Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάρτι με τεστοστερόνη: H τελευταία μόδα της Silicon Valley

Πάρτι με τεστοστερόνη: H τελευταία μόδα της Silicon Valley

Στα «Τ πάρτι», το μενού είναι μακροβιοτικό φαγητό, εξοπλισμός bodybuilding και εξετάσεις αίματος. Η τελευταία μόδα του biohacking φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί κάτι που δεν έχει χαλάσει.

Νωρίς το πρωί ενός Σαββάτου του Αυγούστου, δώδεκα άντρες – ένα τσούρμο από ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, μηχανικούς λογισμικού, σχεδιαστές και έναν σχεδιαστή του μπουντρουμιού Dungeons & Dragons – συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο για να τους πάρουν αίμα. Τα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν μειωθεί απότομα σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον έτσι είχαν ακούσει οι συγκεκριμένοι άνδρες, και ήθελαν να μάθουν αν συμμετείχαν στην επιδημία της «χαμηλής Τ».

«Η ιδέα μου είναι να σας βοηθήσω να πάτε από τη χαμηλή Τ στη μεσαία Τ, από τη μεσαία στην υψηλή Τ και από την υψηλή Τ στο επόμενο επίπεδο» δήλωσε ο Jeff Tang, 26 ετών, ένας εκκολαπτόμενος ευαγγελιστής της τεστοστερόνης και διοργανωτής των «T Party», όπου οι άνδρες συγκεντρώνονται για να μιλήσουν, να μάθουν, να κάνουν εξετάσεις αίματος, να διακόψουν τη νυχτερινή τους νηστεία με κουλούρια και τσάι matcha και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με μια κρύα βουτιά σε βαρέλια πάγου. «Πιστεύω ότι κάθε άνδρας σε θέση ισχύος πρέπει να κάνει εξετάσεις», συνέχισε ο Tang. «Οι ιδρυτές, οι μηχανικοί και οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις αναζητούν αυτό το ψυχολογικό πλεονέκτημα».

Photo: Wikimedia Commons

Η τεστοστερόνη και η ακροδεξιά

Είναι μια απλή θεωρία, δεν έχει επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση: O ανδρισμός μειώθηκε μεταξύ του 1960 και του τέλους του 20ού αιώνα. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε πολιτιστικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές επιρροές, καθώς και σε βιολογικούς δείκτες, όπως ο χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων, η μικρότερη μυϊκή μάζα και τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Όσοι θρηνούν για την υποτιθέμενη αυτή παρακμή έσπευσαν να προσφέρουν λύσεις για την ανακούφιση, την ανακατεύθυνση και την αντιστροφή της. Στην ακαδημαϊκή σφαίρα, το βιβλίο Of Boys and Men του Richard Reeves προτείνει στρατηγικές επιβίωσης για την ανδρική «ταυτότητα» σε έναν μεταφεμινιστικό κόσμο. Ομοίως, ο Βρετανός ιστορικός, Niall Ferguson, υποστηρίζει έναν νεοϊμπεριαλισμό που εμφυσά ανδρισμό στη γεωπολιτική του δυτικού κόσμου, ενώ ο Καναδός καθηγητής ψυχολογίας, Jordan Peterson, επιθυμεί μια «ανδρική αντίδραση» ενάντια στον «ριζοσπαστικό φεμινισμό». Οι στρατηγικές για την αποκατάσταση του χαμένου ανδρισμού αφθονούν στην αμερικανική ακροδεξιά, από τη χρήση ναρκωτικών και στεροειδών μέχρι το ελληνορωμαϊκό bodybuilding και την αποκήρυξη του αυνανισμού. Τι θα λέγατε για ένα μηχάνημα μαυρίσματος όρχεων για την αύξηση του ανδρισμού;

Το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Silicon Valley βρέθηκε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση: Θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κρίση του ανδρισμού; Ο Jeff Tang, ένας αυτοαποκαλούμενος «biohacker», και ο Andros Wang είπαν ναι και συνίδρυσαν μια μοναδική startup στο Σαν Φρανσίσκο με την ονομασία «T-Party». Στη συνέχεια, οι δύο τους ξεκίνησαν να ποσοτικοποιήσουν και να λύσουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την επιστήμη.

Το διαμέρισμα ήταν διακοσμημένο με ταπισερί που απεικόνιζαν Έλληνες θεούς, εξοπλισμό bodybuilding, βαρέλια με παγωμένο νερό για τονωτικές βουτιές και δίσκους με καπνιστό σολομό, τσάι matcha και μακροβιοτικούς χυμούς.

Photo: Wikimedia Commons

Ο «θετικός» ανδρισμός

Ο Tang διοργανώνει «T-Parties» – συναντήσεις για την ευαισθητοποίηση των ανδρών και τη «θεραπεία». Πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να διατηρούν ενεργά τον ανδρισμό τους διατηρώντας τα επίπεδα τεστοστερόνης σε βέλτιστα επίπεδα – όσο υψηλότερα, τόσο το καλύτερο.

