκλογές, τα οποίες έχει θέσει ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024