Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του β' γύρου

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του β’ γύρου

«Η τοπική κοινωνία θα κρίνει τι πρέπει να κάνει» λέει αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ

Ανάμεσα σε δύο γαλάζιες υποψηφιότητες, δεν επιλέγουν καμία από τα δύο: σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να δώσει γραμμή ώστε οι ψηφοφόροι του να διαλέξουν ανάμεσα στον επίσημο νεοδημοκράτη υποψήφιο και στον αντάρτη που τον απειλεί στις περιφέρειες που θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Η μόνη στήριξη που δινεται, σε επίπεδο περιφέρειας, είναι αυτή στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία, δηλαδή του δικού τους υποψηφίου. «Η τοπική κοινωνία θα κρίνει τι πρέπει να κάνει» στις άλλες περιπτώσεις, ανέφερε όταν ρωτήθηκε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει ούτε σε διαδικασία συνδιαλλαγής ούτε θα κληθεί να αποφασίσει κεντρικά, ως πολιτική επιλογή, ανάμεσα σε δύο συντηρητικούς υποψηφίους.

Παρόμοια στρατηγική

Τα μάτια, δεν έπεσαν τυχαία προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μετα το άδειασμα Αποστολάκη από την Κουμουνδούρου για την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν υπάρχουν παρόμοιες σκέψεις εντός του ΠΑΣΟΚ -κι αυτό γιατί μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να διαμορφώσει καθοριστικά το αποτέλεσμα, γιατί υπάρχει μια περίπτωση όπου το ποσοστό του κεντροαριστερού υποψηφίου είναι τέτοιο που αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα.

Στην Δυτική Μακεδονία, όπου η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ) ήρθε τρίτη πίσω από τους Αμαναντίδη-Κασαπίδη ξεπερνώντας το 20%. Την τρίτη θέση έλαβε και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ο Δαμιανός Καγγελίδης, με σαφώς μικρότερο ποσοστό, ενώ στην μάχη ψήφο-ψήφο του Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Γιώργο Μουντζούρη, εξίσου ρυθμιστικό ρόλο παίζουν οι ψηφοφόροι της Βάσως Χοχλάκα. Στην Πελοπόννησο, προεκλογικά η νομαρχιακή επιτροπή είχε απορρίψει τις φωνές που μιλούσαν για στήριξη του Πέτρου Τατούλη, όμως και η οποιαδήποτε «γραμμή» προς τον αντίπαλό του και επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, Δημήτρη Πτωχό, είναι απίθανη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει γραμμή για κανέναν δήμαρχο

Οι στηρίξεις του ΠΑΣΟΚ σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στον β’ γύρο των εκλογών

Η περίπτωση της Πάτρας

Σε επίπεδο δήμων, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή έχουν κεντροαριστερές, πασοκικές αναφορές διεκδικούν την εκλογή τους σε 40 δήμους, ενώ σε πάνω από 70 δήμους έχουν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Με την επιλογή να μην παρέχουν επίσημες στηρίξεις σε δήμους, το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει γραμμή για κανέναν δήμαρχο -αφήνοντας πάλι την απόφαση στους ψηφοφόρους του ανά περιοχή.

Η μοναδική ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του δήμου Πατρέων, γιατί η πόλη έχει συμβολική σημασία, είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας και ο νυν δήμαρχος που είναι το φαβορί για τον δεύτερο γύρο, ο Κώστας Πελετίδης, στηρίζεται από το ΚΚΕ –δεν αποτελεί δηλαδή έναν συντηρητικό υποψήφιο, όπου το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να δώσει γραμμή. Ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, οι συνθήκες: υπάρχουν αρκετοί που υπενθυμίζουν, χτυπώντας καμπανάκι για unfair, πως σε αντίστροφες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα ή του Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ήδη θέσει ως επιλογή το λευκό και το άκυρο στους ψηφοφόρους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο (και παρότι η τηλεφωνική επαφή ανάμεσα σε Δούκα και Σοφιανό αποδείχθηκε ως τώρα άκαρπη) επισημαίνουν πως σε κεντρικό επίπεδο δεν θα λειτουργήσουν αποφασίζοντας με βάση την τακτική του ΚΚΕ, γιατί δεν επιδιώκουν να μπουν σε «διαδικασία διαπραγμάτευσης κορυφής».

Στην Αθήνα έχουν αποφασίσει να αφήσουν την νομαρχιακή επιτροπή, αλλά κυρίως τον συνδυασμό του εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενου Βασίλη Αϊβαλή (που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ) να αποφασίσει για το αν θα υπάρξει στήριξη ή γραμμή στον δεύτερο γύρο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση -ως τώρα τα πασοκικά χαρτιά στην Πάτρα δεν έχουν ανοίξει, όμως είναι βέβαιο πως οι σχέσεις με το ΚΚΕ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους:

«Τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στη Θεσσαλία που πνίγηκαν και πλημμύρισαν θα πάνε να ρίξουν λευκό και άκυρο την Κυριακή;;;!!!! Ήρεμα ρωτάμε…», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο facebook ο Νίκος Μοίραλης, τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως ο τέταρτος σε ψήφους, Πέτρος Ψωμάς, δήλωσε πως θα στηρίξει την παράταξη του γαλάζιου Κωνσταντίνου Σβώλη, ωστόσο μια παρόμοια στήριξη από το ΠΑΣΟΚ θεωρείται απίθανη.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024