Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποιοτικός χρόνος με το παιδί: 5 διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί: 5 διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες

Τα παιδιά χρειάζονται υψηλής ποιότητας χρόνο με τους γονείς τους και αυτό που μπορεί να έχει θετική επίδραση σε αυτά καθώς μεγαλώνουν. 

Ας το παραδεχτούμε – η ζωή είναι πολυάσχολη! Μεταξύ της εργασίας και των υπόλοιπων ευθυνών μας οι μέρες περνούν από μπροστά μας εν ριπή οφθαλμού.

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους, αναρωτώμενοι αν αυτό θα οδηγήσει σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Η ποιότητα του χρόνου είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα του χρόνου. Τα παιδιά χρειάζονται υψηλής ποιότητας χρόνο με τους γονείς τους και αυτό που μπορεί να έχει θετική επίδραση σε αυτά καθώς μεγαλώνουν.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας που σας βοηθούν να τα γνωρίσετε καλύτερα και να τα κάνουν να αισθάνονται ότι τα εκτιμούν, τα υποστηρίζουν, τα αγαπούν και τα κατανοούν.

Καθημερινό check-in

Μόλις τα παιδιά σας επιστρέψουν στο σπίτι από το σχολείο, ρωτήστε τα πώς ήταν η μέρα τους και, εννιά στις 10 φορές , θα λάβετε την απάντηση «καλή ήταν». Ήταν όμως πραγματικά; Είτε είναι κατά τη διάρκεια του δείπνου είτε όταν τα βάζετε για ύπνο, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς ήταν πραγματικά η μέρα τους. Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθαν στην τάξη;  Με ποιον έπαιζαν στο διάλειμμα; Το κλειδί για αυτές τις συνομιλίες είναι να τις κάνετε λιγότερο ως ερωτήσεις ρουτίνας και περισσότερο ως σημείο εκκίνησης για ποιοτικό χρόνο, επικοινωνώντας για πράγματα που είναι σημαντικά στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.

Ειδικές τελετουργίες

Ας το παραδεχτούμε: Η ζωή κινείται πιο ομαλά όταν υπάρχουν ρουτίνες και τελετουργίες. Βοηθούν εμάς —και τα παιδιά μας— να ξέρουμε τι να περιμένουμε και τι ακολουθεί. Αλλά αντί να χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο για να βιάζεστε τις στιγμές πριν τον ύπνο, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Τραγουδήστε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, διαλέγοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή μια νέα μελωδία που μόλις ακούσατε και οι δύο. Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι. Διαβάστε του μια ιστορία την ώρα του ύπνου. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, αφήστε το να σας διαβάσει. Όταν αφιερώνετε χρόνο για να μοιραστείτε πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον, νιώθουν ότι τα ακούν, τα βλέπουν και τα εκτιμούν.

Μπορείτε να παίξετε μαζί του το εκπαιδευτικό παιχνίδι  Πες μου πως Νιώθω  που επιτρέπει στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βασικών συναισθημάτων. Όχι μόνο έννοιες, αριθμοί, ανάγνωση ή γραφή, αλλά συναισθήματα, αγάπη, φαντασία και διαίσθηση.

Επειδή οι άνθρωποι είναι ένα συνδυασμός λογικής και συναισθήματος και έτσι η μάθηση γίνεται πραγματικά απολαυστική.

Για μικρότερα παιδία υπάρχει και το εκπαιδευτικό παιχνίδι Μιλώ με το Πρόσωπό μου.

Αυτό το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να ταυτιστούν με τα συναισθήματα των άλλων, να εξερευνήσουν τα δικά τους και να συνδέσουν το κάθε συναίσθημα με μια έκφραση στο πρόσωπό τους.

Οικογενειακή ταινία ή βραδιά παιχνιδιού

Ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας είναι να τους μυήσετε σε παιχνίδια και παραστάσεις με τις οποίες μεγαλώσατε ως παιδί. Πολλά παιχνίδια περιλαμβάνουν στρατηγική και μαθηματικές δεξιότητες, που βοηθούν στη διασκεδαστική μάθηση. Όπως για παράδειγμα το εκπαιδευτικό Παιχνίδι Gravitrax Pro.

Τα παιχνίδια της σειράς αυτής έχουν ως στόχο να ωθήσουν τα παιδιά να πειραματιστούν με την βαρύτητα τον μαγνητισμό καθώς και την κινητική δημιουργώντας το δικό τους κόσμο.

Πολλές παλιές εκπομπές και ταινίες εξακολουθούν να λένε διαχρονικές ιστορίες και να διδάσκουν επίσης πολύτιμα μαθήματα, και τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος όταν διασκεδάζετε μαζί.

Κάντε το ραντεβού ημέρας

Βρείτε λίγο χρόνο στο πρόγραμμά σας και πηγαίνετε με το παιδί σας μια βόλτα. Μπορείτε να ζωγραφίσετε αγγεία, να πάτε στη βιβλιοθήκη ή ακόμα και να πάρετε ένα γεύμα για πικνίκ στην παιδική χαρά. Ο ποιοτικός χρόνος δεν έχει να κάνει με τον χρόνο (ή τα χρήματα) που ξοδεύετε μαζί, έχει να κάνει με το τι κάνετε μαζί για να δημιουργήσετε αναμνήσεις.

Πάρτε μαζί σας και ένα παιχνίδι όπως το διασκεδαστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από τη μέθοδο Montessori για να ανακαλύψει το παιδί τον κόσμο των ζώων.

Γιορτάστε τα επιτεύγματα τους

Όποτε έχετε την ευκαιρία να γιορτάσετε τα παιδιά σας, κάντε το! Και όχι, δεν μιλάμε μόνο για το πότε παίρνουν ‘Α’ ή όταν έχουν εξαιρετικά καλή απόδοση σε ένα αθλητικό γεγονός.  Ο εορτασμός των επιτυχιών τους είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο και ενισχύει θετικές συμπεριφορές.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024