Παρά το όνομα της εταιρείας, το οποίο παραπέμπει στο συντηρητικό κίνημα Tea Party και στην εξέγερση κατά της βρετανικής αποικιακής φορολογίας, η εταιρεία των Tang και Wang δεν φαίνεται να κινείται σε τροχιά Τραμπ. Ούτε πρόκειται για μια οργισμένη αντίδραση κατά του φεμινισμού. Ο Tang λέει ότι θέλουν απλώς να προωθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον «θετικό» ανδρισμό.

Η υπόθεση της εταιρείας βασίζεται σε πρόσφατες μελέτες που έχουν εντοπίσει μια σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο Tang αποφάσισε ότι, εφόσον η ουσία του ανδρισμού σαφώς φθίνει, η ανδρική ευημερία και η ποιότητα ζωής κινδυνεύουν.

Ο ανδρισμός των ανώτατων στελεχών

Τον Αύγουστο, η Liz Lindqwister έγραψε ένα καυστικό άρθρο στην εφημερίδα The San Francisco Standard σχετικά με τα Τα-Party για νέους άνδρες που ενδιαφέρονται για την τεστοστερόνη ως ελιξίριο νεότητας και ευεξίας. Συναντήθηκαν σε ένα φανταχτερό διαμέρισμα στη γειτονιά Marina, κοντά στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Το διαμέρισμα ήταν διακοσμημένο με ταπισερί που απεικόνιζαν Έλληνες θεούς, εξοπλισμό bodybuilding, βαρέλια με παγωμένο νερό για τονωτικές βουτιές και δίσκους με καπνιστό σολομό, τσάι matcha και μακροβιοτικούς χυμούς. Οι Tang και Wang προσέλαβαν έναν τεχνικό φλεβοτομίας για να παίρνει φιαλίδια αίματος και να ελέγχει τα επίπεδα ορμονών των καλεσμένων – επιχειρηματίες, ανώτερα στελέχη και σχεδιαστές λογισμικού – οι οποίοι πλήρωσαν μεταξύ 100 και 400 δολαρίων για να συμμετάσχουν. Έδωσαν το αίμα τους και περίμεναν υπομονετικά τα αποτελέσματα.

Ενώ περίμεναν, ο Tang, ένας ενθουσιώδης 27χρονος που συνδυάζει το χιούμορ με τις διδακτικές εξηγήσεις, περιέγραψε πώς τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκληθούν από το άγχος, την έλλειψη ύπνου, την αδράνεια, τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, την ανεπαρκή διατροφή και τα λανθασμένα προγράμματα άσκησης. Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται στην αντιστροφή αυτών των συνηθειών και στην υιοθέτηση μιας πειθαρχημένης προσέγγισης στη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Tang στοχεύει στη δημιουργία κοινοτικών ομάδων αυτοβοήθειας (T-Parties) όπου οι άνδρες που ενδιαφέρονται για το βιολογικό hacking μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της τεστοστερόνης. Αυτές οι ομάδες παρέχουν ασφαλείς χώρους για την αλληλεπίδραση των ανδρών, επιτρέποντας στα μέλη να παρακολουθούν περιοδικά τους δείκτες «ανδρισμού» τους και να μοιράζονται τα αποτελέσματα. Με την ανταλλαγή αποτελεσματικών στρατηγικών και βέλτιστων επιπέδων τεστοστερόνης, οι συμμετέχοντες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γενική τους υγεία –αυτό ισχυρίζονται.

Χωρίς ενέσεις ή χάπια

Η καινοτομία της προσέγγισης του Tang, σύμφωνα με την Lindqwister, είναι ότι προσφέρει «φυσικές» συνταγές που φαίνονται λογικές και επιστημονικές. Σχεδιάστηκαν ειδικά για τους άνδρες που έχουν ήδη εγκαταλείψει τις γρήγορες και μαγικές λύσεις από «τα αδέρφια του γυμναστηρίου που προσπαθούν να σας πουλήσουν συμπληρώματα ή τους γιατρούς που προσπαθούν να σας πουλήσουν ενέσεις ορμονών και συνταγογραφούμενα φάρμακα». Αν και οι δύο ιδρυτές του T-Party δεν είναι βιολόγοι ή γιατροί, βασίζονται στην καθοδήγηση ειδικών όπως ο Robert Sapolsky, ερευνητής νευροενδοκρινολογίας, συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σε ένα άρθρο της Lakshmi Varanasi για το Business Insider, ο Tang δήλωσε: «Είμαι απλώς ένας τύπος που του αρέσει να πειραματίζεται με την υγεία και την παραγωγικότητά του», ο οποίος αύξησε τη δική του τεστοστερόνη «από 790 σε 1090 [νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος] και σε έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους».

Τον Μάιο, ο Tang πήγε στην Κολομβία και διοργάνωσε το πρώτο του «φεστιβάλ τεστοστερόνης». Είκοσι τέσσερις άνδρες κάτω των 40 ετών ήρθαν να δώσουν δείγματα αίματος και να ακούσουν μια παρουσίαση μετά το υποχρεωτικό παγωμένο μπάνιο. Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ ακολούθησε μία στο Σαν Φρανσίσκο που συγκέντρωσε σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Τα T-Parties ήταν πλέον επίσημα μια μόδα, αλλά πόσο θα διαρκούσε η μόδα αυτή;

Η τελευταία μόδα του biohacking φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί κάτι που δεν έχει χαλάσει. Ίσως μάλιστα να είναι μια δικαιολογία για τους άνδρες που είναι κολλημένοι με τον ανδρισμό τους για να ανταγωνιστούν για τα δικαιώματα καυχησιολογίας για την υψηλότερη τεστοστερόνη.

Photo: Wikimedia Commons

Η ουσία του ανδρισμού;

Οι Tang και Wang αναβιώνουν την τάση του biohacking, η οποία περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση του σώματος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τεχνολογικών βοηθημάτων. Απέκτησε δημοτικότητα τη δεκαετία του 2010, υποστηριζόμενη από ανθρώπους όπως ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο life coach, Τόνι Ρόμπινς. Αυτή τη φορά, η εστίαση είναι αποκλειστικά στους άνδρες, στοχεύοντας στα ανδρογόνα που ρυθμίζουν τη λίμπιντο, την ανάπτυξη των μαλλιών, την ανάπτυξη των μυών, την παραγωγή σπέρματος και την υγεία των οστών. Ο στόχος είναι η επιστημονική αποκατάσταση της ανδροπρέπειας. Παρόμοια με πολυάριθμες τεχνολογικές τάσεις, το biohacking έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο βιβλίο του Testo Junkie, ο Paul B. Preciado εξηγεί ότι η τεστοστερόνη – η ανδρική ορμόνη που εκκρίνεται από τους όρχεις – έχει βαθιά επίδραση στην υγεία και τη βιοχημεία της ευαισθησίας. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, επίμονη κόπωση, απώλεια μυών, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και στυτική δυσλειτουργία. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης, επιθετική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και μεγαλύτερη ευαισθησία σε καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη.

Η τεστοστερόνη, με απλά λόγια, είναι ένας από τους διάφορους φυσικούς παράγοντες που πρέπει να εξισορροπηθούν, παρόμοια με την αρτηριακή πίεση ή το δείκτη μάζας σώματος. Τα καλά νέα είναι ότι η διατήρηση αυτής της ισορροπίας συνήθως δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Το φυσιολογικό ή υγιές εύρος για ενήλικες άνδρες κάτω των 50 ετών είναι αρκετά ευρύ, μεταξύ 300 και 1.000 νανογραμμαρίων ανά δεκάγραμμο αίματος. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο προτείνει ένα φυσιολογικό εύρος από 270 έως 1.070. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τιμές κοντά στο 1.000 υπερτερούν όσον αφορά την υγεία ή τη συναισθηματική ευημερία σε σύγκριση με τις τιμές στο χαμηλότερο άκρο του φυσιολογικού εύρους.

Γηρατειά και τεστοστερόνη

Καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα της ορμόνης ανδρογόνων στο αίμα τους τείνουν να μειώνονται. Αυτό αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως ανδρόπαυση, όπου η μέση μείωση είναι περίπου 1,6% ετησίως ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια συνολική τιμή κάτω από 150 νανογραμμάρια θεωρείται παθολογικό επίπεδο, που σχετίζεται με μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδισμός όψιμης έναρξης (LOH) και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σταδιακή μείωση των μέσων επιπέδων ορμονών σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και χώρες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τις ακριβείς αιτίες ή τη σημασία τους.

Σύμφωνα με την ιατρική ανθρωπολόγο και εμπειρογνώμονα σε θέματα σεξουαλικότητας/φύλου, την Alexis Ruth Matza, η παρακολούθηση των επιπέδων τεστοστερόνης δεν είναι γενικά απαραίτητη, εκτός εάν υπάρχουν μη φυσιολογικές μειώσεις λόγω γήρανσης ή ορμονικών θεραπειών κατά την αλλαγή φύλου. Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, λέει η Matza, η σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της ανδρικής ταυτότητας επηρεάζεται περισσότερο από τις πολιτισμικές αντιλήψεις παρά από βιολογικά στοιχεία.

Αν ο ανδρισμός όντως φθίνει -κάτι που δεν ισχύει με επίσημα στοιχεία-, η Matza δεν πιστεύει ότι η αιτία είναι η μικρή και σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία μόδα του biohacking φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί κάτι που δεν έχει χαλάσει. Ίσως μάλιστα να είναι μια δικαιολογία για τους άνδρες που είναι κολλημένοι με τον ανδρισμό τους για να ανταγωνιστούν για τα δικαιώματα καυχησιολογίας για την υψηλότερη τεστοστερόνη.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024